Cenaze yakmak türklerdede basladi...   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-16-2008 (23:12)   Son Mesaj: 10-16-2008 (23:12)    Cevap: 0    Gösterim: 2146  

    10-16-2008

    Cenaze yakmak türklerdede basladi...

    Para, pul, maddiyat, servet, kár, zarar dünya meselesi olsa da ne yazık ki ekonomik kriz, insanların hayatlarının ne şekilde noktalanacağına da hükmediyor... Düğün, dernek, nişan, sünnet gibi, cenaze de sosyal bir olgu... Kaçış yok. Her yerde olduğu gibi, Londra’da da mezar yeri bulmak oldukça zor. Bulsanız da mezarlar oldukça pahalı. Yakılma ise toprağa verilerek defnedilmeye göre dörtte bir fiyata. Yani arada dağlar kadar fark var.

    İngiltere’de yakma işleminin yapıldığı 250 yer var. Nüfusun yüzde 70’inin hayata veda şeklinde tercihi ise ‘yakılma.’

    YÜZDE 25 DAHA UCUZ

    EN basit rakamlarla normal definde mezar yerinin maliyetı 5 bin sterlini buluyor. Tabut fiyatları, cinsine göre değişiklik gösteriyor. Törenin büyüklüğü, ihtişamı, cenaze töreninin fiyatını etkileyen unsurlar. Cenaze törenleri İngiltere’de, düğün ve doğumdan sonra halk arasında hayattaki en pahalı ve en önemli 3 olaydan biri kabul ediliyor. İhtişamlı bir cenaze töreninin maliyeti ise bazen 5 haneli rakamları bulabiliyor. Yakılmanın maliyeti ise bu rakamların dörtte biri... Arada oldukça büyük fark var. Halkın büyük kısmının son aylarda yakılmayı tercih etmesinin ardında, ekonomik kriz var. New York’ta yakmanın maliyeti 200-300 dolar.. Yani sudan ucuz. İngiltere’de bu kadar olmasa da 200-400 sterline bu iş bitebiliyor. Tabi buna tabut, çiçek, nakliye, tören sonrası ağırlama için tutulan kişilere ödenen ücret dahil değil.

    YAKILMA CAİZ DEĞİL

    MİLLET, kriz yüzünden, neredeyse ‘bedava mezar’ bulsa, girecek halde. Bu acıklı son vazife, İngiltere’de yaşayan ve sayıları yarım milyonu bulan Türkler arasında da kullanılmaya başlandı. Verilen bilgiye göre ekonomik kriz nedeniyle Türkler de artık yakılarak defin yöntemini tercih ediyor. Sorularımızı yanıtlayan Londra’daki Süleymaniye Camisi’nin Cenaze İşleri Müdürü Ömer Gökçek, Türkler’in de cenaze yakmaya başladığını doğrulayarak ‘Ne yazık ki söylentiler doğru. Yakılma İslamiyet’e aykırı olduğu için, bu yola başvuran aileler bize söylemeye çekiniyor. Ancak, şartların güçlüğü nedeniyle, normal defin işlemine başvuramayanların bu yola mecbur kaldığını duyuyoruz’ dedi.

    Türkler’e ‘yakmayın’ çağrısı

    LONDRA’DAKİ Süleymaniye Camisi’nin Cenaze İşleri Müdürü Ömer Gökçek ‘Dinimizde yakılma yok. Ancak ne yazık ki geçen sene 2-3, bu sene de 3-4 Türk’ün yakıldığını öğrendik. Nedeni ekonomik’ dedi. Gökçek, cenazenin Türkiye’ye naklinin maliyeti ile yakılanın küllerini göndermenin maliyetinin de aynı olduğunu belirterek ‘Cenazenin, Türkiye’ye götürülmesi, 2.200 ile 2.400 sterlin. Cenazenin nakli için istenen belgeler kül için de isteriyor’ dedi.

    ‘Şimdi öde, sonra öl’ tuttu

    Ekonomik kriz bazı işleri ise etkilemedi. İngiltere’de, krizin yaradığı iş dallarından biri de cenaze levazımatçılığı. Britanya’nın en büyük cenaze defin şirketlerinden Dignity, yılın ilk yarısında kárının yüzde 17 arttığını açıkladı. Bunda en büyük etkenin, ‘Şimdi öde, sonra öl’ planı olduğu belirtildi.

    Dignity’nin 200 bin müşterisi, sağken cenazeleri için ödeme yapıyor. Hayatlarını kaybettiklerinde, ailelere acılı günlerinde, maddi bir yük kalmıyor. Tüm masraflar önceden ödendiğinden, aileler işin maddi yönüyle ilgilenmiyorlar.

    Star Gazete




    Cenaze yakmak türklerdede basladi... Yorumları