Limon agaci yetistirmek istiyorum
Limon agaci BAKIMI

Evde tohumdan yani limon cekirdeginden nasil limon yetistirilir onu anlatacam. Limon agaci icin uygun toprak satin alinmalidir. Piyasa da Limon agaci icin özel hazir karma topraklar satilmakta. Sonrasinda ufak kaplar a bu topraklari koyup limondan cikardigimiz cekirdegi birer birer sivri uclarini topraga gömülecek sekilde, topragin üstünden bastirarak maksimum 1 - 2 CM alta yerlestirmeliyiz. Cekirdekleri derine yerlestirmeyin. Sonrasinda topragin nemli kalmasini saglayin. Kirecli su kullanmamaya özen gösterin. Eger mümkünse yagmur suyu kullanin eger degilse evde suyu önce kaynatin ve sonrasinda bekletip cicekleriniz icinde kullanabilirsiniz.

Topragin nemli kalmasi icin püskürten ya da delikli bir aracla suyu siddetli degil yavas bir sekilde vermeniz mümkündür ve ilk baslarda topragin altina kadar islanmasi da önemli degildir o yüzden sadece nem olmasi icin toprak su ile beslenmeli.

Limon cekirdeginden yetistirmek icin de maddeler halinde su yöntem de izlenebilir

2. Yöntem

• Limon çekirdeklerini saklayın ve bol suyla iyice yıkayın.

• Tohumları çimlendirmek isterseniz, saf toprak ve pet bardağın içinde muhafaza edebilirsiniz. Arada sulayın ve toprağın nemsiz kalmamasına dikkat edin.

• Tohumları kağıt havlunun içinde de saklayabilirsiniz. Nemli, üç kat kağıt havlunun içine, tohumları yerleştirin. Kağıt havluları katlayın ve çekirdekler ortaya gelecek şekilde muhafaza edin.

• Kağıt havluyu belli aralıklarla nemlendirin, güneş ışığından uzak, ancak sıcak bir ortamda tutun.

• Tohum kök verdiğinde, yerinden çıkarılarak asıl yerine dikilmelidir.

• Bitkinizi, güneş altına koyun. Çok sulama yapmayın. Drenajı iyi olan, kaliteli bir toprak kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Evde Limon agaci yetistirme
Kücük kaplara yerlestirme örnegini vermek gerekirse su resim uygun olur. Fakat resimde biraz büyük gözükse de bir su bardagi büyüklügünde plastik bu isler icin de satilan mümkün seyler var.

Ilk basta büyük ya da kücük olmasi önemli degil. Benim görüsüm tahmini bir limondan en az 8 cekirdek ortalama cikiyor. Her bir cekirdegi hazirladigimiz kaplara birer birer ortasindan topraga bastirarak hemen üst tarafta birakiyoruz.

Cimlenmeye basladiginda zaten artik büyük bir saksiya almaniz gerekmektedir. Degisim esnasinda kök e zarar vermemeye dikkat etmeniz gerekmektedir


Evde Limon agaci yetistirme
Saksinizin boyunun en az 20 CM olmasina dikkat edin. 20 CM bir saksi icinde örnek vermek gerekirse ona da sagdaki resimden bakabilirsiniz. Bu sadece örnek bir SAKSI boyutudur
Tohumlariniz cimlendi ve artik büyük bir saksiya aldiniz bundan sonrasinda sabrederek bitkinizin büyüdügünü ve güclendigini gözleyeceksinizdir.

Bundan sonra yapmaniz gerekenlerde sunlardir

Işık

Limon ağacı yaz-kış mümkün olduğu kadar fazla ışığa ihtiyaç duyar. Yaz aylarında açık havaya çıkarılan fidanlar daha dayanıklı ve sağlıklı olur. Bol meyve tutar. Havalar yeteri kadar ısınınca fidan dışarıda önce 1-2 hafta yarı gölgede tutulur. Böylece dış şartlara alıştırıldıktan sonra bol güneşli bir yere alınır. Havalar soğumaya başlayınca bitki içeriye alınır ve güneye bakan bir pencere önüne yerleştirilir.

Isı

Limon için yazın sıcak, kış aylarında minimum 10 c. olmak üzere serin ortamlar idealdir. Oda ısısında hayatını sürdürebilir ama serinlik uzun bir meyve dönemi için çok faydalıdır.

Kışın gece-gündüz arasındaki ısı farkları ve hava cereyanı bitkiye zarar verir. Yaprakların sararmasına ve dökülmesine sebep olabilir.

Isı kaynaklarına da çok yakın olmamalıdır.Yaprak uçları kahverengileşir ve dökülebilir.

Kışın aşırı sıcak ve kuru ortam meyve dökümüne sebep olur.

Toprak- Besin

Limon için genel kullanıma uygun hazırlanmış torf kullanılır. Bol çiçek ve meyve verebilmesi için düzenli beslenmesi gerekir. Bulunabilirse bu cins bitkilere özel, değilse çiçekli veya meyveli bitkiler için hazırlanmış sıvı gübre kullanılmalıdır. Besine ilkbaharda başlanır ve yaz sonuna kadar devam edilir.Sıvı besinler genelde ayda bir verilir. Böyle yapmak yerine önerilen aylık miktarın 4/1'i oranında besini haftalık sulama suyuna katmak daha faydalıdır. Besin konusunda bitkinin satın alındığı yetiştiriciden öneri almak çok iyi olur.

Sulama ve drenaj

Limon bahar ve yaz aylarında düzenli sulanır. İki sulama arasında toprak yüzeyinin hafifçe kuruması beklenir, daha sonra alttaki drenaj deliklerinden sızıncaya kadar su verilir. Kış aylarında daha az su verilir

Toprak suyu iyi süzmelidir. Aşırı sulama çok zararlıdır. Saksı tabağında kesinlikle su beklememelidir.

Nem Orani

Kışın ısıtılan mekanlarda bitkiye düzenli olarak su püskürtülür. Diğer bir yöntem de "ÇAKILLI TEPSİ" kullanmaktır.

Böyle nem sağlanan bitkilerin yaprakları daima parlak ve gösterişli olur.

Budama

İlkbaharda dal uçları hafifçe budanarak fidana şekil verilir. Bitkinin boyu 1,5 metreden fazla uzatılmamalıdır. Bu sekilde sarkmasina ya da KIRILMASINA neden olabilir.

Saksı değişimi birkaç yılda bir ilkbaharda yapılır.

Başlıca limon zararlıları

Yaprak bitleri(aphid), kabuklu ve pamuklu bitler (scale, mealybug) Dallara yapışır, özsuyunu emerler.Saldıkları yapışkan usare ile bitkiyi pisletir, yaprak dökümüne sebep olurlar. Mücadele edilmezse bitki ölebilir.

Çaresi:

Böcekler için kimyasal mücadele ilaçları vardır .Ancak bunların ev içinde kullanılması çok tehlikelidir. Ayrıca ilaçtan sonra üzerindeki meyveler de yenemez. Ev yapımı ilaçlar kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Az sayıda böcek varsa bir bıçağın ucu veya tırnakla temizlenir. Veya pamuklu bir çubuk alkole batırılır. Bununla böcekler ıslatılarak öldürülür.

Daha ciddi durumlarda bitki uygun bir yere çıkarılır. Aşağıdaki karışımlardan biri tamamen ıslatacak şekilde bitkiye püskürtülür. Kuruduktan sonra bitki yerine konur. Bitki böceklerden kurtuluncaya akadr haftada bir tekrarlanır. Zaman, zaman tedbir olarak sadece tütün bekletilmiş suya bir sünger batırılarak bitkinin dallarının silinmesi iyi olur.

EV YAPIMI İLAÇLAR

Yaprak bitleri (aphid),kabuklu (scale) ve pamuklu bitler (mealybug) için ev yapımı karışımlar çok etkilidir.

1 litre suda 1 yemek kaşığı mayi sabun köpürtmeden eritilir. Veya:

1 paket sigaranın tütünü 2 litre suda ıslatılır ve 2 gün bekletilir.Süzülür ve 1 yemek kaşığı mayi sabun ilave edilir.Köpürtmeden karıştırılır.

Diger ilac türleri


Artik Limon agaci icin özel ilaclarda mevcuttur ve bunlar hem limon agacinizi bitlerden koruyacak sekilde hemde özel SIVI gübreleme seklinde satilmaktadir. Isterseniz yukarida ki formülle kendiniz uygulayabilirsiniz ve ya isterseniz satin alabilirsiniz.

DİĞER ÇEŞİTLER

ACI PORTAKAL (Calamondin orange)

Çin orijinli bu cins mandalin-kumkat melezidir.Ağacı ve meyveleri küçüktür. Meyvesi yenebilir ama son derece ekşidir. Kışın oda ısısından çok hoşlanır. Meyveleri ağacın üzerinde uzun zaman dökülmeden durabilir. İyi bakılırsa yıl boyunca durmadan çiçek açıp meyve vermeye devam eder. Çiçekleri çok yoğun ve nefis bir kokuya sahiptir.Harikulade bir süs bitkisidir.

KUMKAT (Kumquat)

Küçük, oval meyveleri cinsine göre tatlı veya mayhoş lezzetlidir. Yaz aylarında açan beyaz çiçeklerinin kokusu sandal ağacına benzer. Ev şartlarına kolayca uyum sağlar.Bazı cinslerinin yaprakları ebruli olup, dekoratif bir bitkidir.

Ayrıca iç mekanda yetiştirmeye elverişli mandalina ve portakal cinsleri de mevcuttur.

Sizde eger Limon agaci yetistiricisiyseniz ve bunu hobi edindiyseniz ki vazgecmek mümkün degildir resimlerinizi, tecrübelerinizi eger varsa sorularinizi bizimle paylasabilirsiniz.