Izin Rehberi 2008   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-04-2008 (23:20)   Son Mesaj: 05-04-2008 (23:20)    Cevap: 0    Gösterim: 16338  

    05-04-2008

    Izin Rehberi 2008

    muaftır.
    YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI
    Avrupa ülkelerinden gelerek Sırbistan - Makedonya Cumhuriyeti – Yunanistan üzerinden ülkemize gitmek isteyen vatandaşlarımızın „Tabanovce“ sınır kapısından giriş yaptıktan sonra izleyebilecekleri güzergah aşağıda sunulmuştur:
    Sırbistan ile Makedonya Cumhuriyeti arasındaki Tabanovce sınır kapısından giriş yapıldıktan sonra, Kumanova – Üsküp güzergahından, Üsküp (Skopje levhası takip edilmelidir) çevre yoluna ulaşılarak şehre girilmeksizin otoyoldaki Atina tabelası izlenerek güney yönünde Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija ( Demirkapı), Gevgelija (Gevgeli) üzerinden Makedonya – Yunanistan arasındaki Bogorodica sınır kapısına varılmaktadır. Yolun toplam uzunluğu yaklaşık 220 km’dir. 150 km’si otoyol olan bu güzergahın Üsküp – Veles arasında yer alan 23 km’lik kısmı geçtiğimiz yılın Kasım ayında onarım ve köprü güçlendirme çalışmaları dolayısıyla çift yönlü trafiğe kapatılmıştır. Trafik akışı tek yönden gidiş – dönüş olarak sağlanmaktadır. Onarım çalışmalarının ancak 2007 Kasım ayında sona ererek yolun tekrar çift yönlü trafiğe açılacağı müteahhit firmadan öğrenilmiştir. Bu durumun, yaz aylarında trafik akışını yavaşlatması ve bekleme sürelerini arttırması kaçınılmazdır.
    Ayrıca, Tabanovce sınır kapısının Sırbistan bölümü ile Bogorodica sınır kapısının işlem kapasiteleri yaz aylarında meydana gelen yığılmalar karşısında yetersiz kalabilmekte, bu durum sınır kapılarındaki bekleme sürelerini arttıran başlıca etkenlerden birini oluşturmaktadır.
    Makedonya’da vatandaşlarımızın kullandıkları otoyol üzerindeki geçiş ücretleri aşağıda sunulmaktadır:
    Kumanovo – Mladinovci (Romanovce geçişi) Binek Otomobil 50 Makedon Denarı (yaklaşık 0,90 Euro) Minibüs 75 Makedon Denarı (yaklaşık 1,25 Euro)
    Veles – Gradsko (Stobi geçişi) : Binek otomobili 60 Makedon Denarı (yaklaşık 1 Euro), minibüs 90 Makedon Denarı (yaklaşık 1,50 Euro)
    Sınır kapılarında otoyol ve köprü geçiş ücretinin toptan ödenmesi uygulaması bulunmadığından, vatandaşlarımızın Makedonya’ya girişte döviz bozdurarak mahalli para (Makedon Denarı) almaları ve her otoyol geçiş noktasında ayrı ayrı ödeme yaparak karşılığında mutlaka makbuz ve kasa fişi almaları gerekmektedir. Gerek otoyol geçiş ücretlerinin ödenmesi, gerek yolda ortaya çıkabilecek zorunlu ihtiyaçlar için 20 Euro civarında bir meblağın bozdurulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
    GÜMRÜK
    Makedonya Cumhuriyeti’ne giriş yapacak veya transit geçecek yolcuların beraberlerinde bulunduracakları toplam 2.000,- (ikibin) Euro veya karşılığı miktarı aşan nakit para ve çeklerini ülkeye girişte beyan etmeleri ve beyan karşılığında makbuz almaları şarttır. Girişte beyanda bulunulmaması ve ülkeden çıkışta yapılan kontrollerde yukarıdaki miktarı aşan nakit para ya da çek ele geçirilmesi halinde bunlara el konulmakta, ayrıca para cezası verilmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın bu hususa özen göstermeleri gerekmektedir.
    Aşağıda kayıtlı eşyanın beyan edilmesi zorunluluğu vardır:
    - Satış veya ticari amaçla getirilen mallar,
    - Satış yada ticari amaçlı olmasa dahi, şahsi kullanıma yönelik olanlar hariç, toplam değeri 50 Euro’yu aşan eşya,
    - Uyuşturucu madde, kurusıkı veya gaz tabancaları dahil silahların ülkeye sokulması yasak veya ruhsata tabi olup, hayvan, bitki, bitkisel veya hayvansal kökenli ürünlerin girişi ise özel lisansa veya sertifikaya tabidir.
    YOL GÜVENLİĞİ BAKIMINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
    Makedonya Cumhuriyeti’nde vatandaşlarımız tarafından kullanılan yolların büyük bir bölümü otoyol olmakla birlikte, buralarda 120 km. olan hız sınırına titizlikle uyulması şarttır. Otoyol Yunanistan sınırına 50 km. kala sona ermekte ve bazen tek şeride kadar düşebilen oranda daralmaktadır. Yukarıda da belirtildiği üzere, otoyolun Üsküp – Veles kesiminin 23 km’lik kısmının onarım nedeniyle Kasım 2007 ayına kadar kapalı olması, trafiğin yavaşlamasına yol açmakta ve çift yönlü kullanım yüzünden yaşanacak daralma kaza riskini artmaktadır. Bu nedenle, yolun bu kesiminde azami dikkat gösterilmesi büyük önem taşımaktadır.
    Özellikle yaz aylarında trafik kontrolleri yoğunlaştırıldığından, vatandaşlarımızın hız sınırı, emniyet kemeri takılması ve alkollü araç kullanılmaması gibi trafik kurallarına titizlikle uymaları zorunlu bulunmaktadır.
    Makedonya’da halen yürürlükte olan mevzuat gereği emniyet kemeri takılması ve farların gündüz saatlerinde de yakılması, seyir halinde cep telefonuyla konuşulmaması zorunlu olup, bu kurallara uyulmaması durumunda 1500 – 2000 Makedonya Denarı (yaklaşık 25 – 35 Euro) tutarında para cezası uygulanabilmektedir.
    Diğer taraftan, temas edilen Makedon makamları, vatandaşlarımızın genellikle yorgun olarak Makedonya’ya ulaştıklarını gözlemlediklerini ve aceleci davrandıklarını ifade etmektedirler.
    Yol üzerinde konaklama imkanı bulunmamaktadır. Vatandaşlarımızın Makedonya Cumhuriyeti’nde konaklama zorunluluğu duymaları halinde başkent Üsküp’ü tercih etmeleri uygun olacaktır.
    Özellikle ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında gözaltına alınma veya tutuklanma sözkonusu olmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik suçları hapis cezasını gerektirmektedir.
    Ülkeye girecek otomobillerde yaş sınırı aranmamakta, ancak uluslararası sigorta zorunluluğu bulunmaktadır.
    TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
    T.C Üsküp Büyükelçiliği
    (00 389 2) 311 32 70
    Makedonya Polisi : 192 veya 194
    İlkyardım: 194
    Yol Şikayet (Fazla otoyol geçiş ücreti istenmesi vb. hallerde) : 199
    Gümrük Şikayet Hattı: 197
    AMCM ( Makedonya Otomobil Kulübü - Araç arızası veya yol yardım) : 196
    AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR
    Makedonya Cumhuriyeti’nde yabancılara uygulanan tedavi ücretleriyle Makedon vatandaşlarına uygulanan tarife arasında 1,5 kat fark bulunduğundan, vatandaşlarımızın trafik kazası veya bir başka nedenle sağlık hizmetine ihtiyaç duymaları halinde güç duruma düşmemeleri için bulundukları ülkede mutlaka sağlık hizmetlerini de kapsayan seyahat sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
    Yıllara göre azalma göstermesine rağmen, vatandaşlarımızın pasaportlarının sürelerini uzatmadan ya da çocuklarını pasaportlarının refakat hanesine kaydettirmeden yola çıktıklarına sıkça tanık olunmakta, yanlarında nüfus hüviyet cüzdanlarını da bulundurmadıkları görülmektedir. Vatandaşlarımızın, bu nedenlerle sınırdan geri çevrilerek mağdur olmamaları ve zaman yitirmemeleri için yola çıkmadan önce pasaportlarının sürelerini mutlaka uzattırmaları önem taşımaktadır.
