Nail Çakırhan (Nail Çakırhan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Nail Çakırhan (Nail Çakırhan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 01-12-2011 (13:03)   Son Mesaj: 01-12-2011 (13:03)    Cevap: 0    Gösterim: 958  

    01-12-2011

    Nail Çakırhan (Nail Çakırhan Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    1910 yılında Muğla’nın Ula ilçesinde doğan Nail Çakırhan, ilköğrenimini Ula’da, ortaöğrenimini de Konya’da tamamlar. 17 yaşında 1927 yılında Konya’da “Kervan” dergisini çıkarır, daha sonra İstanbul’a giderek “Resimli Ay” dergisinde çalışmaya başlar.


    İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümüne devam eden Çakırhan, bu arada Nazım Hikmet Ran’la tanışır. Nazım Hikmet’le dostlukları kısa sürede ilerler, 1930’da ortak kitapları “1 1=Bir”i çıkarırlar.


    Hayranlık duyduğu sosyalizmi tam olarak öğrenebilmek için Sovyetler Birliği’ne giden Çakırhan, Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sağlık sorunları yaşar.


    1970 yılında, doktor tavsiyesine uyarak eşiyle birlikte Akyaka’ya yerleşen Çakırhan, burada iki ustanın yardımıyla projesini kendi çizdiği evler yapar. Yaptığı evler beldede yaşayan insanların ve turistlerin ilgisini çeker. Ardından çok sayıda insan, “Nail Çakırhan Mimarisi” adı verilen bu evlerden yaptırmaya başlar.


    Geleneksel mimariyi korumak için yoğun çaba harcayan ve insanlara örnek olan Çakırhan’a 1983’te, dünyanın en saygın mimarlık ödüllerinden “Ağa Han Uluslararası Mimarlık ödülü” verildi.


    Mimarlık eğitimi almamış, kendi kendini yetiştirmiş birinin böylesi önemli bir ödüle layık görülmesi akademik çevreleri ayağa kaldırır. Mimarlıkta alaylı-mektepli, geleneksel-çağdaş tartışmaları yıllarca sürer.


    Ödülden gelen parayle Muğla’daki eski bir hanı “kültürevi” olarak restore eder. Ardından otel inşaatları, Letonia, Montana gibi büyük tatil köyleri gelir.


    Akyaka, Dalyan, Bodrum, Muğla, Datça, Fethiye’deki birbirinden güzel yapılarıyla geçmişin değerlerini günümüze ve geleceğe bağlayan bir ad olarak efsaneleşir.


    Ünlü şair, edebiyatçı ve mimar Nail Çakırhan 10 Ekim 2008 tarihinde Muğla'da vefat etti. Mimarlık eğitimi almayan Çakırhan, Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü kazanmıştı.


    Muğla’daki Özel Yücelen hastanesi’nde 16 gündür kolon kanseri tedavisi gören Nail Çakırhan, 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. Çakırhan, Pazartesi günü tedavi gördüğü hastanede düzenlenen cenaze töreninin ardından, Akyaka beldesinde bulunan aile kabristanında toprağa verildi.






    Latest 5 Biyografi





    Nail Çakırhan (Nail Çakırhan Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları