Herşey Aslına Rucu Eder
Çaycı, elindeki çay tepsisini çevirirken, gözümde dünya dönüyor. Bir mevlevînin semâ’ında elektronlar, dünya, günes, gezegenler, galaksiler ve kâinât dönüyor. Itme ve çekme kuvvetinin muazzam dengesinden basım dönüyor.

Sürûrları, hüzünler takip ederken, çerh-i felek dönüyor.

Insanın bir günü bir gününe uymuyor. Kaderimiz bir daire çiziyor. Dünyayla yörüngemiz birlesiyor. Gündüzler ve geceler birbirine dönerken, kıyametimiz yaklasıyor.

"Leyli yar"lar bir libas gibi bizi örterken,gün oluyor kıyametimiz olup kusurlarımızı ortaya döküyor.Düşman nefsimiz en candan dostumuz olabiliyor.

Insanın topragına otuz dokuz yıl hüzün, bir yıl sürûr yagmurları yagmıs. Bundanmıs; insanın gözyası çok, mutlulugu azmıs.

Hep bundanmış;senelerin özlemi birtek ana sığarmış.Zorluklardan sonra hep kolaylık varmış.Ölümden sonra hayat,zindandan sonra sultanlık,sürgünden sonra saltanat,haraplıktan sonra ihya olmak hep aynı sırrı taşırmış.süleyman-aleyhisselam-,yusuf-aleyhisselam-,musa-aleyhisselam-,üzeyir-aleyhisselam-daki sır da ;"Aşk"mış.

Rabbimiz(c.c), bir daire çiziyor kaderimize, giderek «O’nu bulalım» diye, uzaklasırken yaklasalım, sonda «O’na kavusalım» diye…

Direncimiz,mesafeyi arttırıyor,hicranlı geceleri uzatıyor.Ondan,asıl hedefimizden uzak düşürüyor bizi.Halbuki bir meczup olsak,bir tek o'nun çekimine kapılan o'nda yok olacağız.Nihayet aslımızı bulacağız.

- Her sey aslına rûcu eder (döner).” derler.

Nûr, nûra karısır, zulmet zulmete…

Aslı Nur olanlar dünyadaki imtihanlarla,sonunda "Nur"a dönerler.. Aslı zulmet olanlar ise isyanları arttıkça "Nar" a dönerler.Cennet nurdur.Ona ancak nur olanlar girebilir.Bundandır cehennemde yanmak.
Zirâ, ates iledir arınmak…

Mevlana hazretlerinin buyurduğu gibi;


“- Ya dünyada nedâmet (pismanlık) atesiyle yanacaksın, ya da âhirette cehennem atesiyle yakılarak arınacaksın!..”

Sâir ne güzel söylemis:

Herşeyi aslına döndüren bir ateş;Aşk ve Nar.

Nihan Kandemir

__________________