Hasan Çıkar Dede (Hasan Çıkar Dede Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Hasan Çıkar Dede (Hasan Çıkar Dede Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 11-17-2010 (15:01)   Son Mesaj: 11-17-2010 (15:01)    Cevap: 0    Gösterim: 1210  

    11-17-2010

    Hasan Çıkar Dede (Hasan Çıkar Dede Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Toplum


    Galata Mevlevihanesini Yaşatma Derneği ve Evrensel Mevlana Aşıkları vakfı bünyesindeki Çağdaş Aşıklar Topluluğunun' manevi lideri Hasan Dede 1935’te Makedonya’nın Üsküp şehrinde dünyaya gelmiştir. Üsküp’te lise eğitimini tamamlayarak ailesiyle birlikte 1959’da İstanbul’a göç etmişlerdir.


    İstanbul’da daha çok yoğunlaşan tasavvuf sevgisi ve ilgisi O’nun İstanbul’daki tasavvufi çevrelerin içine girmesine sebep olmuştur. Girdiği çevrelerde yaptığı Mevlana aşkıyla dolu olan konuşmaları, kendisini daha önceleri Üsküp’ten tanıdığı Hakkı Dede’ye götürmüştür. 1960 yılında Hakkı Dede’yle karşılaştıktan sonra Hakkı Dede’ye öğrenci olmuş ve Mevleviliğe intisap etmiştir. Hakkı Dede’nin kendisine maneviyatını teslim etmesi ile 1965 yılında' Hz. Mevlana’nın halifeliğine ulaşmıştır.


    1987 yılında Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinde Konya postnişini olarak Hz. Mevlana'yı temsil etmiştir.


    Hz.Mevlana’nın kullandığı ve manevi değeri yüksek olan kırmızı renkteki meydan postu, 1993 yılında Hz. Mevlana'nın manevi buyruğu ile Selman Dede tarafından Hasan Dede’ye devredilmiştir.


    Hasan Dede halen Postnişin sıfatı ile 1981 yılından beri sürdürdüğü hizmetine aralıksız olarak devam etmektedir.


    (Postnişin: Sema töreni sırasında kırmızıya boyanmış' post üzerinde sema törenini yöneten Mevlevi Dedesine verilen isim)






    Latest 5 Biyografi





    Hasan Çıkar Dede (Hasan Çıkar Dede Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları