Dr. Fuat Sanaç: "IGG`ye Sahip Çıkın"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 09-21-2008 (01:46)   Son Mesaj: 09-21-2008 (01:46)    Cevap: 0    Gösterim: 1036  

    09-21-2008

    Dr. Fuat Sanaç: "IGG`ye Sahip Çıkın"

    Avusturya’daki Müslümanların diyanet işlerinden sorumlu tek resmi kurumu olan Islamische Glaubensgemeinschaft’ın (IGGiÖ) meclis başkanı ve Genelsekreter Dr. Fuat SANAÇ’tan önemli açıklamalar:



    Görev süresi bu yıl 30.Haziran 2008'de dolan İslamische Glaubensgemeinschaft Başkanı Anas Schakfeh'nin yeniden aday olmayacağını açıklamasından sonra Müslümanlar için çok önemli bir kurum olan IGG'de seçimlerin nezaman yapılacağı ve kimlerin bu göreve geleceği merakla beklenmeye başlandı. Bu arada İGG' de yapılan tüzük değişikliği de müslümanlar arasında büyük bir merakla izleniyor.


    Biz de olayları yakından takip eden bir medya kuruluşu olarak bu konuda en etkin şahıslardan, IGG Meclis Başkanı Dr. Fuat Sanaç'ın konu hakkındaki görüşlerine başvurduk:

    Evvela IGG'ye yani, Müslümanların geleceği ile ilgili bu kuruma vermiş olduğunuz önemden dolayı Yeni Hareket Gazetesi'nin tüm yetkililerine teşekkür ederim.

    IGG olarak bu yıl sonunda yapmayı planladığımız seçimler için birçok değişikliğe gidiyoruz. Bunlardan en önemlisi yapılan tüzük değişikliğidir. 4 aylık bir çalışmanın sonucunda 8 Mart 2008'de Şura (Schurarat) toplantısında tüzüğümüzde bazı degişiklikler yapılarak ilgili makama gönderildi. Fakat tüzükte bazı eksiklikler görüldüğünden bunların düzeltilmesi talep edildi. Bu düzeltmeler kısmen yapıldı. 12 Eylül 2008' de Oberster Rat toplanarak bu eksiklikleri tamamlayarak tahminen üç hafta içinde Schurarat' a sunacak. Schurarat'ta tüzüğe son şekli verilerek tekrar ilgili makama gönderecek ve tastiğini bekleyecek. Bunun uzun sürmeyeceği kanaatindeyiz. Tabii bu arada seçim için de hazırlıklar bitirilerek, inşaallah bu yılın sonunda seçimleri yapmaya başlayacağız.


    Tüzükte önemli değişikliler var

    Tüzük üzerinde çok önemli değişiklikler yapıldı; bilindiği gibi şu ana kadar dört Gemeindemiz vardı, bunun dokuza çıkmasına karar verdik. Yani artık her eyalettin bir Gemeinde'si olacak. Daha önceki tüzükte sadece ‘cinsiyet farkı olmaksızın herkes İslam Cemaati'nin eyalet yönetimi (Gemeinde) üyesi olabilir' derken, yapılan değişikle buna etnik ve mezhep farkı olmaksızın ibaresi de eklendi. Bu yeni düzenleme ile Avusturya'da yaşayan her Müslüman hiç bir ayırım gözetmeden üye kabul edilmiştir, zira bütün mezhepler bir bütünün parçasıdır.

    Bir diğer değişiklik ise seçim süresi ile ilgili kısımda yapılmıştır. Buna göre; eskiden 6 yılda bir yapılan seçimler bundan böyle 4 yılda bir gerçekleştirilecektir. Yine eyalet yönetimlerinde idare heyeti sayısı eskiden 9 kişiden oluşturulurken, bundan sonra 11 kişiden oluşacak..

    Çok önemli bir değişiklik de sandıkların sayısı ile ilgilidir: Eskiden her Gemeinde için sadece 1 sandık kurulurken, bundan böyle Müslümanların yoğun olduğu her yerde sandıklar kurulacak, böylece hem insanlar uzak bölgelere gitmekten ve hem de uzun süre oy kullanmak için beklemekten kurtulacaklar. Bu değişiklikle her 50 kişiyi bir delege temsil edecek, başka bir ifadeyle; 50 kişi kendilerini temsilen bir delege seçecek ve Genel Kurula sadece bu seçilmiş delegeler gelecekler. Bu ise uygulamada kolaylıklar sağlayacaktır.


    Seçme Yaşı 14

    14 yaşında olan herkes delege seçimlerinde oy kullanabilecek. Delege adaylığı için ise bu yaş 16 olarak belirlenmiştir. Bu seçilmiş delegeler de Gemeinde'de görev yapacak 11 kişilik idare heyetini (Ausschuss) seçecek. Fakat Ausschuss'a seçilecekler için Avusturya yasalarına göre 18 yaş şartı aranmaktadır. Başkan olacak kişinin ise en az 35 yaşında olması gerekiyor.

    Seçim tarihi ilan edildikten sonra, bunu herkese duyuracağız ve üye olabilmesi için yeterli süreyi sağlayacağız. Yukarıda belirttiğimiz yaş sınırlarını gözönüne alarak, bir yıllık üye aidatını (40 euro) yatıran herkes oy kullanabilecektir.

    Yaptığımız tüzük değişikliği ile daha önce olmayan yeni organlar da kurduk: Bunlardan kadın ve gençlik kollarıyla hem kadınların hem de gençlerin kurum bünyesinde daha aktif olmalarını hedefledik. Kurulan bir diğer önemli organ ise İmame-Rat'tır. Bu organ teolojik ve sosyal konularda görüş ortaya koyacak ve kararlarını Oberster Rat'a, yani icra heyetine bildirecektir.


    Seçimden sonraki süreç:

    Tüm bu değişikliklerle birlikte 9 eyalette seçimler yapılacaktır. Yapılan seçimlerden sonra organlar oluşacak ve meclis teşkil edilecektir. Bu meclis Oberster Rat'ı ve bu organın başkanını seçecektir. Yani İGG başkan seçimi en son yapılacak olaydır. Herkes emin olsun ki Avustruya Müslümanları arasında başkanlık yapabilecek bir değil onlarca kabiliyetli insan mevcuttur. Başkan elbette önemlidir, ehil olması, idar-i maslahatı bilmesi, yeterli zamanının olması vs. fakat kurumları idare edecek kadrolar ve bu kadrolarla ahenkli bir şekilde çalışmak daha da önemlidir. Avusturya'daki herbir eyaleti bir devlet olarak kabuletmek ve ona göre kadrolar seçmek gerekir. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki IGG dini bir kurumdur ve böyle bir kurumda kanımca başkan adaylığı gibi bir şey sözkonusu olmaz; cemaat uygun gördüğü bir kardeşimize teklif eder, o da kendini bu hizmet için hazır hissederse kabul eder ve müminlere hizmet eder. Kaldı ki başkan en son ve Meclis tarafından seçilecektir.

    Kurumu bir bütün olarak düşünmek gerekir. Bu kurum hepimizin kurumudur ve herkes gücü nispetinde destek olmalıdır. Bu kurum destek gördüğü ölçüde bizlere daha iyi hizmet sunma fırsatı bulabilir.

    Bütün Müslümanlar sorumluktan kaçmayarak, seçime gitmelidirler. IGG Müslümanların kalbi durumundadır ve bu kuruma her müslümamın sahip çıkması gerekir. Gemeinde'nin daha fazla hizmet edebilmesi için desteğe ihtiyaç vardır. Küçük hesaplardan dolayı geride kalmamalıyız. Çünkü IGG Müslümanlarla ilgili tüm konularda sadece Avusturya'da değil aynı zamanda Avrupa'da ilk muhataptır. Avusturya genelinde 49 bin Müslüman çocuğa okullarda İslam dersinin bu kurum eliyle verilmesi bile bu kurumun önemine bir örnektir. Eksiklerimiz elbette olabilir fakat kurum olarak en iyisini yapmak için çalışıyoruz. Katılım arttıkça kalitemiz, kalitemiz artıkça toplumun içindeki itibarımız da artacaktır. Bundan dolayı herkesi daha akl-ı selim bir şekilde kuruma destek vermeye davet ediyor, herkese saygılar sunuyorum. "

    Yeni Hareket




    Dr. Fuat Sanaç: "IGG`ye Sahip Çıkın" Yorumları