    Bilindiği üzere, diplomatik ve hizmet pasaportu hamilleri hariç, vatandaşlarımızın Yunanistan’a girişleri veya bu ülkeden transit geçişleri vizeye tabidir. Ancak, Schengen Anlaşmasına taraf olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli oturma ve çalışma iznine sahip vatandaşlarımızın Yunanistan için vize almalarına gerek bulunmamaktadır. Bu nedenle, Batı Avrupa ülkelerinden gelerek Makedonya Cumhuriyeti – Yunanistan yoluyla Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşlarımızın kendilerinin veya beraberlerinde bulunan diğer Türk vatandaşı yakınlarının Yunanistan’a girişte vizeye ihtiyaç duyup duymayacaklarını önceden araştırmaları zorunlu bulunmaktadır. Üsküp’teki Yunanistan Büyükelçiliği buradan yapılacak vize taleplerini karşılamamakta, vizenin ikamet edilen ülkedeki temsilcilikten alınmasını şart koşmaktadır.
    Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde oturum sahibi olan vatandaşlarımız da Romanya'da bir ay süreyle vizesiz olarak kalabilmektedirler. Romanya'dan transit geçecek Türk vatandaşları gidecekleri ülkeye giriş yapacaklarını ispatlamak suretiyle vizesiz olarak 5 gün içinde transit geçiş yapabilmektedirler.
    2004 yılı Nisan ayında Türkiye ile Romanya arasında başlayan vize uygulaması çerçevesinde, umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya gelmek için vize almaları gerekmektedir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamillerinin 3 aya kadar Romanya'da kalışlarında vize almalarına gerek yoktur. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde oturum sahibi olan vatandaşlarımız da Romanya'da bir ay süreyle vizesiz olarak kalabilmektedirler. Romanya'dan transit geçecek Türk vatandaşları gidecekleri ülkeye giriş yapacaklarını ispatlamak suretiyle vizesiz olarak 5 gün içinde transit geçiş yapabilmektedirler. Bu bağlamda vatandaşlarımızın kendileri için vize alırken, pasaportun refakat hanesinde kayıtlı çocuklarına da vize almayı ihmal etmemeleri sınırda zorluklarla karşılaşmalarını engelleyecektir.
    Romanya'nın uyguladığı vize ücretleri şu şekildedir.
    Tek giriş vizesi :40 ABD Doları Müteaddit giriş vizesi :75 ABD Doları Tek transit vizesi :30 ABD Doları Çift transit vizesi :40 ABD Doları
    Öte yandan, 1 Ocak 2007 tarihinde Romanya'yla birlikte Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan'dan transit geçiş yapmak isteyen vatandaşlarımız eskiden olduğu gibi sınır kapılarında değil, sadece Bulgaristan'ın dış temsilciliklerinden vize alabilmektedirler. Bu nedenle, sözkonusu vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce Bulgaristan'ın dış temsilciliklerinden mutlaka transit vize almaları gerekmektedir.
    YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI
    Avrupa’dan (Macaristan üzerinden) gelen ve Romanya’yı transit geçerek Türkiye’ye giden şahıslara tavsiye edilen yol güzergahları :
    Birinci güzergah seçeneği:
    Borş (gümrük kapısı) - Oradea - Deva - Sibiu - Rımnicu Vılcea - Piteşti- Bükreş - Giurgiu (gümrük).
    İkinci güzergah seçeneği:
    Nadlac (gümrük) - Arad - Timişoara - Drobeta Turnu Severin - Craiova - Piteşti - Bükreş - Giurgiu (gümrük)
    Üçüncü güzergah seçeneği:
    Borş (gümrük) - Oradea - Cluj Napoca - Alba Julia - Sibiu - Braşov - Prahova Ploieşti - Bükreş – Giurgiu (gümrük)
    GÜMRÜK
    Yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına izin verilen eşya, varsa beyan etme zorunluluğu olan eşya ve döviz miktarı:
    Vatandaşlarımızın, beraberlerindeki eşyaları ülkeye girişte ve çıkışta gümrük görevlilerine yazılı olarak beyan etme ve bu eşyaların anılan görevliler tarafından kontrol edilmelerine izin verme zorunluluğu bulunmaktadır. Vatandaşlarımız, üzerlerinde bulunan altın, mücevher gibi değerli ziynet eşyaları ile 10 bin EURO veya Dolar'ın üzerindeki nakit parayı, Romanya'ya girişte gümrük memuruna beyan etmek durumundadırlar. Romanya'dan ancak azami 10 bin EURO veya Dolar çıkartılmasına izin verilmektedir. Değeri 1000 EURO veya Dolar'dan fazla olan RON'un nakit olarak ülke dışına çıkartılması ise beyana tabidir. Vatandaşlarımızın, yanlarında ihtiyaçlarından fazla nakit para bulundurmamaları tavsiye olunur.
    KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK
    Romanya'da yol güvenliği konusunda genelde bir sorun bulunmamaktadır. Bununla birlikte, aşağıdaki hususların dikkate alınmasında fayda görülmektedir.
    Gece saatlerinde yerleşim dışında durmamak ve yerleşim yerlerindeki özel olarak düzenlenmiş dinlenme alanlarından yararlanmak
    Alkollü içkiler, uyuşturucu maddeler veya benzer etkiyi veren ilaçlar kullandıktan sonra yola çıkmamak Yayaların, bisiklet veya at arabası kullananların yanından geçerken dikkatli olmak Demiryolu üzerinden geçerken trafik kurallarına uymak Yol şartlarına göre belirlenen maksimum hız limitini aşmamak Görevli polis memurunun ikazlarına uymak Herhangi bir olay olduğunda polise başvurmak Yanında ihtiyaçtan fazla nakit para ve ziynet eşyası bulundurmamak
    TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
    Romanya'da yukarıda maruz güzergahlar üzerinde otoban tanımına uygun yol uzunluğu sadece 110 km.'lik bir bölümle (Piteşti-Bükreş arası) sınırlı olup, yollar Avrupa standartlarından uzaktır. Ülkedeki toplam otoyol uzunluğu 218 km.dir. Şehirlerarası yollar tek şeritli, dar ve çok kasisli olup, genelde küçük köy ve kasabaların içerisinden geçmektedir. Yollarda, sık sık at arabası, arızalı araç, bisikletli ve yolda yürüyen yaya bulunabilmektedir. Bu nedenlerle, vatandaşlarımızın aşırı hız yapmamaları ve özellikle gece seyahat etmemeleri tavsiye edilmektedir. Romanya Karayollarında belirlenen hız sınırları şu şekildedir.
    Otoyollarda : 130 km/saat Şehirlerarası yollarda: 90 km/saat Şehiriçi yollarda : 50 km/saat
    1 Aralık 2006 tarihinden itibaren Romanya'da yürürlüğe giren yeni trafik kuralları, ihlali durumunda çok ağır trafik cezalarını beraberinde getirmektedir. Çeşitli para cezalarının yanında ehliyete de el konulabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken belli başlı trafik kuralları aşağıda sıralanmaktadır.
    - Emniyet kemerini mutlaka kullanmak - Araba kullanırken cep telefonuyla görüşmemek - Tek yönlü yollara ters yönden girmemek - Trafik polisinin işaretlerine, talimatlarına mutlaka uymak - Demiryolu veya tramvay yolu üzerinden gitmemek - Alkollü araç kullanmamak - Işıklara mutlak surette uymak - Kaza durumunda polise başvurmak - Hız sınırlarına riayet etmek
    TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
    T.C. Bükreş Büyükelçiliği
    Adres: Calea Dorobantilor Nr. 72, Sector 1, Bucureşti

    Tel : 021 206 37 00 - 05
    Konsolosluk Şubesi : 00 40 21 206 37 27-29
    Faks : 00 40 21 206 37 30-37
    Köstence Başkonsolosluğumuz : 00 40 241 60 79 10
    Cluj-Napoca Fahri Konsolosluğu : 0040 264 43 17 30
    Ticaret Müşavirliği : 00 40 21 318 39 39
    Ekonomi Müşavirliği : 00 40 21 206 37 00
    THY : 00 40 21 311 32 10 - 311 24 10
    Urgenta Floresca Hastanesi: 00 40 21 230 01 06
    Otomobil arıza, çekici : 0248 500 500 021 222 22 22
    Giurgiu Gümrük Polisi : 00 40 246 231 195
    Nadlac Gümrük Polisi : 00 40 257 474 462
    Romanya Trafik Müdürlüğü: 00 40 235 311 753
    Polis, itfaiye, jandarma, ambulans : 112
    AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR
    Vize kurallarına riayet etmek, Pasaportun geçerlilik sürelerine dikkat etmek, Bankalar ve döviz büroları dışında para bozdurmamak, Yolda kendisini polis olarak tanıtarak kimlik ve üzerindeki döviz miktarını gösterilmesini isteyen şüpheli şahısları en yakın polis karakoluna davet etmek,
    Trafik kurallarına dikkat etmek, Araçları sadece aydınlatılmış, mümkünse bekçisi olan yerlere park etmek, araçları alarm sistemleri ile donatmak, Alışveriş merkezlerinde yankesicilere dikkat etmek, Araçlarda para ve değerli eşya bırakmamak, Sokak kadınları ve bu işle ilgilenen şahıslarla ilişki kurmamak , Şehirlerin kenar mahallelerinde bulunmamak, Özel konutlarda konaklamamak.
