"Tek devlet, tek egemenlik, tek kimlik"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-01-2008 (13:14)   Son Mesaj: 10-01-2008 (13:14)    Cevap: 0    Gösterim: 870  

    10-01-2008

    "Tek devlet, tek egemenlik, tek kimlik"

    Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, ''iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüm'' görüşünü yineleyerek, ''birleşik bir Kıbrıs'ın tek devlet, tek egemenlik ve uluslararası tek kimliğe sahip olacağını'' savundu.

    Dimitris Hristofyas, sözde ''bağımsızlık günü'' nedeniyle bu akşam Rum televizyonlarında yaptığı konuşmada, ''Kıbrıs'ın yeniden birleşmesinin Kıbrıslı Rumlar'ın ve Kıbrıslı Türkler'in yararına olacağını'' ifade ederek, ''Yeniden birleşik bir Kıbrıs, Kıbrıslı Rumlar'ın ve Kıbrıslı Türkler'in ortak evi olabilir'' dedi. Hristofyas, ''Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için ve iki toplumun yakınlaşması için çalışan güçlerin, şovenizme ve milliyetçiliğe karşı mücadele etmeleri gerekiyor. Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün, yabancılara Ada'nın iç sorunlarına karışma fırsatı vermemesi gerekir'' diye konuştu.

    ''İki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüm'' görüşünü yineleyen Rum lider, Kıbrıs'taki mevcut durumun, ''Kıbrıs sorununun çözümü olmadığını ve hiçbir zaman olmayacağını'' savunarak, ''Kıbrıs'ın taksimi felaket demektir'' dedi.

    ''Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs ile ilgili kararları, 1977 ve 1979 üst düzey anlaşmaları, uluslararası hukuk ve Avrupa Birliği prensipleri zemininde bir çözümün bulunması gerektiğini'' dile getiren Hristofyas, ''birleşik bir Kıbrıs'ın federal, iki toplumlu ve iki bölgeli olacağını, birleşik bir Kıbrıs'ın aynı zamanda tek devlet, tek egemenlik ve uluslararası tek kimliğe sahip olacağını'' ileri sürdü.

    Kıbrıs Rum yönetimi, Türk-Rum ortaklığında 16 Ağustos 1960'da kurulan ve 3 yıl sonra dağılan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümünü, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı (KTKA) aynı tarihte Ada'ya ayak bastığı için, ''yasal düzenleme'' yaparak 1 Ekim olarak değiştirdi. Rumlar, 16 Ağustos yerine 1 Ekim'de sözde ''bağımsızlık günü'' kutlaması yapıyor.

    Kıbrıs Rum kesiminde, bu amaçla yarın askeri geçit töreni düzenlenecek.




    "Tek devlet, tek egemenlik, tek kimlik" Yorumları