Avrupa ekonomileri durgun   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-15-2008 (00:12)   Son Mesaj: 08-15-2008 (00:12)    Cevap: 0    Gösterim: 1011  

    08-15-2008

    Avrupa ekonomileri durgun

    Fransa'nın ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,3 daraldı.

    Ulusal istatistik kurumu Insee, avro bölgesinin ikinci büyük ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde yüzde 0,3 daraldığını açıkladı.

    Fransa'nın gayri safi yurt içi hasılası, 2002 yılının son çeyreğinden bu yana ilk kez küçülüyor. Açıklamada, Fransa'nın ihracatının ikinci çeyrekte yüzde 2, ithalatının ise 0,3 gerilediği belirtildi.

    Maliye Bakanı Christine Lagarde, yavaşlamanın ''Avrupa'da ve küresel çapta bir olgu'' olduğunu söyledi.


    Rakamların, Fransız ekonomisinin ''Almanya'dan bir parça iyi ve İtalya ile aynı olduğunu gösterdiğini'' belirten Lagarde, Fransız ekonomisinin temellerini sağlıklı olduğunu ifade etti.

    Bu arada İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü, avro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisi İspanya'nın, ikinci çeyrekte yüzde 0,1 büyüdüğünü açıkladı. İspanya böylece 1993 yılından bu yana en düşük büyümesi gösterdi. İkinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,8 büyüyen İspanya, bu yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,7 büyüme göstermişti. İspanya ekonomisi geçen yıl yüzde 3,8 büyüdü.

    Avro bölgesinin en büyük ekonomisi Almanya ikinci çeyrekte yüzde 0,5, İtalya ise yüzde 0,3 daralmıştı.

    Öte yandan avro bölgesinin en büyük ekonomilerinin ikinci çeyrekte daralması yüzünden avro, ağır satış baskısıyla karşı karşıya kaldı. Şu sıralar yüzde 0,04 değer kaybeden avro 1,4915 dolardan işlem görüyor.

    Societe Generale Bankası, avro bölgesi ekonomilerinin ikinci çeyrek rakamlarının iyi olmaması nedeniyle avronun ateş hattında olduğu, avronun aksine doların toparlanmayı sürdürdüğü yorumunu yaptı.




    Avrupa ekonomileri durgun Yorumları