BOLİVYA



Yüzölçümü : 1.098.581 km²



Nüfus : 6.876.000



Başkent : La Paz



Önemli Şehirler : La Paz, Santa Cruz, Cochabamba



Yeri : Güney Amerika'dadır. Peru, Brezilya, Paraguay, Arjantin, Şili ile komşudur.



Dil : İspanyolca



Din : Katolik



Para birimi : Peso



Önemli coğrafi yerler : And dağları, Titicaca gölü (dünyanın en yüksek gölü).



İNKA PATİKALARI (15. Yüzyıl Bolivya)



İnkalar da Romalılar gibi yol yapımcısıydılar. Yine Romalılar gibi en dolambaçsız yolları tercih ederlerdi ancak onlardan farklı olarak And Dağları'nın karşılarına çıkardığı engellerle mücadele etmek zorundaydılar. Bu yüzden İnka mühendisleri, eğimin dik olduğu genellikle sarp dağ koşullarıyla baş edebilecek mükemmel tekniğe sahipti. Basamaklar yapar, kısa yolları taşlar kapadığında tüneller kazarlardı. Boğazların üzerine asma köprüler yapıyorlardı. Yukarı bölgelerde kar yağışına karşı taştan duvarlar örülüyordu. Çölde ise kayan kumlardan yolları kerpiç duvarlar koruyordu. Aslında taş döşenmiş patikaların her kilometresini İnkaların yaptığını söylemek doğru olmaz. İnkalar yollarını daha önce burada yaşamış medeniyetlerden miras aldılar. İlk yolları kim açmış olursa olsun, bugün birçoğu hala kullanılır durumda ve kendine has özellikleriyle hayranlık uyandırıyor. Bugüne dek en iyi korunmuş İnka patikası Bolivya'da, Takesi ya da İnka Patikası üzerinde yer alıyor. Yolun ortalama yarısını oluşturan 40 km'lik kısmı, bugün banliyölerdeki bahçelerde görebileceğiniz cinsten rasgele parçaların birbirine eklenmesiyle oluşturulmuş, iklim pek ılıman değil ve yürüyüşü tamamlamak için gereken iki gün boyunca manzara, yolun başlangıcındaki granit, siyah dağlardan, sonundaki nemli Yunga Vadisi'nin yeşilliklerine kadar keskin değişiklikler gösteriyor.

Vantilla'dan sonra patika, geçide kadar 4650 metreye yükseliyor. Dağ eteklerindeki kolay, düz yola karşılık, burası zorlu ve soğuk bir yol. Ödülü ise karlı tepelerin ve aşağıda uzanan Yungas Vadisi'nin muhteşem manzarası. Ardından patika Takesi köyüne doğru uzanıyor ve bundan sonra bitki örtüsü, taşlardaki yosun dokusuyla beraber tekrar ortaya çıkmaya başlıyor. Patika, Rio Takesi'yi takip ederek Palli Palli tepesinden Kakapi'ye doğru kıvrılıyor ve Rio Quimasa Chata'ya iniyor. Yol, 2100 metre ile en alçak nokta olan Takesi'yi tekrar geçtikten sonra Chojilla'da son buluyor. 4725 metredeki La Cumbre'den (zirve) Coroico'ya uzanan daha uzun ama daha az zorlayan yürüyüş yolu, dört gün boyunca benzer şekilde değişen manzaralar görme imkanı tanıyor. Bu yolun başlangıç kısımlarındaki patika da son derece iyi korunmuş. Yolun başında bir İsa heykeli en yüksek nokta olan ve taş yığınıyla işaretlenmiş 4850 metreye giden patikayı işaret ediyor. Buradan itibaren aşağıdaki Achura köyüne kadar temiz bir patika var. Achura ve Choro arasındaki patika, kıvrımlı yerlerde genellikle yelpaze şeklinde düzenlenmiş alçak basamaklarıyla oldukça düzgün. Patika ağaçlı bir yol geçildikten ve bitki örtüsü tropikleşip gitgide büyüdükten sonra daralıyor. Choro'daki asma köprüden sonra patika Rio Huaranilla'dan Chairo'ya uzanarak, Coroico'da limon ve muz ağaçları arasında sona eriyor.



TIAHUANACO (MS. 3. Yüzyıl Sonrası Bolivya)



Titicaca Gölü yakınındadır.



Tiahuanaco'nun renkli yorumları arasında, buranın Cennet Bahçesi'nin bulunduğu yer ve 12 bin yıl önce yaşayan eski astronotların üssü olduğu iddiaları yer alır. Etkinliklerin geleneksel uyarlaması, tezat olarak, burayı etki alanı Güney ve Orta Amerika ve Paskalya Adası'na kadar uzanan güçlü ve dindar bir uygarlığın merkezi gibi görür. Bu topluluğun ortaya çıkağı tarih kesin olarak bilinmiyor. Tahmin edilen tarih 7. yüzyıl ile 11. yüzyıl arasındaki bir dönem olsa da, burada daha önce yerleşik toplulukların olduğuna dair yeterli kanıt vardır. Tiahuanaco kültürünün en azından M.S. 2. yüzyılda oluştuğu anlaşılıyor. Bu bölge, sonraki kuşakların elinde köreldi.

İspanyollar burayı putperestlerin türbesi olarak kabul ediyor, dolayısıyla kötü muamele edecekleri bir yer gibi görüyorlardı. Çok değil 30-40 yıl önce, karakteristik tek taştan yapılmış heykeller, demiryolu yatağının yapımı sırasında taş gereksinimini karşılamada kullanıldı. Yine de, o dönemin insanlarının hünerini gözler önüne seren Tiahuanaco'nun eski taşlarının bir bölümü günümüze kaldı. Tiahuanaco, çok nüfuslu bir yerleşime imkan vermeyen 3.962 metre yüksekteki bir bölgede kurulmuştur. Bunun yanında, binaların yerleşim yerinden çok tören amaçlı yapılmış oluşu, Tiahuanaco'nun bir şehirden çok, türbe ya da hacıların merkezi olduğu gerçeğini güçlendiriyor.

Eski Güney ve Orta Amerika bölgelerinde olduğu gibi, buradaki farklı binaların yapımındaki titizlik, burada güneşe tapıldığının sinyallerini veriyor. En etkileyici anıtlardan biri, tek bir kaya parçasından oyulan Güneş Kapısı. İki sütun arasındaki eşiğin üzerine oyulmuş tanrı figürü ya da yaratıcı Viracocha, tanrıya koşan ufak figürlerin yer aldığı rölyeflerle çevrili. Güney Amerika'da sık rastlanan bu geçit tarzının burada ortaya çıktığı sanılıyor. Kalasasaya Platformu, batık bir avludan girilen yüksek ve geniş bir alan. Burada birkaç geniş caddenin kesiştiği sanılıyor. Bu platformun duvarlarını büyük taş bloklar karşılıyor. Bazılarının Meksika'daki Teotihuacan işçilerine esin kaynağı olduğu sanılıyor. Kalasasaya Platformu'nda büyük gözlü tek parça taş heykeller bulunuyor. Meksika Tula'daki taş savaşçılar ve bunlar arasındaki benzerlik dikkat çekiyor.

Teotihuacan'da en azından 2 tane basamaklı piramit, yarısı yerin altında olan bir tapınak ve çok sayıda kazılmamış yapı yer alıyor. Belirgin bir seramik tarzı ve kumaş süslemesinin burada ortaya çıktığı sanılıyor. Soyut tasarımın yanında, hayvan tasvirleri de oldukça popülerdi.