Büyükelçi Selim Yenel`in Yeniyıl Mesajı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-29-2008 (21:58)   Son Mesaj: 12-29-2008 (21:58)    Cevap: 0    Gösterim: 1117  

    12-29-2008

    Büyükelçi Selim Yenel`in Yeniyıl Mesajı

    Saygıdeğer Türk toplumu,

    Yeni yılınızı kutluyor, 2009 yılının size ve ailenize sağlık ve mutluk getirmesini diliyorum.

    Türkiye-Avusturya ilişkileri bakımından 2008 yılı hareketli bir yıl olmuştur. Karşılıklı olarak bir dizi üst düzey ziyaret gerçekleştirilmiştir. Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer Mayıs ayında beraberinde büyük bir heyetle ülkemizi ziyaret etmiş; Dışişleri eski Bakanı Plassnik Nisan ayında ülkemize resmi ziyaret yapmış ve TBMM Başkanımız Sayın Köksal Toptan Kasım ayında Avusturya'yı ziyaret etmiştir. Ayrıca, yıl içinde çeşitli Bakanlarımız Avusturya'yı ikili veya uluslararası toplantılar vesilesiyle ziyaret etmişlerdir. Sözkonusu ikili ziyaretler Türkiye-Avusturya ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunmuş, ikili ve uluslararası konularda görüş alışverişi imkanı sağlamıştır. Türkiye-Avusturya ekonomik ilişkilerinde özellikle ekonomi ve ticaret alanında gelişme kaydedilmektedir. Ticaret hacmi yükselirken, Avusturya'nın Türkiye'deki yatırımlarında da artış görülmüştür. Özellikle enerji önemli bir işbirliği alanı olarak orta çıkmaktadır.

    2008 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için yapılan seçimler her ikisi de aday olan Türkiye ve Avusturya'nın Güvenlik Konseyi'ne seçilmeyi başarmalarıyla sonuçlanmıştır. Bu nedenle, 2009'da her iki ülke arasındaki uluslararası işbirliğinin gelişmesi beklenmektedir.

    2008 Avusturya'da iç siyaset bakımından da hareketli bir yıl olmuştur. Siyasi gelişmeler yaz aylarında erken seçim kararı alınmasına yol açmış; 28 Eylül'de erken genel seçimler düzenlenmiştir. 2008 ayrıca Avusturya'da futbol yılı olmuştur. Euro 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapan iki ülkeden biri olması dolayısıyla Dünyada müziği ve kültürüyle tanınan, spor dallarında ise ulusal sporu olan kayakta uluslararası başarılara imza atan Avusturya'da bu kez özellikle yılın ilk yarısında futbol gündemin ilk sırasında olmuştur.

    Avrupa Futbol Şampiyonasında Türk Milli Futbol takımının çeyrek final maçını Viyana'da oynaması ve başarılı sonuç alması Avusturya'da yaşayan Türk toplumunda sevinç uyandırmıştır. Avusturyalıların Viyana'da oynadığımız maçta Türkiye'nin yanında olması ise güzel bir gelişme olarak Türk-Avusturya halklarının dayanışmasını göstermiştir. Kasım ayında Türk ve Avusturya Milli takımları arasında oynanan özel maç ise bu dostluk havasını perçinlemiştir.

    2008 Avusturya Türk toplumu için de güzel bir yıl olmuştur. Eylül ayında yapılan erken genel seçimler sonucu ilk kez Türk asıllı bir göçmen Ulusal Parlamentoya girmiştir. Ayrıca Türk asıllı diğer bir göçmen de Federal Konsey'e seçilmiştir. Türk toplumunun üyelerinin siyasette başarılı olmaları uyum çabaları bakımından sevindirici bir gelişmedir. Türk toplumunun yaşadığı ülkedeki gelişmelere ilgi duyması ve varlığını hissettirerek sesini duyurması uyumun olumlu yönde geliştiğinin göstergesi olmaktadır. Artık Avusturya'da kalıcı olduğu anlaşılan ve giderek daha fazla bilinçlenmekte olan Türk toplumunun eğitime gereken önemi vermesi, birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi halinde çözemeyeceği sorun olmayacaktır.

    2008'in son çeyreğinde tüm Dünyayı etkisi altına almaya başlayan ekonomik kriz ortamının 2009'da da süreceği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, önümüzdeki günlerde başlayacak yeni yılda iyimser olmak için çok nedenimiz var. Türkiye-Avusturya ilişkilerinin gelişme göstermesi, yeni işbirliği alanlarının ortaya çıkması, ticaret ve yatırımların bu dönemde bile yükselmesi, Avusturya'da yaşayan Türk toplumun başarılarının artmakta olması gelecek için umutlu olmamız için nedenlerden birkaçıdır.

    Öte yandan, 2009 yılında Başkonsolosluğumuz ayrı bir binaya taşınacak ve toplumumuzun uzun yıllardan beri özlediği ortamı sağlamış olacaktır.

    Bu düşüncelerle Avusturya Türk toplumunun 2009 yılını içtenlikle yeniden kutluyor, iyi dileklerimi ve saygılarımı sunuyorum.




    Büyükelçi Selim Yenel`in Yeniyıl Mesajı Yorumları