    Yol geçiş ücretleri:
    Romanya'da Karayolları Yasası'nda yapılan değişikliklerle 2005 yılından itibaren geçerli olmak üzere, yerli ve yabancı tüm araçlara "rovignette" adı verilen yol kullanım ücreti getirilmiştir. Buna göre; "Rovignette" uygulamasına tabi olan araçlardan alınacak ücretler, araçların yolcu kapasiteleri, egzoz emisyonları, dingil ve römork sayıları gibi hususlar gözününde bulundurularak belirlenmektedir. Rovignette ücretleri Romanya'daki herhangi bir postahanede, Petrom benzin istasyonlarında kurulan birimlerde veya karayolları idaresine ait işletmelerde ödenebilmektedir. Sözkonusu uygulamadan, diplomatik plakalı araçlar muaf tutulmuştur.
    Romanya Karayolları İdaresinden alınan Rovignette ücretlerini öğrenmek için buraya tıklayınız.
    Rovignette ücretlerinin ödenmemesi durumunda uygulanacak ceza miktarı, otomobiller için 300-450 RON (yaklaşık 120-180 ABD Doları), minibüsler için 1500-2500 RON (600-1000 ABD Doları), nakliye amaçlı kullanılan araçlar için ise 3000-4500 RON (1200-1800 ABD Doları) olarak tahsil edilecektir.


    Karayoluyla yapılan seyahatlerde Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması 1 Ocak 2007 tarihinde, Bulgaristan’ın AB üyeliğiyle birlikte kaldırılmıştır. Transit vizelerin Bulgar Temsilciliklerinden alınması zorunluluğu karşısında, bilhassa Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi amacıyla, Bulgaristan ile 10 Mart 2007 tarihinde bir Anlaşma imzalanmıştır.
    Bulgaristan'a seyahat etmek isteyen umuma mahsus ve hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın ikamet ettikleri ülkelerdeki Bulgaristan temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.
    AB üyeliğiyle birlikte Bulgar makamları özellikle giriş vizelerinde kısıtlayıcı bir uygulama başlatmışlardır. Giriş vizesi almak isteyen vatandaşlarımızın Bulgar temsilciliklerine zamanlıca başvurmasında fayda görülmektedir. Havayoluyla giriş/transit vizesiz olarak Bulgaristan’a gelen vatandaşlarımız havaalanında bekletilmekte ve geldikleri ülkeye aynı yolla geri gönderilmektedir.
    Karayoluyla yapılan seyahatlerde Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması 1 Ocak 2007 tarihinde, Bulgaristan’ın AB üyeliğiyle birlikte kaldırılmıştır. Transit vizelerin Bulgar Temsilciliklerinden alınması zorunluluğu karşısında, bilhassa Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi amacıyla, Bulgaristan ile 10 Mart 2007 tarihinde bir Anlaşma imzalanmıştır. 10 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren bu Anlaşma uyarınca, AB ülkeleri / Schengen vizesi hamili veya AB / Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn'da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkı sağlanmıştır. Bu uygulama hususi pasaport hamili vatandaşlarımızı kapsamamaktadır.
    Bulgaristan makamları, anne ve babalarının pasaportunda refakate kayıtlı çocukların ülkeye girişlerine ve transit geçişlerine müsaade etmektedir. Refakatte kayıtlı çocuklar için de aynı pasaporta harç tahsili ile vize tatbik edilmektedir.
    1 Ocak 2006 tarihinden itibaren Bulgaristan’da konaklayacak kişilerin sınır kapılarında yazılı olarak konaklayacakları adresi beyan etmeleri zorunluluğu getirilmiştir. AB üyesi ülkelerin vatandaşları ile Bulgaristan’dan transit geçecek kişiler bu uygulamanın dışında bırakılmıştır.
    YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI
    Giriş-çıkış hudut kapıları ve Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak vatandaşlarımızın izlemeleri tavsiye edilen yollar:
    a) Sırbistan yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın Kalotina (Bulgaristan)-Dimitrovgrad (Sırbistan) sınır kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Bu kapıdan Bulgaristan’a giren vatandaşlarımız, E-80 karayolunu kullanarak Kalotina-Sofya-Filibe (Plovdiv) - Hasköy (Haskova) - Harmanlı-Svilengrad yoluya Kapitan Andreevo-Kapıkule sınır kapısından Türkiye’ye ulaşacaklardır. Yaklaşık 370 kilometre uzunluğundaki bu güzergahın sadece Sofya-Filibe (Plovdiv) arasındaki 160 kilometrelik bölümü otoyol olup geri kalan bölümü tek şeritli karayoludur.
    b) 19 Haziran 2005 tarihinde Bulgaristan ile ülkemiz arasında yeni bir sınır kapısı açılmıştır. Kapıkule-Kapitan Andreevo sınır kapısının yaklaşık 40 km. kuzeydoğusundaki Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısına ulaşım için, E-80 karayolu kullanılarak Kalotina-Sofya-Filibe (Plovdiv) - Hasköy (Haskova) - Harmanlı güzergahı takip edildikten sonra Harmanlı’dan Burgaz istikametine (Kuzeydoğu’ya) dönülerek Topolovgrad geçildikten yaklaşık 20 km. sonra Elhovo şehrine girmeden önce Lesovo istikametine dönülmelidir. Harmanlı’dan Hamzabeyli-Lesovo sınır kapısına mesafe yaklaşık 80 km.’dir.
    c) Romanya yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın kullanabilecekleri başlıca üç güzergah mevcuttur.
    Birinci güzergahı izleyecek vatandaşlarımızın Rusçuk (Ruse) (Bulgaristan)-Giurgiu (Romanya) hudut kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Anılan hudut kapısında Tuna nehri üzerindeki köprü Bulgaristan ile Romanya arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Sözkonusu köprünün kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda anılan hudut kapısında beklemeler olmaktadır. Bu kapıdan Bulgaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın Rusçuk (Ruse)-Byala-Veliko-Tırnova-Gabrovo-Kazanlık-Eski Zağra (Stara Zagora)-Dimitrovgrad-Hasköy (Haskovo) güzergahını izleyerek E-80 karayoluna çıkmaları ve bu karayoluyla Svilengrad üzerinden Kapitan Andreevo-Kapıkule hudut kapısına ulaşmak suretiyle Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür. Yaklaşık 350 kilometre uzunluğundaki bu güzergahın tümü tek şeritli karayoludur. Yer yer dağlık bölgelerden geçen bu karayolunda araç kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Giurgiu (Romanya)-Rusçuk (Bulgaristan) sınır kapısını kullanacak vatandaşlarımızın, Rousse (Rusçuk)- Razgrad - Shoumen (Şumnu) - Karnobat - Yambol (Yanbolu) - Elhovo - Lesovo güzergahını izleyerek Hamzabeyli'ye ulaşmaları da mümkündür.
    İkinci güzergahı izleyecek vatandaşlarımızın Vidin (Bulgaristan)-Kalafat (Romanya) hudut kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir. Anılan hudut kapısında Tuna nehri üzerinde çalışan feribotlar vasıtasıyla Bulgaristan ile Romanya arasında bağlantı sağlanmaktadır. Feribotların yetersiz olması sebebiyle anılan hudut kapısında beklemeler olmaktadır. Bu kapıdan Bulgaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın E-79 karayolunu kullanarak Vidin-Dimovo-Montana (Mihailovgrad)-Vratsa-Botevgrad güzergahı üzerinden Sofya’ya ulaşmaları ve buradan E-80 karayoluna çıkarak Sofya-Kapitan Adreevo-Kapıkule hudut kapısına ulaşmak suretiyle Türkiye’ye giriş yapmaları mümkündür. Yaklaşık 515 kilometre uzunluğundaki bu güzergahın sadece 215 kilometrelik Botevgrad-Sofya-Filibe (Plovdiv) bölümü otoyol olup, geri kalan bölümü tek şeritli karayoludur.
    Üçüncü güzergahı izleyecek vatandaşlarımızın Rusçuk -Razgrad (E 2: 64 km), Razgrad-Şumen (52 km.), Şumen-Karnobat ( E 73: 93 km.), Karnobat-Burgaz (E6: 55 km) ve Malko Tırnovo- Dereköy Sınır Kapısı güzergahından Kırklareli’ne gidebilmeleri mümkündür. Sözkonusu yol 345 km.’dir. Yol tek şeritlidir. Şumen-Karnobat arası dağlık bölgeden geçmektedir. Ayrıca Burgaz - Malko Tırnovo arası da yaklaşık 80 km.’lik çok dar ve virajlı bir yoldur. Lukoil, OMV, Shell petrol şirketlerinin Rusçuk, Razgrad, Şumen,Karnobat,Aytos ve Burgaz’da istasyonları mevcuttur. Ayrıca Burgaz-Dereköy arasında da petrol şirketinin iki istasyonu bulunmaktadır.
    GÜMRÜK
    Gümrüklerde uyulması gereken kurallar, yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına izin verilen eşya, varsa beyan edilme zorunluluğu olan eşya:
    a) Bulgaristan'a giriş ve çıkışlarda, seyahat çekleri de dâhil olmak üzere toplam 8.000 Bulgar Leva'sının (yaklaşık 4.000 Euro) üzerindeki Leva ve yabancı dövizin gümrüklerde, "Gümrük Döviz Beyannamesi" doldurulmak suretiyle yazılı olarak beyan edilmesi gerekmektedir (1 Euro = 1.95583 Bulgar Levası). Aksi takdirde, sözkonusu paraya el konularak ilgili şahıslar hakkında kanuni işlem başlatılmaktadır. Bulgaristan’dan çıkış yapan yabancı uyruklu kişiler, daha önce Bulgaristan’a girişte beraberlerinde getirdikleri ve gümrüklerde yazılı olarak beyan ettikleri miktardaki yabancı paraları, yine gümrüklerde yazılı olarak beyan etmek suretiyle beraberlerinde Bulgaristan’dan çıkarabilirler. Sınır geçiş kapılarındaki gümrükte doldurulan "Gümrük Döviz Beyannamesi" formları İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe ve Rusça olmak üzere 5 dildedir.
    b) Bulgaristan’dan yolcu beraberinde transit geçirilebilecek ve geçirilemeyecek eşya ile beyana tabi eşya: Aağıda belirtilen altın, platin, gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin Bulgaristan’a giriş ve çıkışta gümrüklerde “yazılı” olarak beyan edilmesi gerekmektedir:
    -37 Gram'ın üzerindeki işlenmiş / işlenmemiş / madeni para olarak altın ve platin, -60 Gram'ın üzerindeki altın ve platin alaşımlı aksesuarlar -300 Gram'ın üzerindeki işlenmemiş/yarı işlenmiş veya gümüş oranı fark etmeksizin madeni para şeklindeki gümüş alaşımlı takı ve aksesuarlar -Yukarıda sayılan mücevherat arasında yer almayan diğer değerli taş ve madenler. Bulgar makamlarınca herhangi bir sebeple para ve/veya kıymetli eşyasına el konulan vatandaşlarımızın üç gün içinde ilgili makamlara itirazda bulunmaları gerekmektedir. Ticaret amacıyla nakledilen tüketim mallarının ve ticari nitelikli eşyanın Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda gümrüklerde “sözlü” olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Her türlü elektronik eşyanın Bulgaristan’a giriş ve çıkışlarda gümrüklerde “sözlü” olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Silah, cephane, zehirli maddeler, tesirli maddeler, patlayıcı maddeler, uyuşturucu maddeler, psikotrop maddeler, koruma altında bulunan bitki ve hayvan türleri, sanat eserleri ve antika değeri bulunan her türlü eşya ile bu tür madeni ve kağıt paraların Bulgaristan’a sokulması yasaktır.
    Gümrüklerde yolcu başına vergisiz olarak Bulgaristan’a sokulabilecek mallar aşağıda sunulmuştur:
    200 adet sigara;
    100 adet kısa puro;
    50 adet puro; 250 gram tütün;
    %22’den fazla alkol içeren damıtılmış içecekler: 1 litre;
    % 80’den fazla etil alkol içeren içecekler: 1 litre; %22’den az alkol içeren içecekler 2 litre;
    köpüksüz şaraplar: 2 litre;
    kahve: 500 gram; parfüm: 50 gram;
    eau de toilette: 250 ml;
    ilaç ise kişinin ihtiyacına binaen makul miktarda.
    Yukarıda kayıtlı miktarların üzerindeki mallar, gümrük vergisine tabidir. Sözkonusu miktarların üzerindeki malların Bulgaristan’dan transit geçirilebilmesi için Bulgar makamlarına müracaat edilerek izin alınması gerekmektedir.
    KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK
    Bulgaristan’da güvenlik konusunda yaşanan sorunlardan gerek bu ülkede ikamet eden, gerek karayoluyla transit geçiş yapan vatandaşlarımız etkilenebilmektedir. Gidiş ve dönüşte Bulgaristan’dan karayoluyla transit geçiş yapmayı tercih edecek vatandaşlarımızın, kendi güvenlikleri açısından, aşağıda belirtilen hususlara özen göstermeleri gerekmektedir:
    -Gece seyahat etmemek.
    -Gündüz ve ana yolları tercih etmek suretiyle yolculuk yapmak.
    -Mümkün olduğunca grup oluşturarak ve birbirinden kopmadan seyahat etmek.
    -Bazı Batı Avrupa ülkelerinden Bulgaristan’a Oto-Trenle seyahat ederken Sofya yerine, Türk sınırına yakın Svilengrad şehrine kadar yolculuk yapmak.
    -İhtiyaçların ötesinde nakit para ve ziynet eşyası taşımamak.
    -Bir hadise olduğunda derhal polise başvurarak, zabıt tutturmak, gerekiyorsa, en yakın temsilciliğimizle temas ederek yardım istemek.
    -Mümkün olduğunca duraklama ve konaklama yapmamak ve trafik kurallarının el verdiği ölçüde Bulgaristan’dan süratle geçmek.
    -Eğer konaklanılacak ise, taşıtları korumalı park yerleri veya kapalı garajı olan otellerde park edip, şehirde taksi kullanmak.
    -Bulgaristan’a girmeden önce otomobillerini mutlaka sigorta ettirmek.
    Bulgaristan’da yabancı plakalı taşıtların çalınması vakaları ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle Bulgaristan’da konaklayan yabancıların araçları çalınmakta, hırsızlık şebekeleri süratle aracın izini kaybettirmekte ya da aracın sahibi ile temasa geçerek çaldıkları aracı iade etmek için para talep etmektedirler. Yolculuk esnasında Bulgaristan’da konaklanması planlanıyor ise kasko sigortasının kapsamı Bulgaristan’ı içerecek şekilde genişletilmeli, bu tür bir olay cereyan ettiğinde ivedilikle polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır.
    Yol Yardım Servisi:
    24 saat teknik hizmet verilen bu servisin merkez bürosu, “3 Pozitano St., Sofia” adresindedir. Tel: (359-2) 980 33 08. Telefon görüşmesini takiben 30 dakika içerisinde bulunulan noktaya ulaşılmaktadır.
    Bulgaristan’a girişlerde sınır kapılarında ayrıca güvenlik önlemleri, konaklama noktaları, polis araçları, işaretleri, yararlı telefon numaraları, polisin hangi hallerde araçları durdurma yetkisinin olduğu konularında ayrıntılı bilgi içeren İngilizce, Almanca ve Türkçe broşürler dağıtılmaktadır.
    TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
    Belli bir zaman dilimi içerisinde belirli yolların kullanımı için ödenen ve "vignette" (vinyet) adı verilen sistem 1 Nisan 2004 tarihinden itibaren ağır vasıtalar için uygulamaya konulmuş olup, sözkonusu ücret sistemi 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren tüm araçlar için uygulanmaya başlanmıştır. Bu çerçevede sınır kapılarında haftalık, aylık ve yıllık olarak vinyet pul'u (sticker) satın alınarak araç ön camına yapıştırılacaktır. 2006-2007 dönemi için geçerli olması öngörülen vinyet ücretleri araç cinsine göre aşağıda sunulmuştur:
    Vinyet Ücretleri YABANCI PLAKALI ARAÇLAR: (Euro)
    -1. kategori araçlar: 3 veya daha fazla dingilli araçlar (TIR, kamyon vs.)
    Günlük 10
    Haftalık 56
    Aylık 153
    Yıllık 485
    -2. kategori araçlar: 8 kişiden fazla yolcu taşıyan araçlar (otobüs vs.) ile 2 dingilli yük taşıtları
    Günlük 10
    Haftalık 33
    Aylık 87
    Yıllık 256
    -3. kategori araçlar: 8 kişiden az yolcu kapasiteli taşıtlar (otomobil vs.)
    Haftalık 5
    Aylık 13
    Yıllık 31
    Bulgaristan’da alkol sınırı 0.5/1000’dir. 0.5’ten 1,2/1000’e kadar alkollü sürücülere 100-300 Leva para ve 1 yıla kadar ehliyete el koyma cezası; 1,2/1000’in üzerinde alkollü sürücülere 1 yıla kadar hapis ve 4 yıla kadar ehliyete el koyma cezası verilir. Alkol testini reddedenler ile uyuşturucu kullandığı belirlenen ya da trafik polisine karşı koyan sürücülere 200-500 Leva arasında para cezası verilir ve 6 aydan 2 yıla kadar ehliyetlerine el konulur.
    Hız sınırları:
    Şehir içi Şehir dışı Otoyol
    Otomobil 50 90 120
    Kamyon-Otobüs 50 80 100
    Motosiklet 50 80 100
    OTOYOLLARDA ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
    Otoyollarda beyaz renkli ve üzerinde bağlı oldukları bölge numaraları bulunan "opel astra" marka araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapmaya yetkisi yoktur.
    Bulgaristan’da trafik cezaları Bulgar Ulusal Para birimi Leva olarak kesilmektedir. Euro veya başka para birimi üzerinden ceza uygulanmamaktadır. Trafik Polislerinin ceza için para tahsilatı yapma yetkileri bulunmamaktadır. Trafik cezaları ülkeden çıkarken sınır kapılarında veya bölge Trafik Şube İstasyonlarında (KAT) ödenebilmektedir.
    Sınır kapılarında geçiş güvenliği konusunda Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılmaktadır.
    Sınır kapılarında şikayet telefonlarını gösteren panolar mevcut olup, ayrıca şikayetlerin yazılı olarak iletilebileceği posta kutuları bulunmaktadır.
    ÜLKEYE GİRİŞİNE İZİN VERİLECEK TAŞITLAR İÇİN ARANAN ŞARTLAR VE SİGORTA ZORUNLULUĞU
    Bulgaristan üzerinden özel araçları ile seyahat edecek vatandaşlarımız, otomobilin kendilerine ait olduğunu belgelemek zorundadırlar. Bu çerçevede, başkası adına kayıtlı araç kullanan vatandaşlarımızın sürücü vekâletnamesini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.
    Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak taşıtların yaşlarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama sözkonusu değildir. Batı Avrupa’da mukim vatandaşlarımızın araçları için yaptırdıkları uluslararası zorunlu trafik sigortası (yeşil kart) Bulgaristan’da geçerlidir.
    Sözkonusu uluslararası trafik sigortası bulunmayan vatandaşlarımızın Bulgaristan’a girişte hudut kapılarında trafik sigortası yaptırmaları gerekmektedir.
    Türkiye’ye gidiş ve dönüşte karayoluyla seyahat edecek olan vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce araçlarını mutlaka kasko sigortası yaptırmaları da çıkarları gereğidir. Ayrıca, vatandaşlarımızın kaza vb. olaylarla karşılaşmaları halinde, mukim oldukları Batı Avrupa ülkelerine ivedilikle nakledilmelerini ve gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmalarını teminen, önceden kaza ve tedavi sigortası yaptırmalarında da fayda bulunmaktadır.
    HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLEN TRAFİK SUÇLARI
    Bulgaristan kanunları uyarınca, ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarına sebebiyet veren kişiler hapis cezasına mahkûm edilebilmektedir.
    Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanmayan trafik kazalarında, kazaya karışan kişilerin trafik sigortalarının bulunup bulunmadığı kontrol edilmekte, bilahare polis tarafından bir kaza tutanağı raporu tutulmakta ve bilirkişinin hazırladığı hasar tespit tutanağı çerçevesinde gerekli tazminat sigorta tarafından ödenmektedir.
    Ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazalarında ise, kazaya sebebiyet veren kişiler gözetim altına alınarak, haklarında adli makamlarca soruşturma başlatılmakta, bilahare konu mahkemeye intikal ettirilmektedir. Gerek soruşturma, gerek mahkeme süresince, kazanın boyutlarına göre ilgili kişiler kefaletle veya kefaletsiz olarak serbest bırakılabilmekte, ancak pasaportlarına el konularak Bulgaristan’da zorunlu ikamete tabi tutulmakta ve ülkeden çıkışlarına izin verilmemektedir.
    TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
    T.C. Sofya Büyükelçiliği
    (Sofya-Blagoevgrad-Köstendil-Pernik-Montana-Vratsa-Vidin bölgelerinden sorumlu)
    Adres: Boulevard Vasil Levski, No :80, 1000, Sofia
    Tel : 00 359 2 9355500,
    Faks :00 359 2 9819358,
    E-mail : TurkSofya@spnet.net
    Polis imdat :166
    Trafik Çekici :146 - 9803308 - 91146
    Sofya Trafik Hastanesi (Prigov) :(00 359 2) 9154411 - 9521161 - 9549468
    Sofya Bölgesi Kaza Olayları :(00 359 2) 9824901
    Sofya Bölgesi Trafik Polisi :(00 359 2) 98272823
    Ulusal Polis :(00 359 2) 9823076
    Dışişleri Bakanlığı Nöbetçi Memur :(00 359 2) 9482404 - 9482707
    İçişleri Bakanlığı Nöbetçi Memur :(00 359 2) 9822983 - 9823037
    Maliye Bakanlığı ücretsiz şikayet hattı :080018018
    THY Sofya Ofisi: (00359 2) 9874220
    THY Havalimanı Ofisi: (00359 2) 9373121
    Filibe:
    T.C. Filibe Başkonsolosluğu
    (Filibe(Plovdiv) - Gabrovo - Haskovo - Stara Zagora - Pazarcık - Pleven - Loveç - Veliko Tırnovo - Kırcali - Smolyan bölgelerinden sorumlu)
    Adres : Filip Makedonski, No : 10, 4000, Plovdiv
    Tel : (00 359 32) 632309 - 624010 - 624020,
    Faks : 624839,
    E-mail : bkfilibe@spnet.net
    İlk Yardım :150
    Filibe Üniversitesi hastanesi (VMI) : (00 359 32) 6021 "Vasil Aprilov - 15 - A"
    Filibe Devlet Hastanesi (UMBAL) : (00 359 32) 44170 "Peştersko Şose - 66"
    Filibe Bölge Hastanesi (Okrıjna) : (00 359 32) 482222 "Bılgariaya bul. - 234"
    Özel Klinik (Medikus Alfa) : (00 359 32) 634463 "Veliko Tırnovo - 21"
    (Sözkonusu Hastanelerin Ambulans servisi vardır)
    Filibe Asayiş Polisi : (00 359 32) 6123
    Filibe Trafik Polisi : (00 359 32) 962586
    Filibe Sancak Mahkemesi : (00 359 32) 623638
    Araç Çekici ve Trafik yardım : (00 359 32) 764295 - 864638
    GSM : (00 359) 98 355959 - 888 691782
    (Başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki sigorta şirketlerine hizmet vermektedir.)
    Burgaz :
    T.C. Burgaz Başkonsolosluğu
    (Burgaz - Varna - Şumen - Dobriç - Razgrad - Ruse - Tırgovişte - Silistre - Sliven - Yambol bölgelerinden sorumlu)
    Adres : Boulevard Demokrasia, No : 38, Bourgas
    Tel : (00 359 56) 879940,
    Faks : 821700,
    E-mail : tcburkon@bs.spnet.net
    AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR
    Herhangi bir haksız fiile maruz kalınması ya da olumsuz bir durum ile karşılaşılması halinde derhal polise ve en yakın temsilciliğimize başvurulmalıdır. Bulgar yasaları gereği emniyet makamları başvuru sahiplerine tercüman temin etmektedir.
    Vatandaşlarımızın Bulgaristan’da herhangi bir nedenle gözaltına alınmaları sözkonusu olduğunda tercüman ve avukat talep etme ve temsilciliklerimize bilgi verilmesini isteme hakları vardır. Gözaltına alınan şahsa Bulgar devleti bir tercüman ve avukat tayin etmektedir. Devlet tarafından görevlendirilen tercüman ve avukatın ücretleri yine devlet tarafından ödenmektedir. Gözaltı öncesinde gözaltına alınış nedeni açıklanmakta ve sağlık durumuna ilişkin şahsın ifadesini içeren bir form doldurulmaktadır. Bulgaristan’da gözaltı süresi 24 saat olup, savcılık kararı ile bu süre 72 saat daha uzatılabilmektedir. Bu süre zarfında gözaltındaki şahıs mahkemeye çıkarılmaktadır. Bulgar makamları, ülkemiz ile 1970 yılında imzalanmış olan Konsolosluk Anlaşması uyarınca bir Türk vatandaşı gözaltına alındığı takdirde 48 saat içinde temsilciliklerimize yazılı olarak bildirimde bulunmak durumundadır.
    Avrupa Birliği ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da ikamet eden oturma ve çalışma izni hamili vatandaşlarımız Yunanistan’dan geçişlerinde vizeden muaf tutulmaktadırlar.
    Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen ya da transit geçmek isteyen vatandaşlarımız (diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri hariç) Yunan vize rejimine göre vizeye tabidirler. Bazı Avrupa ülkeleri hususi pasaportlar için vize alınmasını şart koşmazken, bu muafiyet Yunanistan için geçerli değildir. Schengen Anlaşması’na dayanan Yunan vize rejimi, havalimanlarında uçak değiştirecek vatandaşlarımıza dahi vize zorunluluğu getirmektedir. Yunanistan’da meydana gelen bir kazada yakınlarına ulaşmak amacıyla vize talebinde bulunulması gibi olağanüstü haller dışında sınırda vize itası sözkonusu değildir.

    Avrupa Birliği ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da ikamet eden oturma ve çalışma izni hamili vatandaşlarımız Yunanistan’dan geçişlerinde vizeden muaf tutulmaktadırlar. Bu durumdaki vatandaşlarımız turistik amaçla Yunanistan’da 3 ay kalabilme hakkına sahiptirler.
    Diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan ve yaz döneminde yıllık izinlerini kullanmak üzere Yunanistan üzerinden ülkemize gidip dönecek vatandaşlarımızın, yola çıkmadan önce, ikamet ettikleri ülkelerdeki Yunanistan temsilciliklerinden çift transit vizelerini temin etmiş olmaları gerekmektedir. Pasaportlarda aranan asgari geçerlilik süresi, vize süresinin bitiminden itibaren 3 aydır.
    Yunan sınır makamları, AB ülkelerinde ikamet eden bazı vatandaşlarımızın, çocukları için oturma izni temin etmemeleri nedeniyle Yunan sınırlarında sorunlar yaşadıklarını, bu itibarla, çocuklarına temin edecekleri özel oturma izinlerini beraberlerinde getirmelerini veya kendi oturma izinlerine çocuklarını da kaydettirmelerini tavsiye etmektedirler.
    YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI
    İgoumenitsa-İpsala güzergahı, Yanya, Larissa, Selanik, Serez, Kavala, İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç ve Feres’i kapsamaktadır. Mesafe toplam 837 km’dir. Yolun 92 km’lik İgoumenitsa-Yanya bölümü, Yanya-Trikala yolunun 115 km’lik bölümü ve Kavala-Kipi bölümü virajlıdır. Yolun yalnızca, Larissa- Selanik arasındaki 153 km’lik bölümü otoyoldur ve geçiş ücreti olarak toplam 4 Euro ödenmektedir.
    Patra-İpsala güzergahı ise, İgoumenitsa-İpsala güzergahına göre daha uzun olmakla beraber, yol daha geniş ve daha az virajlıdır. Korint, Atina, Lamia, Larissa, Selanik, Serez, Kavala, İskeçe (Xanthi), Gümülcine (Komotini), Dedeağaç (Alexandroupoli) ve Feres’den geçilmektedir. Toplam uzunluğu 1.130 km. olan bu yol, hiç durmamak suretiyle 14 saatte katedilebilmektedir. 762 km. uzunluğundaki Patras-Selanik bölümü (Avrupa standartlarında olmamakla birlikte) otoyol niteliğinde olup, ücretli geçişe tabidir. Toplam geçiş ücreti 16,20 Euro tutarındadır. Yolun Kavala-Kipi bölümü virajlıdır.
    İtalya'dan feribotlarla Yunanistan'a gelen vatandaşlarımız Türkiye'ye gitmek için bugüne kadar "Yanya - Trikala - Larissa - Katerini - Selanik - Kavala - İskeçe - Gümülcine - Dedeağaç - Kipi" güzergâhını kullanagelmişlerdir.
    Egnatia Otoyolu projesi çerçevesinde Kozani-Veria arasındaki otoyolun 2005 yılında hizmete girmesiyle "Yanya - Grevena - Kozani - Veria - Selanik - Kavala - İskeçe - Gümülcine - Dedeağaç - Kipi" güzergâhı da kullanılabilir hale gelmiştir.
    Ayrıca, Selanik'in dışındaki çevre yolu keza 2005 yılında hizmete açılmış olup, arzu eden vatandaşlarımızın artık Selanik'in şehir içi trafiğine girmeden Kavala istikametine devam edebilmeleri mümkündür.
    Kavala iline ulaşan vatandaşlarımız E-90 karayolunu takip etmek suretiyle İskeçe’ye (Xanthi) 7 km. mesafedeki Petrohori kavşağından Egnatia otoyoluna çıkabilmektedirler. Egnatia otoyolu, gidiş-geliş toplam dört şeritten oluşmakta olup, Rodop-Evros il sınırındaki Kösemescit’ten (Mesti) sonra yaklaşık 14 km.’lik bir bölüm haricinde (bu aralıkta otoyol eski E-90 karayoluna bağlanmakta olup, şerit sayısı aynı kalmakla birlikte, asfalt kalitesi düşmektedir) kesintisiz olarak İpsala Kara Hudut Kapımız karşısındaki Yunan Kipi gümrüğüne kadar rahat ulaşım imkanı sağlamaktadır. Egnatia otoyolu üzerinde halen akaryakıt istasyonu bulunmamakta olup, istasyonlara otoyol üzerinde bulunan kavşaklardan (INTERCHANGE) çıkmak suretiyle ulaşılabilmektedir. Bu kavşakların isimleri, Türkiye’ye doğru sırasıyla aşağıdadır:
    - Xanthi West (No:34)
    - Xanthi East (No:35)
    - Iasmos (No:36)
    - Komotini West (No:37)
    - Komotini East (No:38)
    - Mesti / Sapes / Maronia (No:39)
    - Makri / Alexandroupoli (No:40)
    - Alexandroupoli (No:41)
    - Industrial Area / Dimokritos Airport / Alexandroupoli (No:42)
    - Feres / Soufli (No:43)
    Otoyolun kullanımından herhangi bir ücret alınmamaktadır.
    Yaz tatili dönemi münasebetiyle gerek Kipi/İpsala sınır geçiş noktasından Türkiye’ye giriş yapmayı tercih eden, gerekse dönüş yolunda bu noktadan çıkış yapan gurbetçi vatandaşlarımızın sayısında her geçen yıl artış gözlenmekte, özellikle Temmuz-Ağustos aylarında uzun araç kuyrukları oluşmaktadır. 2002 Ekim ayında hizmete giren İpsala yeni gümrük tesisleri sözkonusu kuyrukları bir ölçüde azalttığı halde, Yunan Kipi gümrüğünün personel ve işlem şeridi bakımından İpsala gümrüğünün altında bulunması, öte yandan, T.C. pasaportlarının optik olarak okunamaması ışığında, tüm bilgilerin elle girilmesinin gerekmesi nedeniyle sınırın Yunan tarafındaki yığılmalar durumu güçleştirmektedir.
    Egnatia otoyolu üzerinde, Dedeağaç ili sınırları içinde, Kipi’ye yaklaşık 10 km. mesafedeki "Feres / Soufli" kavşağından çıkış yapmak suretiyle, kuzey istikametinde yaklaşık 100 km.’lik Sofulu (Soufli)-Dimetoka (Didimotiho)-Kumçiftliği (Orestiada)-Kastanies güzergahını izleyerek Pazarkule Kara Hudut Kapımıza ulaşılabilmektedir. İpsala gümrüğüne kıyasla bu kapımız, sınırın her iki tarafındaki altyapı ve personel yetersizliği nedeniyle vatandaşlarımızca çok az tercih edilmekte, ancak, özellikle Edirne çıkışındaki TEM otoyolu bağlantısı nedeniyle, Kipi-İpsala gümrüklerinin tamamen tıkandığı zamanlarda alternatif olarak kullanılabilmektedir.
    GÜMRÜK
    Yunanistan’a girişte sokulabilecek ve çıkışta götürülebilecek döviz miktarı konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Geçmiş yıllarda 10.000.-EURO veya EURO karşılığı dövizi aşan meblağı beyan etme zorunluluğu bulunmaktaydı. Mart 2006’dan itibaren geçerli olan uygulamaya göre, Türkiye’den gelen vatandaşlarımızın beraberlerindeki dövizi ülkemizden temin ettiklerine dair belge, AB ülkelerinden Yunanistan’a giren vatandaşlarımızın ise bir AB ülkesinde ikamet ettiklerine dair belge bulundurmaları yeterli olmaktadır.
    Ülkeye girişte ve ülkeden çıkışta yolcuların beraberlerinde bulundurabilecekleri “beyan edilmemiş” yerli ve yabancı para miktarının ise 10.000 Euro veya karşılığı dövizi aşmaması gerekmektedir.
