Nebil Şaas (Nebil Şaas Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Nebil Şaas (Nebil Şaas Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: biyografist   İlk Mesaj: 01-12-2017 (05:31)   Son Mesaj: 01-12-2017 (05:31)    Cevap: 0    Gösterim: 712  

    01-12-2017

    Nebil Şaas (Nebil Şaas Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    1938’de Filistinli bir baba ile Lübnanlı bir ailenin çocuğu olarak Safed’de dünyaya gelmiştir. Yafa’da Arap Bankası müdürü olan babası ile 1948’de Filistin’den ayrılıp Mısır’ın İskenderiye kentine taşınmış ve 1965’te Mısır vatandaşlığı almıştır.

    Şaas, İskenderiyye Üniversitesi’nde işletme alanında lisans, Pennsylvania Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans ve doktorasını dereceleri almıştır. 1961-1965 yılları arasında aynı üniversitede işletme dersleri vermiştir. Doktorasını tamamladıktan sonra farklı şirketlerde çalışan Şaas, Cezayir, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Lübnan’da hükümetlere idari ve ekonomik danışmanlık hizmeti vermiştir. Aynı zamanda Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış olan Şaas, aynı üniversitenin İktisat Fakültesi Dekanlığını yapmış, Kahire Amerikan Üniversitesi’nde ve İskenderiye Üniversitesi’nde de dersler vermiştir.

    1970’de Filistin Kurtuluş Örgütü’ne katılmış ve 1971’den itibaren El Fetih’e danışmanlık yapmıştır. 1971-1981 yılları arasında FKÖ’nün Planlama Bölümü Başkanlığını yürüten Şaas, 1974’te Arafat’la birlikte BM’ye giden heyette yer almış ve BM’de Filistin heyetine başkanlık etmiştir. Şaas ayrıca Filistin Ulusal Meclisi’nde Siyasi Komite Başkanlığını yürütmüştür.

    Şaas, Madrid Konferasında Filistin delegasyonu üyesi olarak bulunmuş ve Oslo Barış sürecinde de önemli bir rol oynamıştır. 1993’te İsrail-Filistin arasındaki ilk resmi görüşmeyi gerçekleştiren Şaas, bu çerçevede Yosri Sarid’le buluşmuştur. Oslo Anlaşması
    İlkeler Deklarasyonu’nu yazan Şaas, Taba Görüşmeleri’nde ise Filistin heyetine başkanlık etmiştir.

    1996’da Gazze’nin Han Yunus bölgesinden milletvekili seçilmiş ve Nisan 2003-Şubat 2005 yılları arasında Filistin Özerk Yönetimi’nin ilk Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştır. 15 Aralık 2005’te kısa süreliğine Başbakanlık yapmış, ardından kurulan Ahmet Kurey hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve İletişim Bakanı olarak yer almıştır. 2006 seçimlerinde Han Yunus’tan tekrar milletvekili seçilen Nebil Şaas, kurulan hükümette Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı’na getirilmiştir.

    Arafat’ın arkasındaki diplomatik güç olarak nitelenen Nebil Şaas, Arafat Ramallah’ta kuşatma altında iken onun adına uluslararası arenada görüşmeler yürütmüştür. ABD Dışişleri Bakanlığı’yla sık sık temaslarda bulunan Şaas, 2002 Suudi Arabistan’ın önerdiği
    Arap Birliği Barış Planı’nın mimarlarından biri olmuştur. 10 Ağustos 2009’da düzenlenen son El Fetih Kongresi’nde 645 oy alarak Merkez Yürütme Kurulu’na yeniden seçilen isimler arasında yer almıştır.

    Hakkında yapılan çeşitli yolsuzluk iddiaları nedeniyle Filistin kamuoyunda tartışılan bir isim olan Şaas, bununla birlikte uluslararası alanda etkinliğe sahip bir figürdür.





    Latest 5 Biyografi





    Nebil Şaas (Nebil Şaas Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları