Alahettin Tahir (Alahettin Tahir Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Alahettin Tahir (Alahettin Tahir Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 10-07-2010 (21:33)   Son Mesaj: 10-07-2010 (21:33)    Cevap: 0    Gösterim: 827  

    10-07-2010

    Alahettin Tahir (Alahettin Tahir Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Basin-Yayin


    Makedonya’nın tanınmış Türk yazar, araştırmacı ve gazetecilerinden Alahettin Tahir


    1949 yılında Üsküp’te doğan Alahettin Tahir, liseyi Üsküp’te bitirdikten sonra bir süre Üsküp Üniversitesi’nde felsefe okudu. 1969 yılında, önce ‘Sesler’ adlı aylık derginin sekreterliğini yapan Tahir, daha sonra ‘Birlik Gazetesi’nde muhabir olarak çalışmaya başladı.

    1973 yılında ‘Birlik Gazetesi’ Baş Yazarı ve Sorumlu Müdürü Necati Zekerya, Yugoslav rejimine karşı görüşleri nedeniyle görevinden alınınca, Alahettin Tahir de Zekerya’nın görevden alınmasını protesto ederek istifa etti.

    Uzun yıllar işsiz kalan Tahir, 1970’li yılların sonlarına doğru Üsküp Televizyonu Türkçe Yayınları Bölümü’nde çalışmaya başladı.

    Makedonya Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Alaettin Tahir, genç yaşlar şiirle başladığı edebiyat yaşamında daha sonra öyküyü tercih etti, ancak şiir yazmayı da bitirmedi.

    ‘Birlik Gazetesi’ ve ‘Sesler Dergisi’ sayfalarında yayımlanan ilk öykülerini içeren iki kitabı ‘Apartman 18’ 1973’te, ‘Portre’ ise 1980’de yayımlandı.

    Alahettin Tahir, Makedonya Yazarlar Birliği’nde'29 Ocak 2004 günü yapılan anma töreninden sonra Üsküp’ün Mustafa Paşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından, Butel Mezarlığı’nda toprağa verildi.




    Latest 5 Biyografi





    Alahettin Tahir (Alahettin Tahir Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları