Ramazan gelince, aklımıza hep o eski “Osmanlı Sofraları” gelir. Meşhur “Osmanlı Ramazan Sofraları” iki aşamalıdır. İftâriyeliklerle başlayan birinci fasıl, biraz aradan sonra devam eden ve asıl yemeklerin ikram edildiği ikinci fasıl… Birinci aşama, uzun süren açlığın ardından yenilen ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesi, akşam namazının gafletten uzak, huzur-ı kalb ile îfâ edilmesi içindir.


Akşam namazları kılındıktan sonra geçilen ikinci bölümde çorba, yemek ve tatlılar eşliğinde yapılan hoş sohbetler, unutulmayan doyumsuz lezzetlerdendir.
İşte Osmanlı’yı masamıza taşıyıp, soframızı renklendirecek o eşsiz iftâriyelikler…



GÖBEKLİ NANELİ CACIK

Malzemeler:
200 gr. süzme yoğurt
3 kaşık mayonez
Yarım demet taze nane
2 diş sarımsak
2 adet salatalık
Yarım demet dereotu
Yarım göbek marul, tuz

Yapılışı:
Süzme yoğurdu büyük bir kaba ve 2 çorba kaşığı su ve mayonez ekleyerek çırpılır. Kıyılmış dereotu, taze nane, dövülmüş sarımsak ve tuz eklenerek yoğurt çırpılır. Salatalık, kabukları alacalı soyularak küpler hâlinde doğranır. Göbek salata çok ince kıyılıp yoğurtlu karışıma eklenir. Dereotu ve kıyılmış marul yaprakları ile süslenir.


KIRMIZI BİBERLİ SALATA

Malzemeler:
Közlenmiş kırmızı biber
Limonlu suda haşlanmış mantar
Mısır
Yeşil soğan
Dereotu
Göbek salata

Sosu için:
Zeytinyağı
Limonsuyu
Tuz
Nar ekşisi

Yapılışı:
Bütün malzemeler doğranıp karıştırılır. Zeytin yağ, limonsuyu, tuz ve nar ekşisi çırpılıp salatanın üzerine gezdirilir.


PATATES YATAĞINDA KÖFTE

Malzemeler:
300 gr. Kıyma
1 küçük soğan
2 dilim ekmek içi
4 büyük patates
Tuz, karabiber, kimyon
4-5 dal maydanoz
1 su bardağı domates suyu
2 kaşık zeytinyağı
2 diş sarımsak
100gr. kaşar peyniri
Kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
Köfteyi hazırlamak için soğan soyup rendelenir. Suyu sıkılıp süzülür. Ekmek içi, su ile ıslatılıp onun da suyu sıkılır. Bir tabakta kıyma, ufalanmış ekmek içi, soğan, maydanoz, tuz ve baharatlar ilave edilip karışım yoğrulur.
Kıymadan küçük parçalar alınıp yuvarlanılır ve kızgın yağda kızartılır. Köftenin fazla yağını çekmesi için altına kağıt havlu koyulabilir. Domates suyu, iki kaşık zeytinyağı ve dövülmüş sarımsak ile karıştırılır.
Patatesler yıkanıp kabukları ile beraber haşlanır. Kabukları soyulup enine ikiye kesilir. Bir kaşık yardımıyla içi çukurlaştırılan bu patatesler, fırın tepsisine yerleştirilir. Köfteler, patateslerin üzerine pay edilerek, üzerine domates sosu gezdirilir ve rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Önceden ısıtılan 180 derecedeki fırında peynirler kızarana kadar pişirilir. Bu yemek, sıcak servis yapılır.


PEYNİRLİ KIRMIZI BİBER SARMASI

Malzemeler:
8 adet kırmızı biber
16 dal taze soğan
200gr. rendelenmiş beyaz peynir
1 su bardağı ceviz
4-5 dal maydanoz ve dereotu
2 yemek kaşığı zeytin yağ

Hazırlanışı:
Biberler, fırın tepsisinde diri kalacak şekilde közlenir. Peynir, ceviz, maydanoz ve dereotu bir kâsede karıştırılır. Biberler soğuyunca kabuklarını soyulup çekirdekleri çıkartılır. Soğan dalları kaynar suya atılıp yumuşatılır ve rengini kaybetmemesi için ardından hemen soğuk suya konulur. Peynirli harçtan biberlerin içlerine konulup biberler, sarma sarar gibi sarılır ve soğan dalları ile bağlanır. Üzerlerine bir yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Âfiyet olsun.

Ruşan Kavallı