    AB ülkelerinden Yunanistan’a yolcu beraberinde getirilen eşyalar konusunda bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak, Yunanistan’ın giriş yapılan ilk AB ülkesi olması halinde, kişisel kullanım amacı dışında ülkeye sokulduğu izlenimi uyandıran ve değeri 200 Euro’yu aşan eşyalardan gümrük vergisi alınmaktadır. Bu sınır, 15 yaş altındaki kişiler için 100 Euro’dur. Kişi başına 1 litre alkollü içki ile 1 karton sigara gümrüğe tabi değildir. Öte yandan, Gümrük Müsteşarlığımız tarafından yapılan son bir düzenlemeye göre, Türkiye’den çıkış yapan bir kişi, 72 saat dolmadan Türkiye’ye dönerse, dönüşünde bu muafiyetten yararlanamamaktadır. Ateşli silahlar, patlayıcı ve silah yapımında kullanılan kimyevi maddeler ile uyuşturucu maddelerin ülkeye sokulması yasaktır. Av tüfeği ithali, tüfeğin ülke mevzuatına uygun olarak iktisap edildiğine dair belge ibrazı halinde kabul edilebilmektedir. Bu kurallar, transit geçişler için de geçerlidir. AB ülkelerinden Yunanistan’a sokulmak istenen kedi ve köpekler için, gelinen ülkenin yetkili veteriner makamlarınca düzenlenmiş ve kuduz dahil, yaptırılan aşıları gösteren aşı defteri gerekmektedir. AB haricindeki ülkelerden ve ülkemizden Yunanistan’a sokulacak kedi ve köpekler için aşı defterinin yanı sıra, kuduz aşısı tarihinden 30 gün sonra yapılacak kuduz testinin sonucunu gösterir belge istenmektedir. Ayrıca, kedi ve köpeklerin hangi ülkeden geldiğine bakılmaksızın mikroçip taşıması ve 7 aydan küçük olmaması gerekmektedir.
    Kuş ve papağanların Yunanistan’a sokulması ise kuş gribi salgınından sonra yasaklanmıştır.
    KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK
    Yunanistan’da karayollarının durumu iyi olmakla birlikte, Batı Avrupa ülkelerinden hareketle Türkiye'ye gitmek üzere Yunanistan'dan geçen vatandaşlarımızın, mesafenin uzunluğu nedeniyle yorgunluktan kaynaklanan dikkat azalmasının yol açtığı kazalara sebebiyet verdikleri görülmektedir. Öte yandan, vatandaşlarımız bir an önce ülkemize varmak için süratli ve hatalı araç kullanmakta, ayrıca dar, çok virajlı ve uçurumlu olan yollarda, belki de kendi güvenlikleri için, 5-6 otomobillik konvoylar halinde seyretmektedirler. Bu gibi durumlarda da en önde giden otomobilin ardından diğerlerinin de önlerindeki ağır vasıtaları hatalı sollamaları nedeniyle üzücü kazalar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın zaman zaman mola vermeleri ve hız tahdidi kurallarına uymaları tavsiye olunur.
    Yurda giriş öncesindeki son ayağı teşkil eden Egnatia otoyolu, gerek asfalt kalitesi, gerekse gurbetçi vatandaşlarımızın biran evvel Türkiye’ye ulaşma arzuları nedeniyle aşırı hız vakalarına sahne olmaktadır.
    Polis trafik ekipleri, otoyol boyunca muhtelif noktalarda bulunan radarlara yakalanan sürücülere, uyruğuna bakmaksızın ceza kesmekte müsamahasız davranmaktadırlar. Otoyol boyunca 120 km/saat olan hız sınırına uyulması, gerek trafik cezaları, gerek bundan daha vahim olan, zaman zaman ölümle de sonuçlanabilen kazaların önüne geçilmesi bakımından önem arzetmektedir.
    Ayrıca, özellikle yaz döneminde şehir içi ve şehirlerarası trafikte çok sayıda motosiklet bulunduğu da özellikle sollama yaparken göz önünde tutulmalıdır.
    Yerel makamların vatandaşlarımıza karşı genelde olumsuz bir tutumları olmamaktadır. Konaklanan yerlerde nadir de olsa hırsızlık vakalarına rastlanılabilmektedir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden yerel polis komutanlığına başvurulması yararlı olacaktır.
    Öte yandan, Yunanistan’daki genel asayiş durumu bakımından, vatandaşlarımızın, otoyolda trafikte zaman zaman tehlike arzeder şekilde konvoy halinde seyahat etmelerini gerektirecek bir güvenlik sorunu yoktur.
    TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
    Trafik cezaları ve hapis cezası öngörülen trafik suçları ile kazaya sebebiyet verme durumunda uygulanan mevzuat hakkında aşağıda bilgi sunulmuştur:
    Aşırı hız halinde para cezası, azami hızdan saatte 20 km.’ye kadar fazla hızla gidilmesi halinde 33.- Euro’dur. Azami hızdan saatte 21 km’den fazla hızla gidilmesi halinde ise plaka, ruhsat ve ehliyet alıkonulmakta ve 30 gün sonra iade edilmektedir.
    Kırmızı ışık ihlali : 167.- Euro
    Hatalı sollama yapmak : 167.- Euro
    Emniyet kemeri takmamak : 83.- Euro
    Park yasağı ihlali : 65,50 Euro
    Otobüs yolundan sürmek : 83.- Euro
    Park halindeki bir aracın yanına park ederek ikinci bir sıra oluşturmak : 34,50 Euro
    Alkollü araç kullanmak : Kanında, 0,25-0,40 promil oranında alkol bulunan sürücüler 78 Euro para cezası ile suçüstü mahkemesine sevk edilmektedirler. Kanında, 0,41-0,60 promil oranında alkol bulunan sürücüler 156 Euro para cezası alınmakta ve 3 ay için araç plakası, ruhsat ve ehliyete el konulmaktadır. Kandaki alkol oranının 0,61 promilin üstünde olduğu haller ise hafif suç kapsamında değerlendirilmekte ve sürücü 526,50 Euro para cezası ile suçüstü mahkemesine sevkedilmektedir.
    Trafik cezaları ve hapis cezası öngörülen trafik suçları ile kazaya sebebiyet verme durumunda uygulanan mevzuat konusunda, Yunanistan’da yeni bir Trafik Yasası’nın kabul edilmesi ve bu çerçevede trafik cezalarının yaklaşık iki katına çıkarılması öngörülmektedir.
    Yaralanmaya sebebiyet verme durumunda ilgili önce savcılığa, ardından suçüstü mahkemesine sevkedilmektedir. Trafik kazasına neden olan şartların değerlendirilmesinden sonra, para cezasının yanısıra, 3 aydan başlayan ve para cezasına çevrilmeyen hapis cezaları öngörülmektedir.
    Yunanistan’da kazaya, özellikle de ölüm ve yaralanmaya sebebiyet verme durumlarında sürücünün ehliyet ve sigorta belgesine geçici olarak el konulmakta ve sürücü Suçüstü Mahkemesi’nde yargılanmaktadır. Suçüstü Mahkemesi’nde hapis cezası alınması halinde, bir üst mahkemeye (İstinaf Mahkemesi) müracaat imkanı bulunmaktadır. Suçüstü Mahkemeleri tarafından verilen cezaların istinaf edilmesi tavsiye edilmektedir. Zira İstinaf Mahkemeleri, Suçüstü Mahkemeleri’nce verilen cezaları büyük ölçüde indirmekte ve kefaletle serbest bırakılma imkanı sağlamaktadır.
    Trafik kazası sonucu bir insanın ölümüne sebep olan sürücü çıkarıldığı mahkemece suçlu bulunursa ihmalle ölüme sebebiyet vermekten dolayı 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilebilmektedir. Yaralanmaya sebebiyet vermekten dolayı ise mahkeme bir yıla kadar hapis cezası vermektedir.
    Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında cenazenin Türkiye’ye nakledilebilmesini teminen gerekli tüm bürokratik işlemler konusunda tecrübeli cenaze işletmeleri mevcuttur. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde, cenaze sahibi vatandaşlarımızın ilgili Başkonsolosluklarımızla temasa geçmeleri uygun olacaktır
    TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
    T.C. Atina-Pire Başkonsolosluğu: 22, Vasileos Pavlou Str. Paleo Psychieo 154 52, Athens (Atina)-Greece
    Tel : 00 30 210 671 48 28, 00 30 210 672 11 53 Faks: 00 30 210 677 64 30
    Polis/Çekici: 100 (tüm ülke genelinde geçerlidir)
    Ambulans: 166 (tüm ülke genelinde geçerlidir)
    Otomobil arıza: ELPA (Yunan Otomobil Kurumu): 00 30 104 00 (Araç arızası durumunda ücret karşılığı hizmet vermektedir)
    BMW: 00 30 210 9406333, 9406334
    Mercedes: 00 30 6944354700
    Opel: 00 30 210 6068812
    Fiat: 00 30 210 3425723
    Ford: 00 30 210 5709900
    VW: 00 30 210 994554
    Toyota: 00 30 210 5544666
    Peugeot: 00 30 210 5761111
    Ulaşım:
    Eleftherios Venizelos Atina Havaalanı: 00 30 210 3530000
    THY Atina Bürosu: 00 30 210 3530401, 00 30 210 3531152-55
    Metro : 00 30 210 6792399
    Otobüs işletmeleri : 185
    Dış hat otobüs : 00 30 210 8233235
    Otobüs,gemi seferleri genel bilgiler : 1440
    Liman Müdürlükleri
    Pire Liman Müdürlüğü : 00 30 210 4593000
    İgumenitsa Liman Müdürlüğü : 00 30 26650 22235
    Lavrio Liman Müdürlüğü : 00 30 22920 25249
    Rafina Liman Müdürlüğü : 00 30 22940 22300
    Patra Liman Müdürlüğü : 00 30 2610341002
    2. T.C. Selanik Başkonsolosluğu: Odos Agiou Dimitriou 151, 54634 Thessaloniki (Selanik)-Greece
    Tel : 00 30 2310 248 452
    Faks: 00 30 231 0248 450
    -BMW : 210 994 34 33
    -Mercedes : 694 435 47 00 veya 10400
    -Opel : 80011 veya 80888
    3. T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu: Ionon 14, 69100 Komotini (Gümülcine) -Greece
    Tel : 00 30 25310 83420 / 83421
    Faks : 00 30 25310 32761
    Kavala Polis Komutanlığı: Omonias 119, 65500 Kavala-Greece, Tel : 00 30 2510 223720
    İskeçe (Xanthi) Polis Komutanlığı: Nestou & Leoforou Tharikis 67100 Xanthi-Greece, Tel : 00 30 25410 22100
    Gümülcine (Komotini) Polis Komutanlığı: L. Dimokratias 3, 69100 Komotini-Greece, Tel : 00 30 25310 36708
    Dedeağaç (Alexandroupoli) Polis Komutanlığı: Karaiskaki 6, 68100 Alexandroupoli-Greece, Tel : 00 30 25510 37386
    Kipi Sınır Polisi:00-30-25550-31224
    Kipi Gümrük Müdürlüğü:00-30-25510-31358
    İpsala Gümrük Müdürlüğü: 00-90-284-616 15 83
    İpsala Gümrük Müdürlüğü Faks : 00 90 284 616 15 73 / 616 15 85
    İpsala Kara Hudut Kapısı Emniyet Amirliği: Tel/Faks 00-90-284-616 14 20
    Yunan Otomobil Kurumu (ELPA), (Araç arızası durumunda ücret karşılığı hizmet vermektedir), Tel : 104
    Soydaş Avukatlar
    Kavala ve İskeçe:
    Orhan Hacıibram : 00-30-25410-23663
    Orhan Mehmetoğlu : 00-30-25410-21767
    İhsan Kahya : 00-30-25410-20229
    Özer Talatoğlu : 00-30-25410-20229
    Atalay Alioğlu : 00-30-25410-24746
    Nalan Mustafaoğlu Tel: 00 30 25410 67442
    Gülbeyaz Karahasan Tel: 00 30 25410 20280
    Hüseyin Aga Tel: 00 30 25410 29541
    Kenan Softa Tel: 00 30 25410 66731
    Sibel Konde Tel: 00 30 25410 23663

    Gümülcine ve Dedeağaç:
    Belgin Ahmet : 00-30-25310-72010
    Yücel Hüseyin : 00-30-25310-30719
    Adem Bekiroğlu : 00-30-25310-26261
    Hasan Kaşıkçıoğlu l: 00-30-25310-27098
    Sadık Ali : 00-30-25310-30714
    Ayhan Şakir : 00-30-25310-71860
    Mustafa Hasan l: 00-30-25310-37380
    Adnan Mahmut İsmail Tel: 00 30 25310 71445
    Emine Subaşılar Tel: 00 30 25310 22861
    Güngör İlyas Tel: 00 30 25310 83890
    Halil Mustafa Tel: 00 30 25310 72105
    Hasan İmamoğlu Tel: 00 30 25310 37380
    Rıdvan Kocamümin Tel: 00 30 25310 29100

    AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR
    Yunanistan’a Girecek Otomobillerde Aranan Şartlar : Vatandaşlarımız otomobilleri ile Yunanistan’a serbestçe seyahat edebilmektedirler. Otomobillerde uluslararası trafik sigortası (yeşil kart) mecburiyeti aranmaktadır. Sözkonusu sigorta sınır kapılarında da yaptırılabilmektedir. Yunanistan’a girişte araç ve kaza sigortasını kapsayan “Uluslararası Motorlu Taşıt Sigorta Kartı” (“Yeşil Kart”), uluslararası sürücü belgesi ve araç ruhsatının ibrazı istenmektedir. - İgoumenitsa Limanı'nı Kullanan Vatandaşlarımız : İgoumenitsa Limanı'nı kullanan vatandaşlarımızın zor durumda kalmamaları için İtalya-İgoumenitsa-İtalya gemi biletlerini önceden temin etmeleri önem taşımaktadır. Liman yetkilileri, bilet temini için liman sahasına ve çevresine gelen vatandaşlarımızın tüpgaz ve mangallarla yemek ve çay yaptıklarını, çevreyi kirleterek halkın şikayetine neden olduklarını, ayrıca feribotlara bindikten sonra da tüm ikazlara rağmen kamaralarda tüpgaz kullanmalarının, gemilerde can güvenliğini büyük ölçüde tehlikeye soktuğunu bildirmekte ve bu konuda da gerekli ikazların yapılmasını rica etmektedirler. - Yol üzerinde konaklama imkanları:
    Yunanistan'daki karayollarında elverişli dinlenme tesisleri bulunmamaktadır. Gece konaklamaya ihtiyaç duyulduğunda, yol kenarlarında veya araba içinde gecelemek yoluna gidilmemeli, hırsızlık olaylarının son yıllarda artması nedeniyle en yakın şehir merkezindeki otel/pansiyon tercih edilmelidir.
    İgoumenitsa
    Jolly Hotel ** (Limana 50 m.) Aktaion Hotel ** Etnikis Andistasis 14 Ag. Apostolon 27 Tel: 00 30 2665023971 Tel: 00 30 26650 22707 Çift Kişilik Oda: 70 € Çift Kişilik Oda: 65 € Tek Kişilik Oda: 50-57 € Tek Kişilik Oda: 45 €
    Yanya
    Pladion Hotel *** Alexios Hotel ** Voçari 1 Keraiskaki 14 Tel: 00 30 26510 25856 Tel: 00 30 26510 24003 Çift Kişilik Oda: 104 € Çift Kişilik Oda: 85 € Tek Kişilik Oda: 83-108 € Tek Kişilik Oda: 56 €
    Patra
    Patras Palas **** Pappaz Hotel *** Otonos Amalias 15 Tel: 00 30 27440 23026 Tel: 00 30 2610 623131 Çift Kişilik Oda: 80 € Çift Kişilik Oda: 110 € Tek Kişilik Oda: 55 € Tek Kişilik Oda: 95 €
    Atina
    President Hotel **** Esperya Hotel **** Leoforos Kifisias 43 Stadiu 22 Tel: 00 30 210 6989000 Tel: 00 30 210 3238001 Çift Kişilik Oda: 78 € Çift Kişilik Oda: 98-135 € Tek Kişilik Oda: 70 € Tek Kişilik Oda: 108-120 €
    Selanik
    Park Otel *** Esperya Otel ** Tel: 00 30 2310 524121 Tel: 00 30 2310 269321 Çift Kişilik Oda: 89 € Çift Kişilik Oda: 68 € Tek Kişilik Oda: 78 € Tek Kişilik Oda: 53 €

    Kozani:
    Hotel Aliakmon (**) Hotel Nefeli (***) Tel: 00 30 24610 360 15 Tel: 00 30 24610 366 86 Tek Kişilik Oda: 48 Euro Tek Kişilik Oda: 55 Euro Çift Kişilik Oda: 68 Euro Çift Kişilik Oda: 75 Euro
    Veria:
    Hotel Makedonia (***) Hotel Veria (**) Tel: 00 30 23310 669 02 Tel: 00 30 23310 931 12 Tek Kişilik Oda: 50 Euro Tek Kişilik Oda: 40 Euro Çift Kişilik Oda: 72 Euro Çift Kişilik Oda: 65 Euro




    Izin Rehberi 2008 Yorumları