Evde Baharat yetistirme

GENEL BİLGİLER Her zaman el altında bulundurulması lüzumlu baharatları balkonda rahatlıkla yetiştirmek mümkündür. Baharatlar balkon yoksa iç mekan bitkisi olarak ta yetiştirilebilir. Yararlı olduğu kadar dekoratif görünüşlü olan bu bitkilerden ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen yabanGülü

  1. Alt 04-07-2012, 00:34 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    GENEL BİLGİLER



    Her zaman el altında bulundurulması lüzumlu baharatları balkonda rahatlıkla yetiştirmek mümkündür. Baharatlar balkon yoksa iç mekan bitkisi olarak ta yetiştirilebilir. Yararlı olduğu kadar dekoratif görünüşlü olan bu bitkilerden çok sevimli bahçecikler yapılabilir. Bol güneşli bir pencere gereken tek şeydir.



    Büyük balkon ve teraslarda daha zengin çeşitlerle aile için yeterli baharatı yetiştirmek mümkündür. Hatta bahçe olsa bile mutfağa yakın bir yerde saksı içinde baharat yetiştirilebilir. Böylece kış aylarında saksılar korunaklı bir yere alınarak bu bitkilerden ürün alımına devam edilir.. Sulama ve bakımı kolay olur.





    Büyücek saksılara farklı baharatlar bir arada dikilebilir.Ancak her çeşidin ayrı saksılarda yetiştirilmesi daha iyi olur. Böylece bozulmuş veya vakti geçmiş bitkiler gruptan kolayca ayrılır. Yenileri eklenir. Farklı bakım ve sulama gerektirenlerin bakımı kolaylaşır.

    Çeşitli boylarda toprak veya plastik saksılar kullanılabilir. Toprak saksılar suyu çabuk buharlaştırdığı için kekik gibi az su isteyen bitkiler dikilebilir. Çilek saksısı denilen ve bir çok gözlere sahip saksılar kısıtlı alanlar için idealdir. Evde bulunan eski çaydanlık vs. gibi kaplar da kullanılabilir. Drenaj çok önemlidir. Her saksının dibine birkaç delik açılır. Bir tabaka çakıl veya küçük taşlar yerleştirilir.



    TOPRAK

    Dış mekan saksı bitkileri için satılan hazır topraklar uygundur. Saksı bitkilerinde bahçe toprağı katiyen kullanılmamalıdır.



    GÜBRE - BESİN

    Baharatların çoğu fazla gübre istemez. İlk dikim yapıldığında kullanılan hazır toprak yeterince zengin olduğu için 2 ay kadar gübre eklenmez. Bahçede kullanılan tabii gübreler saksı bitkileri için uygun değildir. Bu yüzden ilerleyen zamanda eksilen besin maddelerini saksı bitkilerine uygun gübrelerle sağlamak gerekir.

    Bunlar genelde uzun yarayışlı granül veya sulama suyuna eklenerek kullanılan likit besinlerdir. Baharatlar yenecek nesneler olduğu için bu tarz suni besinler kullanılmak istenmeyebilir.



    Bu durumda özel olarak hazırlanmış, paketlenmiş steril organik gübreler, öğütülmüş boynuz ve benzer ürün karışımlarını kullanmak mümkündür. Sulama suyuna eklenerek kullanılan sıvı organik gübreler de mevcut olduğu için suni besinlere pek de ihtiyaç kalmadığı düşünülebilir.( Her geçen gün hazır organik gübrelerin çeşidi artıyor.Bahçe ürünleri satılan yerlerden temin edilebilir.)

    Besin kullanımı aşırı olmamalıdır.



    Gerekli hijyen sağlandığı taktirde baharatlar zararlılardan pek etkilenmez. Hazır alınan topraklarda yabani ot tohumları, zararlı yumurtaları bulunmaz. Eski saksılar kullanılıyorsa önceden sıcak su ile iyice temizlenmelidir.Yaprak bitleri için ev yapımı ilaçlar kullanılabilir. Mantardan etkilenmemeleri için ortam yeteri kadar havadar olmalıdır. Saksılar çok sık yerleştirilmez. Eski model demir çiçeklikler kullanılabilir. Aynı saksıda çok sık çıkan fideler mutlaka seyreltilmelidir. Yoksa sıhhatsiz büyür ve çabucak ölürler.



    Aynı bitkiden fazla sayıda gerekmiyorsa bitkilerin hazır fide olarak , kök sürgünü veya çeliklerinden yetiştirilmesi daha pratik olur. (Maydanoz ve dereotu hariç)



    Mevsimlik bitkiler mümkünse her defasında taze toprağa ekilir. Ömürlü olan baharatlarda ise saksı değişiminden ziyade, 2-3 yılda bir tazelenmeleri daha pratik olur. Çalı formundaki bu bitkiler zamanla uzayıp şekilsiz bir hale geldiklerinde taze çeliklerinden üretilen yeni bitkilerle değiştirilir.

    Nane, ömürlü reyhan, melisa, kekik kök sürgünlerinden yetiştiriliR.



    BİTKİ PROBLEMLERİ

    Başlıca problem kabuklu ve unlu bitlerdir. Görülür görülmez tedbir alınmalıdır. Bitki sabunlu su ile yıkanırcasına ilaçlanır veya alkole batırılan pamuklu bir çubukla böcekler temizlenir. Birkaç kere tekrarlanması gerekir. İlaç olarak malathion iyi gelir ancak bunun zehirli bir madde olduğu göz önüne alınmalıdır.

    emirahmedyasin bunu beğendi.
  2. Alt 04-07-2012, 00:42 #2
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    bi anda ani baskın gibi, bir sürü konu

  3. Alt 04-07-2012, 00:48 #3
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    ben geldigim zaman böyle olur :-) yani geldigimi belli etmeliyim.

  4. Alt 04-07-2012, 00:57 #4
    emirahmedyasin Mesajlar: 1.121
    eyvallah bunada benim adım en üstte görünsün diye cevap yazıyorum arada bende varım

  5. Alt 04-07-2012, 01:11 #5
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    :D sorun degil ama onun yerine eglence bölümdeki yerlere yazsan eglence olurdu

  6. Alt 07-24-2012, 02:06 #6
    fuhgu Mesajlar: 430
    vay be bitkinin unlusu da oluyomus

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.