çin'de 2 uygur idam edildi, 15'i hapse atıldı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 07-12-2008 (16:13)   Son Mesaj: 07-12-2008 (16:13)    Cevap: 0    Gösterim: 750  

    07-12-2008

    çin'de 2 uygur idam edildi, 15'i hapse atıldı

    Çin'in Sincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nde ''terörist'' bağlantıları olduğu gerekçesiyle 2 Uygur idam edildi, 15'i de hapse atıldı.

    ABD merkezli Radio Free Asia'nın (RFA) Sincan'daki yerel yetkililere dayanarak verdiği haberinde, Kaşgar Halk Mahkemesi'nde görülen davada Muhtar Setivaldi ve ABDuveli Emin'in ölüm cezasına çarptırıldıkları ve 9 Temmuz'da Yengi Şeher kasabasındaki duruşmanın hemen ardından idam edildikleri belirtildi.


    Çin, perşembe günü 8-24 Ağustos 2008'de Pekin'de yapılacak olimpiyatlara saldırı planladıkları iddiasıyla 5 ''terörist grubu'' çökerttiğini, bu yılın ilk altı ayında da yine olimpiyatları sabote etmek iddiasıyla Sincan'da 82 ''terörist'i yakaladığını duyurmuştu. Devlet medyası da polisin, geçen gün ülkedeki çoğunluğu oluşturan Han Çinlilerine karşı ''cihat'' ilan eden 5 Uyguru silahla vurarak öldürdüğünü bildirmişti.

    RFA, sanıklardan 3'ünün ölüm cezasına çarptırıldığı ancak cezanın 2 yıl askıya alındığı, geriye kalanların da 10 yıla varan değişik cezalara çarptırıldığını belirtti. Çin, tüm 17 kişinin Doğu Türkistan İslami Hareketi'' üyesi olduğunu iddia ederken, Pekin'in terörist diye nitelediği grup ise iddiaları kabul etmiyor.

    Sincan'da birçok Uygur'un göçe zorlandığı ve yerlerinde Han Çinlilerin getirildiği, hükümetin de Uygurların din ve kültürlerini kontrol altında tuttuğu bildiriliyor. Radyonun haberinde, Uygur grupların, Pekin'in tüm iddialarını reddettiği kaydediliyor. Çin'in, Sincan'daki halka terör gerekçesiyle ağır baskı uyguladığı ileri sürülürken, Pekin, Uygur Türklerini El Kaide ile birlikte mücadele ederek Doğu Türkistan'a bağımsızlık kazandırmaya çalışmakla suçluyor.

    Sincan'da 8 milyon Müslüman Uygur Türkü yaşıyor.




    çin'de 2 uygur idam edildi, 15'i hapse atıldı Yorumları