Cin: ASEM'DEN DÜNYADAKİ KRİZİ ORTAK ÇÖZME ÇAĞRISI   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-25-2008 (21:08)   Son Mesaj: 10-25-2008 (21:08)    Cevap: 0    Gösterim: 829  

    10-25-2008

    Cin: ASEM'DEN DÜNYADAKİ KRİZİ ORTAK ÇÖZME ÇAĞRISI

    Çin'in başkenti Pekin'de yapılan 7.Asya-Avrupa Zirvesi (ASEM) sona ererken, zirveye katılan ülkelerin liderleri dünyadaki mevcut krize karşı ortak hareket etme kararı aldı.

    Çin Başbakanı Wen Jiabao, bugün 10 ülkenin cumhurbaşkanı, 24 ülkenin başbakanı ve 9 ülkenin de bakan düzeyinde temsil edildiği zirvenin kapanışını yaptı. Tüm ülkelere dünyadaki mevcut sorunların, özellikle de finansal krizin çözümü için gösterdikleri çabaya teşekkür eden Wen, liderlerin, sorunların çözümü adına ortak hareket etme kararından memnuniyet duyduğunu, Çin'in de bu konuda elinden geleni yapacağı yönündeki görüşünü dile getirdi.



    Zirvenin hemen ardından Wen Jiabao, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah, zirvenin koordinatörleri olarak ortak basın toplantısı düzenledi.


    Liderler, mevcut ekonomik krizin çözümü için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini tekrar vurguladı. Barroso, ''bu denizde ya beraber yüzeriz yada beraber batarız'' düşüncesini belirterek, dünya piyasaları sarsan krizin çözümü adına ortak hareketin önemine değindi.


    -GELECEK ZİRVE BELÇİKA'DA-

    İki gün süren zirvede esas olarak dünyadaki mevcut finans krizi ele alındı. ASEM'in gelecek zirvesi Belçika'da yapılacak. ASEM, ilk kez düzenlendiği 1996'dan bu yana Asya ile Avrupa arasındaki diyalog ve işbirliği için önemli bir platform haline geldi.

    ASEM'e Bulgaristan, Hindistan, Moğolistan, Pakistan, Romanya ve ASEAN Sekreterliği olmak üzere altı yeni üye katılmıştı.




    Cin: ASEM'DEN DÜNYADAKİ KRİZİ ORTAK ÇÖZME ÇAĞRISI Yorumları