Ruwenzori

Ruwenzori Ekvator üzerindeki bu karla kaplı zirveler,antik Yunanlıların 'Ay Dağları'olarak kabul ediliyor.. Burası,Doğu Afrika'nın Ruwenzorisi,gizli bir harikalar diyarıdır.''Ay Dağları''olarak da adlandırılan bu ''kar başlıklı''silsilenin görkemli dorukları,neredeyse tüm yıl boyunca üzerlerinde ...


Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 gönderen ..Sahra...

  1. Alt 08-16-2009, 15:40 #1
    ..Sahra... Mesajlar: 147
    Ruwenzori
    Ekvator üzerindeki bu karla kaplı zirveler,antik Yunanlıların 'Ay Dağları'olarak kabul ediliyor..

    Burası,Doğu Afrika'nın Ruwenzorisi,gizli bir harikalar diyarıdır.''Ay Dağları''olarak da adlandırılan bu ''kar başlıklı''silsilenin görkemli dorukları,neredeyse tüm yıl boyunca üzerlerinde asılı duran bulutların ardında saklanırve ancak rüzgarların yön değiştirmesi ve sis perdelerini açmasıyla gözler önüne serilirler.
    Avrupalılar tarafından kayıtlara geçmeden kısa bir süre önce,1888 yılında Ruwenzori dağlarına erişen kaşif Henry Morton Stanley,tepelerinin 300 gün boyunca üzerine çöken bulutlarla örtüldüğünü ama dağıldıklarında ortaya çıkan manzaranın eşsiz olduğunu kayda düşer:''Çekilen kara bulutların ardından zirveden zirveye,sıradağların son karlı tepesine kadar muhteşem bir enginlik ve güzellik tüm gözleri alır ve kendine perçinler..''
    Stanley,bu dağ silsilesine Bantu dilinde ''yağmur yağdıran''anlamına gelen Ruwenzori adını verir.Ekvatordan 48 kilometre uzaklıkta olan küyle,Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırı boyunca uzanır.Masifin kalbindeki zirveler,özellikle 5110metreye ulaşan Margherita,vadilerinden yavaş yavaş aşağıya doğru kayan buzullarıyla adeta gökyüzünü deler.
    Dağların fotoğraflanması ve topografisinin çıkarılması ilk kez 1906 yılında,İtalyan Dük Abruzzi Luigi di Savoia tarafından gerçekleştirilir.Bazı tarihsel kaynaklar,belli belirsiz olsa da,Ruwenzorinin antik dönemlerden beri bilindiğine işaret eder.2000 yıldan fazla bir süre önce,Yunanlı coğrafyacılar,Nil'in ana kolunun,gizemli dağların karları ve selleriyle beslendiğinden söz ederlerdi.MÖ 4.yy da yaşayan Aristoteles'in kayıtlarında Orta Afrika'da bir ağın adı verilir:''Gümüş Dağı''.Ptolemaios(MS.2.yy) ise onları ''Ay Dağları''oalrak tanımlar.İşte onun bu dağlarının bugün Ruwenzori olduğu sanılıyor.
    Eski inanışlarla sarmalanmış Ruwenzori,bu ''büyük ve derin'' yeşilliğiyle birlikte adeta bir periler ülkesine,küçük bir harikalar diyarına dönüşür..

    Eklenmiş Resmin önizlemesi

    alptraum ve emirahmedyasin bunu beğendiler.
  2. Alt 08-16-2009, 16:21 #2
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Tesekkür ederim. ruwenzori yi bu vesile ile de unutmayacagim insaallah

  3. Alt 08-16-2009, 17:29 #3
    ..Sahra... Mesajlar: 147
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Tesekkür ederim. ruwenzori yi bu vesile ile de unutmayacagim insaallah

    rica ederim

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.