Uri mentalist değil illüzyonist...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-07-2008 (18:49)   Son Mesaj: 05-25-2011 (19:14)    Cevap: 5    Gösterim: 3236  

    05-07-2008

    Uri mentalist değil illüzyonist...

    Metalleri eğiyor, madenleri buluyor denilen adam FOS MU çıktı? Hakkında en 'janjanlı' yazıyı yazan tv eleştirmeni ÖZÜR DİLİYOR

    Yaptığı bütün numaralar, el çabukluğu marifetiyle, göz boyamasıyla yapılıyor. Beyin gücü falan hikaye... Beni de Ayşe Arman'ın ona hayranlık bildirmesi yanılttı:

    MEHMET GÜLER, Vatan gazetesindeki köşesinde yazıyor:

    Uri mentalist değil illüzyonist
    Ne Uri’ymiş ama... Bir taraftan bakıldığında dünyanın en özel insanlarından birisi

    Metalleri eğiyor, madenleri buluyor, dünyanın en önemli adamlarına, kurumlarına konferanslar veriyor. Ayşe Arman da ropörtajında uzun uzun Uri’nin yeteneklerini anlattı. Kabul ediyorum, beni biraz da kolay kolay hiçbir şeye ikna olmayan Arman’ın Uri’ye hayran kalması yanılttı.

    Nerede o görüntüler?

    Star’ın yarışması Fenomen başladığında, Bizim Ekran’ın yazarı da Uri hakkında topladığı bilgileri köşesine taşıdı. İlk bakışta, Uri gerçekten de mucizevi bir adamdı. Takipçileri, onun yeteneklerini ancak “doğaüstü” diyerek açıklamaktaydı.

    Fakat Fenomen’in ilk iki bölümünde Uri’nin dediklerinin hiçbiri çıkmayınca şüphelendim. İlk hafta televizyonun üzerine koyduğum kaşıkta hareket olmamıştı. Program boyunca Tuğba Ünsal “Türkiye’nin her yerinden görüntü yağıyor” dese de seyirciyi tatmin edebilecek üç-beş saniyelik bir görüntü bile yayınlanamadı. İkinci hafta, program boyunca evdeki masayla bakışmak durumunda kalınca, iyice şüphelendim. Oturdum, Uri’nin gerçekte kim olduğu hakkında daha derinlemesine bir araştırma yapayım dedim. Haklısınız, bunu en başından yapmalıydım. İtiraf ediyorum, hakkındaki janjanlı sözlere inandım. Kusura bakmayın, vallahi ben de kandım.

    James Randi diye biri...

    Bu köşenin takipçileri her zamanki gibi yine en büyük yardımcım oldular. Uri Geller hakkındaki bilgileri toplamakta, gönderdikleri mektuplarla, sağ olsunlar, bu yazıya çok önemli katkılarda bulundular. Sonunda anladık ki, bu Uri mentalist falan değilmiş efendim. Aksine, bildiğimiz sıradan illüzyonistmiş. Yaptığı bütün numaralar, el çabukluğu marifetiyle, göz boyamasıyla yapılıyor. Beyin gücü falan hikaye, onun yaptıklarının alasını Cem Yılmaz Hokkabaz filminde yapıyor. Hemen size işin kaynakçasını da vereyim. Üzerime Fenomen’in ağırlığı çöktü, hiç olmazsa kendimi bu şekilde hafifleteyim.

    James Randi diye ömrünü paranormal sahtecilikleri ifşa etmeye ve bu konuda faaliyet gören şarlatanların foyasını ortaya çıkarmaya adamış Amerikalı eski bir illüzyonist var efendim. Internet adresi ttp://www.randi.org/.

    Randi’nin rezil ettiği ünlü “şarlatanlar” arasında Uri Geller de var. Youtuba’a
    adresini yazdığınızda karşınıza Randi’nin, Uri Geller’in numaralarını birer birer ortaya çıkardığı görüntüler çıkıyor. Öyle iyi İngilizce bilmeye falan da gerek yok, çünkü görüntüler her şeyi zaten bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

    İşin sırrı kulaklıklarda

    Fenomen’de izlediğimiz bütün numaralar da aslında basit bir kulaklık marifetiyle yapılıyor. Adam üşenmemiş, oturup bu Uri için bir de kitap yazmış. Dünya, bu adamın sıradan bir sihirbaz olduğunun farkına daha 70’li yıllarda varmış.

    Başka ülkelerde müşteri bulamayan Uri de gelmiş tezgahını bizim memlekette açmış. Geller’in numaralarının anlatıldığı bir kitap da Prof. Metin And tarafından kaleme alınmış. Kitabın adı, İnsanüstülük Taslayanların İçyüzü.

    Geller bir zamanlar, Amerikalı şovmen John Carson’un NBC’de yayınlanan programına da çıkmış. Fakat Carson, ünlü illüzyonistlere danışarak yayından önce önlemler almış. Geller stüdyoya hiçbir şey getirememiş. Kaşıklar, çiviler, saatler bir buçuk metre uzağına yerleştirilmiş. Yardımcıları da setten gönderilmiş. Sonuç, Uri Geller açısından hüsran olmuş. Değil bir kaşığı eğmek, bir tek çiviyi bile yerinden kıpırdatamamış.

    Sonuçta bu bir eğlencelik

    Sözün özü Fenomen’i bir şov, bir eğlence programı gibi izleyiniz efendim. Doğaüstü-olağanüstü şeyler falan sakın beklemeyiniz. İzleyiniz ve eğleniniz... Son olarak Sinan Çetin’e önümüzdeki haftalarda sahneye Atilla Taş’ı çıkarmasını öneriyorum. David Copperfield’ın ipliğini pazara çıkaran Atilla Taş’ı ikna etmeyi başarırlarsa, ben de Fenomen’i aynı ciddiyetle izlemeye devam edeceğimi buradan ilan ediyorum. Hepinize iyi eğlenceler...




    Uri mentalist değil illüzyonist... Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  02-22-2011, 20:55

    BaŞlMAK


    bir yerden başlamak istiyorum yardımcı olun nasıl başlıyacam mentalizme 14 yaşındayım..
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 2  02-25-2011, 17:46

    --->: Uri mentalist değil illüzyonist...


    Alıntı:
    mentalizm kitaplari adlari-Uri mentalist değil illüzyonist...

    “Edinebileceğimiz en güzel deneyim,gizemli olandır.Gerçek sanatın ve gerçek bilmin beşiğinde duran temel duygu budur.Bunu bilmeyen ve artık merak etmeyen,hayranlık duymayan kişi ölüdür ve gözlerinin feri sönmüştür.”
    -Albert Einstein
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 3  03-22-2011, 17:35

    --->: Uri mentalist değil illüzyonist...


    Alıntı:
    mentalizm ogren-Uri mentalist değil illüzyonist...

    Arkadaş adam gibi (samet gibi) bir insan yok mu?
    Münafık_WaR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Münafık_WaR Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 4  03-31-2011, 13:26

    --->: Uri mentalist değil illüzyonist...


    ben 14 yaşındayım kolaydan başlamak istiyorum nasıl olacak acaba
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 5  05-25-2011, 19:14

    --->: Uri mentalist değil illüzyonist...


    ben mentalism i ogrenmek istiyorum nerden basliyabilirim
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci