Japon bilim adamlari bir ilke imza atti...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 11-04-2008 (21:28)   Son Mesaj: 11-04-2008 (21:28)    Cevap: 0    Gösterim: 1152  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen yabanGülü

    11-04-2008

    Japon bilim adamlari bir ilke imza atti...

    16 yıldır donmuş halde muhafaza ediliyordu. Teknolojiyi kullanıp kopyaladılar. Şimdi yeni bedeninde yaşıyor. Bilim adamları, daha önce canlı hayvanlardan alınan hücrelerle klonlamayı gerçekleştirmişlerdi. Bu kez hücreler 16 yıl önce dondurulmuş ve hiçbir hayati fonksiyonu olmayan bir canlıdan alınan hücrelerle klonlama işlemini başararak bir ilke imza attılar.

    Japon bilim adamları, 16 yıldır donmuş halde bulunan fareyi kopyalamayı başardı. Bilim dünyası, bu olayı bir bakıma "ölümden sonra hayat durumu" olarak niteledi.


    Japonya'nın Yokohama kentindeki RIKEN araştırma enstitüsüne bağlı Gelişimsel Biyoloji Merkezi'nden fare kopyalama uzmanı Teruhiko Wakayama ve meslektaşları, farenin hücre zarları, donmadan ötürü çatlamış olduğu halde, hayvanı kopyalamayı başardı.

    GENETİK STOKLAR OLUŞTURMANIN YOLU

    Çalışmalarını, “Proceedings of the National Academy of Sciences” adlı bilimsel dergide kaleme alan araştırmacılar, “hücre çekirdeği transfer tekniklerinin, hayvanların yeniden canlandırılmasında kullanılabileceğini” belirttiler.

    Makalede, bu tekniğin ayrıca, genetik stoklar oluşturularak, korunması gereken türlere ait genetik bilgilerin sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlayacağı belirtildi. Araştırmacılar tekniğin, “organizma parçalarının dondurularak uzun süreler saklanması yoluyla, değerli genetik stokların oluşturulabilmesine ve ileride gerekli olduğunda kullanılabilmesine imkan sağladığını” belirttiler.

    HÜCRELERE ELEKTRİKSEL TETİKLEME

    Wakayama'nın ekibi, kopya farelerin oluşturulması için, klasik hücre çekirdeği transfer yöntemini kullandı. Yumurta hücresinden hücre çekirdeği çıkarıldı ve yumurtaya bunun yerine, kopyası yetiştirilecek olan donmuş hayvanın normal bir hücresinden hücre çekirdeği alınarak yerleştirildi.

    Ardından doğru biçimde kimyasal ve elektriksel tetikleme yapılarak, yumurta hücresinin, tıpkı bir sperm hücresiyle döllenmiş gibi bölünerek çoğalmaya başlaması sağlandı. Dondurulmuş farenin tüm genetik ve fiziksel özellikleriyla şimdi kopya farenin bedeninde yaşıyor.

    Araştırmacılar makalelerinde, “hücre çekirdeği transferi yöntemi bizlere, türü tükenme tehlikesi altında olan memelileri koruma imkanı sağlıyor” şeklinde yazdı.

    “DONMUŞ OLARAK BULUNAN MAMUT YENİDEN ORTAYA ÇIKARILABİLECEK Mİ?”

    Ancak araştırmacılar, soyu tükenmiş hayvanların yeniden yaratılmasının, bunlara ait canlı ve genetiği deforme olmamış hücrelere ulaşılmadığı sürece, mümkün olmadığını da belirttiler.

    Araştırmacılar, “donmuş durumda elde edilebilen, mamut gibi türü tükenmiş hayvanların canlı hücreleri elde edilemeyeceği için ve geriye kalan genetik maddeler deforme olmuş olacağı için, kopyalanarak yeniden canlandırılmaları, uygulanabilir değildir” dediler.

    Rus bilim adamları Sibirya'da, 40.000 yıl önce donarak ölmüş bir mamut kalıntısı bulmuşlardı. Wakayama'nın ekibi, bu tür kalıntılardan klonlama yapmanın, kullanılabilir hücre çekirdeği bulunmasına bağlı olduğunu vurguladılar.

    oguzhan bunu beğendi.



    Japon bilim adamlari bir ilke imza atti... Yorumları