ZİMBABWE



Yüzölçümü : 390.622 km²



Nüfus : 10.205.000



Başkent : Harare



Önemli Şehirler : Harare, Bulawayo, Hwange



Yeri : Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti, Botsvana ile komşudur.



Dil : İngilizce, yerel bantu lehçeleri



Din : Protestan



Para birimi : Zimbabve doları



Önemli coğrafi yerler : Zambezi ve Limpopo ırmakları, İnyanga dağları, Mozambik ovası.



BÜYÜK ZİMBABVE (12 Yüzyıl Sonrası Zimbabve)



Büyük Zimbabve, Harare'den 350 km uzaklıktadır.



Zimbabve sözcüğünün Shona dilinde "saygı duyulan evler" anlamına geldiği sanılıyor. Büyük Zimbabve'de, harç kullanılmadan yapılan evlerin kemeri ya da kubbesi de yok. Burası hâlâ gizemini kaybetmiş değil. Tarihi bölgeleri yağmalayan Rhodesian Ancient Ruins Ltd. adlı şirketin alanda, bazı 19. yüzyıl hazine avcıları arkeolojik çalışmaların yapılmasına engel oldu.

Büyük Zimbabve'de üç bina kümesi bulunuyor: Eski bir iç kale ya da tepe kalesi, Tapınak adlı oval bir duvar ve iki bölge arasındaki nehir vadisindeki yıkıntılar. Bu yıkıntılar, halkın gelişimine ve refahına katkıda bulunan, ortalamanın üzerinde yağış alan, bereketli bir toprak üzerinde bulunuyor. Büyük Zimbabve'yi ilk keşfedenler, buranın mimarlarının Afrika yerlileri olmadığı inancını ısrarla savundu. Afrikalılara ait olmayan daha eski bir uygarlık bulma umuduyla bölge çok sayıda değerli malzemeden temizlendi, ancak bugün Büyük Zimbabve'nin tamamen Afrikalılar tarafından yaratılan bir yer olduğu teorisi kabul görüyor. İlk katmanlarda, günümüzdeki Bantu halkının yaptıklarına benzeyen çanak çömlekler bulundu. İç kale bölgesinin M.S.12. ya da 13. yüzyılda geliştiği tahmin ediliyor. Ve belki de servetin ve güvenliğin artmasıyla insanlar bir süre sonra oval duvarı inşa etti.

Büyük Zimbabve'deki taş işçiliğinin kalitesi, özellikle de kuzeydoğusundaki oval Tapınak duvarı dikkat çekiyor. Duvarın yükseldiği bazı yerlerde 9.1 metreyi, kalınlığı ise 4.9 metreyi buluyor. 244 metre çapındaki duvarın dörtte biri karışık zikzak desenlerle süslü. Granitler, hünerli duvar işçileri tarafından süslenerek moloz bir göbeğin etrafına yerleştirilmiş. Bu duvar, içeridekiler gibi düz değil, yuvarlak. İç duvarların ve geçitlerin fonksiyonu bilinmiyor ve yapının hiçbir zaman bir çatısı olmadığı sanılıyor. Yine zikzak desenlerle süslü koni şeklindeki kulenin işlevi de tam anlamıyla bir gizem kaynağı. İç kale, 27 metre yüksekliğinde bir uçurumun kenarında yer alıyor. Buraya, sadece bir kişinin yürüyebildiği iri kayanın içine oyulan basamaklarla çıkılabiliyor. Bu bölge de, tepesinde 4 metre genişliğinde bir yürüme yolu olan duvarla korunuyormuş. Üzerindeki aralıklara tek parça taştan yapılmış abideler yerleştirilmiş. Büyük Zimbabve'nin kaşiflerinden Theodore Bent'e göre iç kale, geçitleri ile dikkat çekiyordu. Bent'in 100 yıl evvel, "Görme şansını elde ettiğim en karmaşık ve gizemli yapı" diye nitelendirdiği Büyük Zimbabve'nin sırrı hala çözülmüş değil.