Ukrayna'dan rus savaş gemilerine "çatışmaya girmeyin" uyarısı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 08-10-2008 (18:04)   Son Mesaj: 08-10-2008 (18:04)    Cevap: 0    Gösterim: 800  

    08-10-2008

    Ukrayna'dan rus savaş gemilerine "çatışmaya girmeyin" uyarısı

    Ukrayna yönetimi, Sivastapol limanından ayrılarak Gürcistan kıyısına giden Rus savaş gemilerine yönelik uyarıda bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada yönetimin, Rus gemilerinin geri dönüşüne izin vermeme hakkını elinde tuttuğu belirtilirken, Rus gemileri de Güney Osetya'daki çatışmalara müdahil olmamaları konusunda uyarıldı. Açıklamada "Ukrayna, çatışmaya katılan gemi ve botların, sorun çözülmeden Ukrayna'ya dönmelerini yasaklama hakkını elinde bulundurmaktadır" denildi. Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun ana üssü, Sivastapol'da bulunuyor.

    Güney Osetya sorunu yüzünden Gürcistan ile savaş halinde olan Rusya, Sivastapol'daki savaş gemilerini Gürcistan'ın Karadeniz kıyısına göndermişti.

    Rusya'ya ait savaş gemilerinin, Gürcistan'a asker ve mühimmat sevkiyatını önlemek için sahili ablukaya aldıkları bildirilmişti. Rus Interfax ajansı, sahildeki Rus gemilerine Gürcistan'a başka ülkelerden veya yerlerden gelecek silah sevkiyatını önleme emri verildiğini duyurmuştu. Rusya, eski Sovyet ülkelerinden Ukrayna'yı, Gürcistan'a askeri destek vermekle suçluyordu.

    Öte yandan Rus Ria Novasti ajansı da Rus askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde gemilerin sahile yakın bir yerde beklediklerini duyurmuştu. Gürcistan askerlerini Güney Osetya'dan çekildiğini açıklayan Gürcü yetkililer, Rusya'nın hem karadan hem de denizden 10 bin kişilik bir orduyla Güney Osetya'ya saldırı hazırlığı yaptığını öne sürmüşlerdi.

    Rusya, çatışmalarında başladığı ilk gün de Gürcistan'ın Acaristan bölgesinde bulunan liman kenti Poti'yi bombalamıştı.




    Ukrayna'dan rus savaş gemilerine "çatışmaya girmeyin" uyarısı Yorumları