Münih: okulda etnik ayrim...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-25-2008 (21:58)   Son Mesaj: 10-25-2008 (21:58)    Cevap: 0    Gösterim: 991  

    10-25-2008

    Münih: okulda etnik ayrim...

    Almanya’nın Münih kentinde Hanselmann adlı ilkokulda Alman öğrencilerle göçmen kökenli öğrencilerin sınıflarının ayrılması haberi geniş yankı uyandırdı.
    Kaşesinde, "32 millet, bir sınıf" yazısı bulunan, ancak saf etnik sınıflar kurmakla suçlanan okul müdiresi Ulrike Wanner, sorularımıza cevap vermedi.

    Okulun Veli Konseyi üyesi Ali Ak ise okuldaki ayrımcı sınıfları Hürriyet’e şöyle anlattı: "Yeni okul döneminde beş adet 1. sınıf açıldı. Bu sınıflardan 1 A sınıfında 18 Alman, üç veya dört tane göçmen kökenli öğrenci var. Buna karşın 1 B ve 1 E sınıfında iki veya üç’er Alman var, gerisi yabancı. 1 C sınıfı, sadece Müslüman göçmen kökenli öğrencilerden oluşuyor. 1 D sınıfının ise yarısı Alman yarısı yabancı. Gerçi okulun kendisi sınıflarda öğrencilerin büyük çoğunluğu Alman diyor, ama bunlar göçmen kökenli Alman vatandaşı."


    Kabul edilemez

    Yeni eğitim döneminde Veli Konseyi’ne seçildiği için yabancı çocukların velilerinden sınıf ayrımı üzerine şikáyet mektupları aldığını söyleyen Ali Ak, şöyle devam etti: "Çocukları sadece yabancı öğrencilerden oluşan sınıfa giden veliler bana şikáyette bulundu. Ben de Müdire Hanım’a giderek olayı anlattım ve bu uygulamanın kaldırılmasını istedim. Müdire Hanım bana sadece Müslüman öğrencilerden oluşan sınıfı, etik dersinde sınıfları bölmemek için kurduğunu söyledi. Bu görüşmeden iki veya üç gün sonra ise Veli Konseyi seçiminin iptal edildiğine dair bir mektup aldım. Seçim yeniden yapıldı ve ilk seçimde dokuz oyla başkan seçilirken, ikinci seçimde bir oy aldım. Böylece müdire, Veli Konseyi başkanlığından beni indirmiş oldu ve yerime bir Alman seçildi."

    Etnik kökenli sınıf haberi üzerine Münih Belediye Meclisi Yeşiller Grubu Meclis’e bir önerge vererek olayın aydınltılmasını istedi. Bavyera Eyaleti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Christa Stewens, böyle bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini, kökene göre sınıf oluşturulmasının entegrasyon politikasına ters olduğunu açıkladı. Münih Yabancılar Meclisi de resmi bir açıklama yaparak, Alman ve göçmen çocukların ayrı sınıflara bölünemeyeceğini söyledi.

    İlköğretim Müdiresi Georgine Müller, Münih’te hiçbir okulda bilinçli olarak etnik sınıflar oluşturulmadığını savundu. Hanselmann ilkokulunda 32 milletten 400 öğrenci bulunduğuna ve sınıflarda Alman öğrenci sayısının yüksek olduğunu söyledi. Ancak Müller, etik dersi nedeniyle sadece Müslüman çocuklardan oluşan bir sınıf bulunduğunu da kabul etti.




    Münih: okulda etnik ayrim... Yorumları