Avrupada issizlik sorunu gün gectikce büyüyor...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 11-03-2008 (18:16)   Son Mesaj: 11-03-2008 (18:16)    Cevap: 0    Gösterim: 1112  

    11-03-2008

    Avrupada issizlik sorunu gün gectikce büyüyor...

    Kriz yüzünden AB'de işsizlik kâbusu yaşanıyor. Şirketler biner biner işçi çıkarıyor.

    İngiltere'de işsizlik oranı yüzde 5.7'ye çıktı. Avrupa'nın finans merkezi Londra'da bankacılar arasında işsizlik her geçen gün artıyor Polonyalı muslukçu ile özdeşleşen Doğu Avrupalı göçmenler de kriz yüzünden evlerine dönüyor. Polonya Hükümeti'nin tahminlerine göre gelecek 12 ayda 400 bin Polonyalı daha ülkesine dönebilir..



    Küresel krizin etkilerini daha derin hissetmeye başlayan İngiltere'de ekonominin yavaşlaması ve iş bulmanın giderek zorlaşması göçmenleri ülkeyi terk etmeye zorluyor. Avrupa Birliği 2004 yılında 10 üyenin daha katılımıyla genişlerken, milyonlarca Doğu Avrupalı batıdaki ülkelere gelerek iş aramaya başlamıştı. Bu akım "Polonyalı muslukçu" ifadesi ile özdeşleşirken, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayanların işlerini kaybedeceği endişesine yolaçmıştı.

    Avrupa Birliği'nin 2004'teki genişlemesinden bu yana, İngiltere'ye 800 bini aşkın Doğu Avrupalı göçmen geldiğini vurgulayan Daily Telegraph, göçmenlerin küresel kriz nedeniyle ülkelerine döndüğünü yazdı. İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın geçen yıl 100 bin Polonyalının ülkesine döndüğü tespitine yer veren gazete, yaklaşık 1 milyon göçmenin İngiltere'yi terk edeceğini ileri sürdü.


    Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde, bu durumun gerçek işsiz sayısını maskeleyeceği de vurgulandı. İngiliz İstatistik Bürosu ülkede işsizliğin yüzde 5,7'ye çıktığını açıklamıştı. Öte yandan Polonya Hükümeti de önümüzdeki 12 ay içinde 400 bin Polonyalının daha ülkeye geri dönebileceğini tahmin etti. İngiliz para birimi sterlinin değer kaybetmesinin de, İngiltere'de çalışıp para kazanmanın avantajlarını azalttığı düşünülüyor.




    Avrupada issizlik sorunu gün gectikce büyüyor... Yorumları