Abd, türkiye'yi uyardı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-14-2008 (23:21)   Son Mesaj: 08-14-2008 (23:21)    Cevap: 0    Gösterim: 796  

    08-14-2008

    Abd, türkiye'yi uyardı

    İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ziyareti öncesi Washington'un, Ankara'nın Tahran ile enerji anlaşmaması için uyardığını yazdı.

    Gazete, İran'dan Türkiye'ye gelen doğalgazın arttırılmasına yönelik anlaşmanın ziyaretin odak noktası olacağını yazdı. Gazete, böyle bir anlaşmanın İran'a yönelik baskıların arttığı bir dönemde "Ahmedineajad'a aradığı diplomatik çıkışı" sağlayacağı yorumunda bulundu. Bununla birlikte gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın da "Ankara'nın, diplomatik çabalara zarar verecek bir anlaşma imzalamasını beklemediğini" belirttiğini, "ayrıca böyle bir anlaşmaya karşı olduğunu da" kaydettiğini yazdı. Bakanlık, "İran'ın, BM Güvenlik Konseyi ve UAEK'na yönelik yükümlülüklerini sürekli yerine getirmediği bir dönemde böyle bir anlaşma yanlış mesaj gönderir." dedi.


    Gazete, İran lideri Ahmedinejad'ın ilk defa NATO üyesi bir ülkeye ikili bir ziyaret düzenleyeceğini belirtti. Gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ile "Tahran ile enerji ilişkilerini kuvvetlendirmeyi, teröristlere karşı işbirliğini arttırmayı ve İran'ın nükleer programına ilişkin tartışmaları yatıştırmak için Ankara'nın çabalarını arttırmayı" hedeflediğini kaydetti. FT, "Ziyaretin en önemli tarafı, Ankara ile Tahran'ın geçen yıl başlattığı enerji girişiminin ilerletilmesi. Bunun için İran'dan gelen doğalgazın arttırılması yönünde anlaşma olabilir ve Türkmen gazının geçişi için ücretler saptanabilir." yorumunda bulundu. Herhangi bir ülkenin Tahran ile ilişkileri derinleştirmesine karşı olduğunu belirten Amerikan Dışişleri, "İran ile iş yapmak için uygun zaman değil. Müttefikimiz Türkiye'de dahil olmak üzere uluslararası toplum, İran'a baskı yapmak için ek önlemleri düşünmeye başlamalı." dedi.

    Ankara ile Tahran'ın enerji ve terörle mücadelede iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten FT, "Ancak İran'ın nükleer programına ilişkin soğukluk ilişkileri test ediyor. Türkiye, İran'ın nükleer silah elde etmesine karşı ancak askeri bir çatışmadan da endişeli." yorumunda bulundu. Gazeteye konuşan batılı bir diplomat, Ankara'nın İran'ın nükleer programına ilişkin tartışmalara katılmasını "yararlı" olarak nitelendirmesine rağmen, İran'ın "Ankara'nın arabulucu olmasını resmi olarak henüz istemediğini" vurguladı.


    "DOĞALGAZ İHTİYACIMI AMERİKA KARŞILAYABİLECEK Mİ?"

    Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı Madrid ziyaretinde İran ile ilgili sorulara muhattap kalmıştı. Erdoğan, "Burada dünyadaki bütün ülkelerin birbirlerine çeşitli konularda bağımlılığı var. Benim doğalgaz ihtiyacımı bu bahsettiğiniz ülkeler örneğin İsrail ya da Amerika karşılayabilecek mi? Hayır. Karşılayamadığına göre ben başımın çaresine bakacağım. Tamam Amerika bizim stratejik dostumdur ve müttefiğimdir. Ama bu noktada onlarda bizi anlayışla karşılamadılır diye düşünüyorum. Çünkü İran'dan biz bu doğalgazı almak durumundayız. Rusya'dan almak durumundayız. Eğer bu doğalgaz bize gelmezse ciddi sıkıntıları yaşamakla karşı karşıya kalırız. Biz Amerikalı dostlarımız ile yaptığımız bu tür görüşmelerde zaten bu konuda önlerine bunu getirince onlar da anlayışla karşıladılar. Pürüz söz konusu değil." ifadelerini kullanmıştı.




    Abd, türkiye'yi uyardı Yorumları