"İran gelecekte Irak'ın ana ticaret ortağı olacaktır"...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-25-2008 (21:00)   Son Mesaj: 10-25-2008 (21:00)    Cevap: 0    Gösterim: 752  

    10-25-2008

    "İran gelecekte Irak'ın ana ticaret ortağı olacaktır"...

    Irak Perakendeciler ve Tacirler Birliği Başkanı Tabet El Bedevi, Irak'ın İran ürünleri için kârlı bir pazar olduğunu söyledi. İran ürünlerinin, Iraklı tüketicilerin bir numaralı tercihi olmaya başladığı bilgisini veren Bedevi, "İran gelecekte Irak'ın ana ticaret ortağı olacaktır" dedi.

    İran'ın Çarmahal Bahtiyari bölgesine yaptığı ziyaret kapsamında işbirliğini geliştirme çalışmalarında bulunan Bedevi, İran ürünlerinin Iraklılar tarafından tercih edildiğini ve diğer ülke ürünlerine göre daha iyi bir konuma sahip olduklarını ifade etti. Bedevi, Iraklı perakendecilerin ve tacirlerin İran'la daha geniş kapsamlı ekonomik, finansal ve ticari bağlantılar kurma noktasında oldukça istekli olduklarını vurguladı.


    Coğrafi yakınlık ve kültürel benzeşmenin İran ürünlerinin tercihinde etkili olduğunu kaydeden Bedevi, "Irak pazarının kapıları tüm İran ürünlerine açıktır ve bu İranlı tacirlerin ürünlerini ülkemize getirmeleri için iyi bir fırsattır." dedi. Irak pazarının gıda maddeleri, madenler ve ev ürünlerine şiddetle ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bedevi, iki komşu arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.


    ÇARMAHAL-BAHTİYARİ BÖLGESİNDE ÜRETİLEN ÜRÜNLERİN YÜZDE 90'I IRAK'A PAZARLANIYOR

    1980'li yılların birbiriyle savaşan ve Saddam Hüseyin rejimin 2003'te devrilmesine kadar düşman olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi her yıl istikrarlı olarak yükseliyor. 2006 yılı sonunda 1 milyar Amerikan doları düzeyinden, 2007 sonunda 2,8 milyar dolara yükselen ticaret hacminin, bu yılın sonunda ise 4 milyar doları bulması bekleniyor.

    İran'ın, Irak üzerindeki siyasi etkisi de sürekli olarak gündemde. Son olarak İran'ın Irak hükümetinin ağırlığını oluşturan Şii partiler üzerinde baskı oluşturarak Bağdat'ın Washington'la güvenlik anlaşması imzalamasını engellemeye çalıştığı iddia edilmişti.

    Irak'taki ABD askerlerinin komutanı Ray Odierno ise bu iddiaları daha da ileri götürerek İran'ın Iraklı parlamenterlere rüşvet verdiğini öne sürmüştü. İran bu iddiaları yalanlasa da Şii Tahran yönetiminin Iraklı Şiiler üzerindeki etkisi açık olarak biliniyor. (CİHAN)




    "İran gelecekte Irak'ın ana ticaret ortağı olacaktır"... Yorumları