KAMBOÇYA



Yüzölçümü : 181.035 km²



Nüfus : 6.855.000



Başkent : Phnom Penh



Önemli Şehirler : Phnom Penh, Kampong Saom, Stoeng Trang



Yeri : Tayland, Laos ve Vietnam ile sınırdır.



Dil : Khmer dili



Din : Buddhacılık



Para birimi : Riel



Önemli coğrafi yerler : Mekong ırmağı, Yukarı Slong yaylaları, Dang Rek yalıyarı, Göller ovası, Dört kol ovası.



ANGKOR WAT (1150 Kamboçya)



Vietnam, 1989 yılının eylül ayında Kamboçya'dan çekildi. O zamandan beri, bir barış planını uygulamaya koymaya dair girişimler oldu ancak bu konuda yavaş ilerleniyor. Angkor, Kamboçya'nın kuzeybatısında, Siemreab kentinin 4 mil kuzeybatısındadır.



Hindu mimarisinin dünyadaki en etkileyici örneği, bu dinin doğduğu yer olan Hindistan'da değil, 12. yüzyıl tanrı-kral II. Suyarvarman'ın yaptırdığı Angkor Wat tapınağının bulunduğu Kamboçya'da görülebilir. Hindu tanrısı Vishnu'ya adanan yapı, Suyarvarmnan'ın kendisine özel yaptırdığı mabet ve cenaze anıtı. MS 10. - 13. yüzyıl arasında krallığı idare eden Kamboçya'nın Khmer yöneticileri Vishnu'nun kendi bedenlerinde yeniden doğduğuna inandı. Angkor Wat, kralın ruhunun dolaştığı cennetsi bir saraydı.

Tapınak bir hendekle çevrili, duvarların dışında da rezervuarlar var. Geometrik ve zarif plan, devasa bir boyutta. Dış duvar, 83.610 metre karelik bir alanı içine alıyor. Bina, dış duvardaki kapıdan giren bir ziyaretçinin önünde ihtişamla yükseliyor. Türbenin kalbinde, 61 metre yüksekliğinde bir kule bulunuyor. Buraya ulaşmak için kapılardan ve açık avlulardan geçmek, merdivenleri çıkmak gerekiyor. Etrafında, diğer mabetleri işaret eden 4 ya da daha fazla kule yer alıyor. Angkor Wat'ın abartılı süslemesi, geometrik planıyla tezat oluşturuyor. Taşlara Hindu epiklerinden sahneler oyulmuş, bereket tanrı ve tanrıçaları erotik pozlarla tasvir edilirken, Khmer tarihindeki gerçek figürler sütunların üzerinde yüzlerce metre uzayan frizlerde resmedilmiş. Khmer dans kız-tanrıça Asparas, en çok ilgi görenlerden biri. Angkor Wat, kütlenin, uzayın ve geometrik kompozisyonun takdir edildiğini gösteren büyük bir başarı. İnşa teknikleri ve stil limitli olsa da -taş, tahta özelliklerine sahipmiş gibi kullanıldı.

O zamanlar kemer ve kubbe de bilinmiyordu- genel görüntü insanı etkisi altına alıyor.

İstikrarı ve korunmayı temsil eden Hindu tanrısı Vishnu, gücünün külfetini Angkor Wat'a yüklüyordu. 1973'te savaş kızıştığında, bölgeyi idare eden Fransız arkeologlar buradan ayrılmaya zorlandı ve buradaki tapınaklar Khmer Rouge gizlenme yeri halini aldı (260 kilometrekarelik ortada Angkor Wat'ın yer aldığı alanda belki 200 tapınak bulunuyor). Bugün tapınaklar kurşun izleriyle dolu ve Kamboçya'yı sivil eyalete çevirme politikasıyla, tanrı ve tanrıçaların yüzlerce heykelinin kafası yok. 20 yıllık bir ihmalden sonra, muhafaza etme çalışmaları yeniden başlıyor, ancak bunun kötü bir restorasyon olup yapıya daha çok zarar vereceğinden korkuluyor.