Israil, 1967 yılı öncesi topraklarına çekilmeli   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 11-10-2008 (21:16)   Son Mesaj: 11-10-2008 (21:16)    Cevap: 0    Gösterim: 832  

    11-10-2008

    Israil, 1967 yılı öncesi topraklarına çekilmeli

    İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ülkesinin 1967 Öncesi Topraklarına Geri Çekilmesi Gerektiğini Belirtti.


    İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ülkesinin 1967 öncesi topraklarına geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

    Olmert, İzak Rabin'in öldürülmesinin 13. yılında, Rabin'in gömülü olduğu Herzl dağındaki devlet mezarlığında düzenlenen törende bir konuşma yaptı. İsrail'in Rabin'in hatırasına hürmet için Kudüs'teki Arap mahalleleri de bırakması gerektiğini ifade eden Olmert, ülkesinin, "ortaya çıkmış olan gerçekleri de göz önünde tutmak kaydıyla" 1967'ye kadar İsrail Devleti'ni oluşturan topraklara çekilmesi gerektiğini söyledi.


    İsrail, 1967'deki 6 Gün savaşları sonrası Doğu Kudüs'ü iltihak etmişti.

    Olmert, karar vermek için gereksiz yere beklemenin, halen iki halk (İsrail ve Filistinliler) için, belirli, üzerinde anlaşılmış ve dünyaca tanınmış sınırlara sahip iki devlet düşüncesine bağlılığını sürdüren uluslararası toplumdaki hassas dengeleri değiştirebileceğini vurguladı ve "Tanrı korusun, ayağımızı sürüyecek olursak, iki devlet düşüncesine olan desteği yitiririz" dedi.

    "Bunun alternatifi düşünülemez ve herkes bunun farkında" diye konuşan Olmert, radikal ve görüşme sürecine kapalı yeni bir rejimin, Filistin bölgelerinde denetimi ele geçirebileceğini uyarısında bulundu.

    Olmert, İsrail'deki ulusal kanallardan da yayımlanan anma törenindeki konuşmasında, "Bu kolay bir karar değil, ama yaşamsal olduğu kesin" sözleriyle, eski Başbakan İsak Rabin'in, "tereddütlü ve kuşkulu dahi olsa", yerine konabilecek başka bir şey olmayan derinden bir anlayışla buna yönelmiş olduğunu dile getirdi.

    Rabin, 4 Kasım 1995'de Filistinlilerle barış görüşmelerinin yürütüldüğü sırada, aşırı sağcı bir Yahudi yerleşimci tarafından düzenlenen silahlı saldırıda öldürülmüştü.




    Israil, 1967 yılı öncesi topraklarına çekilmeli Yorumları