Avusturya Ilisu Baraji projesinden cekildi...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-17-2008 (17:43)   Son Mesaj: 12-17-2008 (17:43)    Cevap: 0    Gösterim: 1097  

    12-17-2008

    Avusturya Ilisu Baraji projesinden cekildi...

    Avusturya, tarihi Hasankeyf`i de kapsayan geniş bir alanda yapılacak olan Ilısu Barajı projesinden kredi desteğini çektiğini duyurdu.

    Konuyla ilgili açıklama yapan Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Avusturya ihracat kredisi garanti kurumunun Ilısu Baraj projesinden çekileceğini duyurdu. Avusturyalı Bakan, Türkiye`nin belirlenen şartları yerine getirmediği için paranın verilmeyeceğini açıklayarak projeden çekildiklerini belirtti.


    Avusturya ihracat kredisi garanti kurumunun bir sözcüsü de devlet televizyonu ORF`ye yaptığı açıklamada Türkiye`nin şartları yerine getirmediğini söyledi.


    Almanya`daki Ilısu Barajı Karşıtı İnisiyatifi de Avusturya`nın kararını selamladıklarını ve Alman hükümetinin de açık bir tavır sergileyerek kredi desteğini kesmesini istedi.


    Kampanyanın Koordinatörlerinden Heike Drilish yaptığı açıklamada`da Almanya`nın projede yer almakta ısrar etmesinin, artan insan hakları ihlallerine de ortak olması anlamın geldiğini söyledi.


    Gözler Almanya ve İsviçre`de


    Hasankeyf`i de kapsayan geniş bir alanda yapılacak olan Ilısu Barajı`na kredi sağlayan ülkelerin Türkiye`ye tanıdığı 60 günlük süre geçen hafta dolmuştu. Türkiye taahhüt ettiği 153 kriterin hiçbirini yerine getirmedi. Hasankeyf`i Yaşatma Girişimi, Almanya, Avusturya ve İsviçre hükümetlerine mektup yazarak, kredi desteğini çekmelerini talep etmişti.


    Türkiye, Hasankeyf`teki kalıntıları kurtarmadan baraj gövdesi çalışmasını başlattığı için üç ülkenin hükümeti ve kredi kuruluşları 8 Ekim`de Türkiye`ye 60 günlük süre verdi. Bu süre 8 Aralık Pazartesi günü doldu. Şimdi gözler Avusturya dışında, Almanya ve İsviçre kredi kuruluşlarının vereceği kararda. Kararın bugünlerde açıklanması bekleniyor.




    Avusturya Ilisu Baraji projesinden cekildi... Yorumları