Tayvan: 600bin kisi protesto icin sokaklara döküldü...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-25-2008 (22:09)   Son Mesaj: 10-25-2008 (22:09)    Cevap: 0    Gösterim: 944  

    10-25-2008

    Tayvan: 600bin kisi protesto icin sokaklara döküldü...

    Tayvan'da yüz binlerce insan bugün Çin karşıtı protesto için sokaklara döküldü. Başkent Taipei'in 5 ayrı yerinden yürüyüşe başlayan halk Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde toplandı. Göstericiler Cumhurbaşkanı Ma Ying-jeou'nun Çin taraftarı politikalarını ve Çin'i protesto etti.

    Muhalefetteki Demokratik İlerleme Partisi (DPP) tarafından organize edilen protestoya 600 bin kişi katıldı. Göstericiler 3 Kasım'da Tayvan'a gelmesi beklenen Çinli bürokrat Chen Yunlin'in ziyaretine karşı çıkıyor. Protestocular ayrıca Çin mallarının ülkeye girmemesini ve Tayvan okullarının Çinli öğrencilere açılmamasını da istiyor. Çin'in Tayvanla ilişkilerden sorumlu en üst düzey yetkilisi olan Chen karşılıklı uçak seferleri, deniz ulaşımı ve gıda güvenliği konularını görüşmek üzere 3 Kasım'da Tayvan'a gelecek. Chen'ın ziyareti Çin'den Tayvan'a yapılan ilk resmi ziyaret. DPP Chen'ın ziyareti sırasında yeni protesto gösterileri düzenleyeceği açıkladı.



    Çin'i protesto eden bir grup gösterici ana platforma gelerek üzerinde Çin bayrağı olan siyah şapkalara vurmaya başladılar. Gösteriler daha sonra Çin karşıtı sloganlar attı. Gösteri sırasında protestocularla polis arasında zaman zaman tartışmalar olsa da herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı. 4 bin 600 polisin görev yaptığı gösteride eski Cumhurbaşkanı Chen Shui-bian'a suikast yapılacağı ihbarı gelmişti. Polis suikast tahdidi yapan şahsı dün akşam yakaladı.


    1949'dan beri fiilen ayrı olarak yönetilen Çin ve Tayvan arasında uzun süre hiç bir diplomatik ilişki kurulmadı. Çin Tayvan'ı kendisine bağlı bir eyalet olarak görüyor.




    Tayvan: 600bin kisi protesto icin sokaklara döküldü... Yorumları