Rusya: yapay savas...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-25-2008 (21:05)   Son Mesaj: 10-25-2008 (21:05)    Cevap: 0    Gösterim: 1180  

    10-25-2008

    Rusya: yapay savas...

    Rusya'nın 2008 yılı sonuna kadar Dağlık Karabağ'da yapay savaş çıkarabileceği iddia edildi. İddia göre bu savaş sonucu Dağlık Karabağ yeniden Azerbaycan'a bağlanacak.

    Rusya'nın Ermeni diasporasına yakınlığı ile bilinen haber ajansı Regnum'da yer alan bir habere göre, Ermeni etnograf Granuş Haratyan Rusya'nın Dağlık Karabağ'ın yeniden Azerbaycan'a bağlanması için 2008 yılı sonuna kadar bölgede yapay savaş başlatabileceğini söyledi. Haratyan, bugün başkent Erivan'daki bir konferansta, Rusya'nın bütün dünyada ve özellikle de Güney Kafkasya bölgesinde konumunu güçlendiğini ifade etti. Haratyan, "Gürcistan'da yapay olarak başlatılan savaş Rusya'nın bölgede konumunu güçlendirmesi için yapıldı. Bunu sonucu bölgede Rus askerisinin konumu güçlendi. Bu da Rusya'nın Güney Kafkasya'daki mevcudiyetini askeri güç ile kazanmak istediğin gösteriyor." dedi.


    Ermeni uzman Gürcistan'da yaşanan senaryonu Dağlık Karabağ'da da yapılabileceği görüşünde olduğunu belirterek, "Dağlık Karabağ'da da yakın zamanlarda kısa dönemli savaş başlatılacak ve bunu sonucu bölge kısmen veya bütünü ile Azerbaycan'ın kontrolüne verilecektir. Rusya Dağlık Karabağ veya çevresinde çıkacak kısa dönemli bir savaşta Azerbaycan'ı gizil veya açık destekleyecek ve bu senaryonun gerçekleşmesi için yardım edecektir." dedi.

    Ermeni uzman ayrıca Rusya'nı böyle bir adım atmaya sebep olacak durumu özetleyerek, "Rusya, Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkeler ile işbirliğini artırmak ve bölgede konumunu güçlendirmek için Ermenistan'ın feda etme hazırdır. Türkiye ve Azerbaycan Ermenistan'a kıyasla daha zengin. Rusya için de stratejik ve ekonomik öneme sahip ülkelerdir. Rusya ve Ermenistan'ın aynı Hıristiyan inançtan olmaları bile Rusya'nı çıkarlarından daha önemli değildir." dedi.

    Haratyan şöyle devam etti: "Azerbaycan ayrıca Rusya için enerji ve petrol alanında önemli bir ortaktır. Bölgede güçlü bir devlet olan Türkiye ile de işbirliğin içinde olmayı Rusya çok istiyor. Bunu için Ermenistan'ı kurban ederek, Dağlık Karabağ'ı Azerbaycan'a verilecektir"




    Rusya: yapay savas... Yorumları