TUNUS



Yüzölçümü : 164.000 km²



Nüfus : 8.094.000



Başkent : Tunus



Önemli Şehirler : Tunus, Sfaks, Bizerte, Sus, Kayrevan.



Yeri : Cezayir ve Libya ile komşudur.



Dil : Arapça



Din : İslam



Para birimi : Tunus dinarı



Önemli coğrafi yerler : Mecerda ve El-Milyan ırmakları, Krumiri ve Mogod tepeleri, Dahar yaylası, Ceffara ovası, Hammamet ve Gabes körfezleri, Kerkenna ve Cerbe adaları.

KARTACA (MÖ. 5. Yüzyıl Tunus)



Dido, Sur (Fenike'nin eski başkenti) Kralı'nın kız kardeşiydi. Kral, eniştesini para için öldürdüğünde, Dido destekçilerini bir araya toplayıp yeni bir krallık arayışına girdi. Kuzey Afrika kıyısında harika bir şehir kurdu. Truva prensi Aeneas, Roma'yı kuracak bir bölge ararken buraya ulaştı. Dido'nun şehri Kartaca'ydı (sözcük Fenike dilinde "yeni şehir" anlamına geliyor), Romalı şair Vırgil'in dokunaklı şiiri The Aeneid'de anlatılan Dido'nun Aeneas'a olan aşkının ve onu terk ettiğinde intihar edişinin hikayesi çok sayıda yazar, sanatçı ve besteciye yüzyıllar boyu esin kaynağı oldu.

Kartaca, Avrupa sanatında ne kadar önemli yer tutsa da, kendi zamanında böyle değildi. M.Ö. 2. yüzyılda Roma senatosu, devamlı Kartaca'nın yıkılması gerektiğini dile getiren Romalı Cato'nun sözleriyle yankılanıyordu (delenda est Karthago). Bir zamanlar muttefik sonradan ise Roma'nın düşmanı olan Kartaca, M.Ö. 146'da yıkıldı.

Efsaneyi gerçekten ayırmak neredeyse imkansız. Arkeolojik çalışmalara rağmen, ipuçlarını anlamak zor. Şehrin ne zaman kurulduğu bile tam olarak bilinmiyor. Edebi metinler, M.Ö. 9. yüzyılın sonları olduğunu yazsa da, arkeolojik kalıntılar M.Ö. 8. yüzyılın ortalarından önce burada yerleşim olduğuna işaret etmiyor. En eski bulgular, uğursuz olanlar. Tanrıça Tanit'in mabedi olan Topheth adlı bölgede çok sayıda çocuğun kurban edildiği sanılıyor. Mum ışığı eşliğindeki törenlerde, 2 ya da 3 yaşındaki çocuklar tanrı Baal Hammon'a kurban ediliyordu. Dünyadan sonraki yaşamda kullanacakları değerli eşyalarla gömülen seçkin ailelerin üyelerini kurban etme geleneği olduğu da düşünülüyor. Dido'nun ölüm hikayesi, bir kral ya da kraliçenin ölümünün ülkenin yararına olabileceği gibi ilkel bir düşünceye işaret edebiliyor.

MÖ. 6. yüzyılda Kartaca çok güçlenmiş, kurduğu donanmayla çok sayıda koloniyi ele geçirmişti. Kartaca'nın deniz gücü, Topheth yakınlarında bulunan 2 limandan anlaşılıyor. Burası ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken mekanlar. Yuvarlak limanın ortasındaki adada, çok sayıda geminin yanaşacağı bir rıhtım bulunuyordu. Yunanlı tarihçi Appian buranın 220 gemi aldığını kaydederken, liman tasviri arkeologlar tarafından da doğrulandı. Savaş gemilerinin bulunduğu liman, alüvyonlu girişi bulunan ticari bir limana bağlıydı.

Şehir merkezinin, bugün bir arkeoloji müzesine ev sahipliği yapan Byrsa Tepesi'nde (isim "öküz mabedi" anlamına geliyor) olduğu sanılıyor. Tepenin yamacında yapılan kazı çalışmalarında, M.Ö. 3. ve 2. yüzyıllara ait evler ve dükkanlar ortaya çıkarıldı. Ancak kalıntıları bugüne kalan binaların Dido'nun zafer kazanmış rakibinin ve Roma'nın dayanılmaz gücünün damgasını taşıyordu. Antenine Hamamları'nın bulunduğu topraklardaki bir anfitiyatro ve çok sayıda villa buna örnek olarak gösterilebilir.