Türkiye’nin aslında ne kadar modern olduğunu bilmiyorlar   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 07-02-2008 (21:50)   Son Mesaj: 07-02-2008 (21:56)    Cevap: 1    Gösterim: 1367  

    07-02-2008

    Türkiye’nin aslında ne kadar modern olduğunu bilmiyorlar

    ’Business Platform İstanbul’’un başkanı Nurhan Azizoğlu, ‘’Avusturyalılar çok önyargılı, Türkiye’nin aslında ne kadar modern olduğunu bilmiyorlar’’ diyor. Özellikle de Avusturya halkı AB adayı ülkeye son derece çekinceli bakıyor.


    Bu durumu düzeltmek amacıyla geçen yıl Avusturya Türk Ekonomi Forumu (ÖTW) kuruldu. Bu karşılıklı bilgi alış verişi, bir bilgi ağı kurulması ve tabii Türkiye ile Türkler hakkında yaygın önyargıların ortadan kaldırılması konularında faaliyet gösterecek olan bir forum. ÖTW’nin Başkanı Walter Stelzhammer, ‘’Türkiye AB’ne aday olmasına rağmen, Avusturyalılar hala bu ülke hakkında pek az bilgi sahibi’’ diyor.


    Halbuki iki ülke arasındaki bu mesafe, yalnızca insanların kafasında. Marmara Bölgesi Ticaret Temsilcisi Marco Garcia,’’İstanbul’a günde dört uçak seferi var, Barcelona’ya ise günde bir kez. Uçuş süresi açısından İstanbul Viyana’ya daha yakın, ama mantalite açısından Türkiye Avusturya’dan çok uzakta’’ diyor.


    Ancak halkın mantalitesi bundan etkilenmese de, ekonomi ve diplomasi alanında ilişkiler çok farklı. Nurhan Azizoğlu, ‘’Şimdiye kadar hep iyi diplomatik ve ekonomik ilişkilerimiz oldu. Müşterek tarihimizde yalnız Türk kuşatması yer almıyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında müttefiktik’’ diyor.


    Türkiye’de de globalleşme


    Avusturya’nın çekinceleri genellikle Türkiye’nin siyasi sisteminden kaynaklanıyor. Ama ÖTW temsilcileri bu konuda da yatıştırmaya çalışıyor. Walter Stelzhammer, ‘’Türkiye son on yıl içinde iyice Avrupalılaştı ve modernleşti’’ diyor. Stelzhammer yaklaşık 30 yıldan beri Türkiye ile yakın temas içinde. Mimar olan Stelzhammer, birkaç yasa değişikliği sayesinde Türkiye’de mimarlık branşında çalışmanın da artık kolaylaştığını belirtiyor ve burada da globalleşmenin hissedildiğine, Türkiye’deki ortak firmalarla işbirliğinin Avusturyalı işletmeler için giderek önem kazandığına işaret ediyor.


    Ticaret temsilcisi Garcia, ‘’Türkiye ile Avusturya arasındaki ekonomik ilişkiler son iki yılda yoğunlaştı. Avusturyalı Verbund ve OMV ile Türkiye’deki Sabancı ve Petrol Ofisi gibi büyük işletmeler arasında işbirliği yapılıyor’’ diyerek, büyük firmaların ileride küçükleri de beraberlerinde getireceklerine inandığını söylüyor. ÖTW’nin de işte buna katkısı olması planlanıyor. Garcia, ‘’Büyük işletmelerin Türkiye ile ilişkilerinde kendilerine yardımcı olacak temasları var’’ diyor. Azizoğlu, ‘’Biz ise orta büyüklükte ve küçük işletmelerin Türkiye yolunu kolaylaştırmak istiyoruz. Bu Avusturya’da yatırım yapmak isteyen Türk işletmeler için de geçerli. Austrian Business Agency (ABA) bizimle işbirliği yapıyor ve Avusturya’daki Türk yatırımlarını teşvik ediyor’’ diyor.


    İmajdan medya sorumlu


    Garcia Slovenya, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti yönündeki Doğu Avrupa’ya açılma döneminin geçtiği görüşünde. ‘’Gerçi yatırım yapmaya devam ediliyor, ama orada artık Avusturya kaynaklarına ihtiyaç kalmadı. İşletmeler yeni alanlar arıyor’’ diyor. Garcia ‘’Buna karşın Türkiye’de Avusturya yatırımları için büyük bir potansiyalin bulunduğunu vurgulayarak, ‘’İstanbul ve Marmara bölgesi gibi yeni alanlarda yaklaşık 20 milyon kişi yaşıyor’’ diyor.


    Garcia Avusturyalı işletmelerin bu pazara yatırım yapma konusunda hala çekinceleri olmasını, medyanın çizdiği Türk tablosuna bağlıyor ve Avusturya’da Türk göçmenlerin hep belli bir kesiminin tasvir edildiğini, çoğunlukla entegre olmayan Türklerden bahsedildiğini belirtiyor.


    Garcia halbuki ikinci ve üçüncü kuşakta her iki kültürü ve dili gayet iyi bilen, Türk kökenli Avusturyalıların bulunduğunu ve bunların Türkiye’de yatırım yapan Avusturyalı işletmelere büyük kolaylık sağlayabileceğini söylüyor. Garcia kışkırtıcı bir ifadeyle: ‘’Avusturya’yı yurtdışında Avusturyalılardan çok daha iyi temsil eden birçok Türk kökenli Avusturyalı tanıyorum’’ diyor

    Güneş Koç /Die Presse




    Türkiye’nin aslında ne kadar modern olduğunu bilmiyorlar Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  07-02-2008, 21:56


    Mactan önce hava durumuna türkce konusma ile bir bayan cikti cok güzeldi bu arada daglarin bulunmadigini gösterir halk arasindaki vakalar diplomasi iliskilerle eslestirilmesin demesindede hakli Marco Garcia.

    Türkiye avrupalilasti derken bunu ne ye kasit söyledigini tam acik ifade etmiyor ekonomik tarafindan ele aliyorsa ne kadar avrupalilasti istatistiklere ve halkin gelirini gözden gecirmek gerekir yok toplum acisindan avrupalilasti diyorsa böyle birseye gerek yok lakin bugun dubai a baktigimizda acik ifadelerle olup biteni görmek mümkün
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum