ABD: "Ben tam bir Türkseverim"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 12-04-2008 (01:27)   Son Mesaj: 12-04-2008 (01:27)    Cevap: 0    Gösterim: 892  

    12-04-2008

    ABD: "Ben tam bir Türkseverim"

    ABD'nin Houston kentinde Turkuaz adlı kültür merkezinin açılış törenine katılan ABD eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Türkiye'ye ve Türk toplumuna sıcak mesajlar verdi.

    Dünyada en sevdiği şehrin İstanbul olduğunu söyleyen Albright, kendisini bir "Türksever" (Turkophile) olarak nitelendirdi.
    Turkuaz Merkezi'nin açılış törenini onurlandıran Albright'ı Türk toplumu ve Amerikalı dostlarından oluşan büyük bir kalabalık alkışlarla karşıladı. Türk müteşebbislere ait Harmony School of İnnovation adlı ilköğretim okulunun çoğu Amerikalı öğrencilerden müteşekkil Türk halk dansları ekibi kısa bir gösteri sundu.


    "Bu güzel çocuklarını halk dansları yaparken seyretmek benim için duygusal bir an oldu" diyen Albright, kendisinin de Amerika'da doğmadığını, Çek asıllı olduğunu, küçükken geleneksel kıyafetleriyle performans yaptığını anlattı. ABD'nin birçok göçmeni bağrına bastığına işaret eden Albright, Houston'da Türk cemaatinin kültür merkezi bulunmasının önemini vurguladı.

    Türkiye ile ABD arasındaki "büyük ittifak"ı düşünmenin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Albright, "Biz Türkiye ile NATO müttefikleriyiz, dostuz ve uluslararası arenada ve bölgede barış arama ortak hedefimiz var." dedi. Türkiye'nin barış ve istikrarı sürdürme adına "giderek artan" ve "çok önemli" bir rol oynadığını kaydetti.

    "İslam ile demokrasi, doğal müttefik ve dosttur" diyen Albright, Türkiye'nin "çok güçlü ve işleyen bir demokrasiye nasıl tekâmül edileceği" noktasında "parmak ısırtan bir örnek" olduğunu belirtti.

    Kültür merkezinin yer aldığı bölgeyi ABD Kongresi'nde temsil eden Teksas milletvekili Al Green ise, "Amerika Türk cemaati olmaksızın Amerika olmazdı" dedi. Türk cemaatinin Houston'a "olumlu katkı"sından dolayı kendisiyle gurur duyması gerektiğini söyleyen Green, "Türk kültürü için Tanrı'ya şükürler olsun" ifadesini de kullandı.

    Konuşmaların ardından Bakan Albright, Kongre üyesi Green ve Türkiye'nin Houston Başkonsolousu Atilla Üzer, kurdela keserek kültür merkezinin açılışını yaptı.

    Albright'a Turkuaz Merkezi'ni Raindrop Türk Evi Koordinatörü Ali Rıza Çandır, İkinci ABDülhamit döneminde ABD'deki orman yangınlarından dolayı Osmanlı Devleti'nin 300 altın yardım gönderdiğini ispatlayan tarihi belgenin örneğini gösterek hikayesini anlattı. Bu yardımdan ilhamla Raindrop Helping Hands Derneği olarak Antalya'da bir dostluk ormanı oluşturmak amacıyla Amerikalılardan bağış toplandığını da öğrenen Albright "çok ilginç" dedi.

    Açılış törenine katılan diğer seçkin konuklardan bazıları şunlar: Japonya Başkonsolosu Tsutomu Osawa, İsrail başkonsolusu Asher Yarden, Norveç Başkonsolosu Lasse Seim, Teksas eyalet milletvekili Dr. Alma Allen. (CİHAN)




    ABD: "Ben tam bir Türkseverim" Yorumları