Ermenistan'dan sasirtan aciklamalar...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-29-2008 (01:26)   Son Mesaj: 10-29-2008 (01:26)    Cevap: 0    Gösterim: 728  

    10-29-2008

    Ermenistan'dan sasirtan aciklamalar...

    Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlayan Ermenistan'dan şaşırtan bir açıklama geldi. BBC'ye konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı bakın neler söyledi...

    Türkiye'yi soykırımla suçlayan, hatta zaman zaman işi daha da ileriye götürüp "tazminat ve toprak talepleri"ni bile seslendiren ülkenin Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan "artık aramızda engel kalmadı, sıra dışı kararlar almaya hazırız" diyerek şaşırttı.

    Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin önünde hiçbir gerçek engel kalmadığını söyleyen Nalbandyan "İki ülke liderleri olarak sıra dışı kararlar almaya hazırız" itirafında bulundu. Ancak Ermenistan'ın soykırım iddialarından vazgeçtiğini söyleyemedi.

    Ermenistan dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin parlamentolarından Türkiye'yi soykırımla suçlayan "soykırım yasaları" çıkarmak için hala büyük bir lobi faaliyeti yürütüyor. Bu lobilerin en güçlüsü ise ABD'de, destek karşılığında, başkanlık seçimlerinde, başkan adaylarından "Ermeni soykırımını tanıyacağım" şeklinde vaatte bulunmalarını istiyor. Bu faaliyetler sürerken, Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan "Türkiye ile barışmamızdan herkesin mutlu olduğunu söyleyemem. Ama iki ülke liderleri olarak sıra dışı kararlar almaya hazırız" dedi.

    NORMALLEŞME YAKIN
    Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'ın, özellikle Ermeni diasporasını kastederek söylediği bu sözler, Türkiye Ermenistan ilişkilerinde normalleşmenin yakın olduğunun habercisi olabilir mi? İki günlük çalışma ziyareti için Londra'da bulunan Nalbandyan'la BBC işte bu konuyu konuştu.

    İki ülke ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin çabalar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6 Eylül'deki Erivan ziyaretiyle; futbol diplomasisiyle başlamıştı.

    Aynı günlerde Türkiye, Gürcistan'daki krizin etkisiyle, Kafkas Platformu önerisini ortaya attı ve Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan dışişleri bakanları, 26 Eylül'de New York'ta bir araya geldiler.

    Ancak asıl soru suydu: Türkiye - Ermenistan ilişkilerinde normalleşme arayışı, Ermenistan - Azerbaycan ilişkilerinde normalleşme arayışı ile paralel mi yürütülecek? Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'ın buna yanıtı, "Kesinlikle hayır" şeklinde.

    "TÜRKİYE İLE ÖNÜMÜZDE HİÇBİR ENGEL YOK"

    Türkiye - Ermenistan ilişkilerine gelince. Ermenistan'ın Türkiye'den hiçbir toprak talebi olmadığı bizzat Cumhurbaşkanı Sarkisyan tarafından dile getirildi. Sarkisyan Türkiye'nin, 1915 olaylarının araştırılması için bir tarihçiler komisyonu oluşturulması konusuna da sıcak baktıklarını söylüyor.

    Türkiye'de bunun karşılığında, sınırı açmaya ve diplomatik ilişki kurma iradesini ortaya koyuyor.

    Peki iki ülke arasında, daha konuşulması gereken, Dağlık Karabağ sorunu dışında hiçbir konu yok mu? Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'a göre hayır.

    "İlişkilerimizin normalleşmesinin önünde hiçbir gerçek engelin olduğunu düşünmüyorum. Öncelikle ilişkilerimizin normalleşmesini, diplomatik ilişki kurulmasını, sınırlarımızın açılmasını bekliyoruz. Ondan sonra da ikili ilişkilerdeki tüm sorunları görüşebilecek hükümetler arası komisyonun kurulmasından yanayız."

    DİASPORA FAKTÖRÜ

    Ve gerek Türkiye'de gerek Ermenistan'da birçok kişinin kafasındaki soru: Ermeni diasporası buna nasıl ikna edilecek? Dışişleri Bakanı Nalbandyan sorunu küçümsemiyor, ama gereken cesarete sahip olduklarının da altını çiziyor.

    "Diaspora Ermenistan nüfusunun üçte ikisine eşit. Nasıl Ermenistan kamuoyunun ya da Türk kamuoyunun görüşünü yok sayamıyorsak, diasporanın görüşünü de yok sayamayız."

    "Türkiye ile barışmamızdan herkesin mutlu olduğunu söyleyemem. Ama iki ülke liderlerinin sorumluluğu üstleneceğini ve halklarımızın ve bölgemizin çıkarları için sıra dışı kararlar alacağımızı düşünüyorum." 8sutun




    Ermenistan'dan sasirtan aciklamalar... Yorumları