Hayri Kozakçıoğlu (Hayri Kozakçıoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Hayri Kozakçıoğlu (Hayri Kozakçıoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: Abidinsener   İlk Mesaj: 01-12-2017 (03:35)   Son Mesaj: 01-12-2017 (03:35)    Cevap: 0    Gösterim: 754  

    01-12-2017

    Hayri Kozakçıoğlu (Hayri Kozakçıoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Devlet-Siyaset


    1938 yılında Manisa Alaşehir'de doğan Kozakçıoğlu, ilk ve ortaokulu Alaşehir'de, lise öğrenimini ise İzmir'de yaparak 1955 yılında İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun olmuştur.

    Yüksek öğrenimini 1955 - 1959 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamlayarak 1959 yılında İçişleri Bakanlığında Kaymakam adayı olarak göreve başlamıştır. Çamlıhemşin, Ardeşen, Delice, Çüngüş, Çınar, Kepsut ve Gökçeada (İmroz) ilçelerinde kaymakamlık yaptıktan sonra 1970 yılında Mülkiye Müfettişliğine ve daha sonra Başmüfettişliğe atanmıştır.

    Güvenlik hizmetleri ile ilgili olarak bir süre yurt dışında inceleme ve araştırma yaptıktan sonra, 1978 yılında Erzurum Valiliğine atanmıştır. Daha sonra Vali kadrosu ile 1,5 yıl süre ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini ifa ederek, 12 Eylül 1980'den sonra Adana Valiliğine atanmıştır. 3 yıl süre ile Adana Valiliği ve 3,5 yıl Sakarya Valiliği görevlerinden sonra 12 Ocak 1987 tarihinde Diyarbakır Valiliği görevine başlamıştır. Bu görevi yürütürken 19 Temmuz 1987'de Olağanüstü Hal Bölge Valiliğine atanmıştır. 19 Ağustos 1991 tarihinde İstanbul Valiliğine atanmıştır.

    1 Eylül 1993 tarihli Sabah Gazetesi'nde yer alan bir haberde İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun Olağanüstü Hal Bölge Valiliği hesaplarından 2 milyar lirayı (yaklaşık 250.000 dolar) kendi adına açılan hesaplara geçirdiğini ileri sürüldü. Kozakçıoğlu bu iddia karşısında söz konusu parayı dönemin İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli'nin onayı ile 12 Ağustos 1991'de kendi hesabına aktardığını ve 18 Ocak 1993'de Bölge Valiliği'nin talebi üzerine geri gönderdiğini ileri sürdü. Ancak Kalemli bu olaydan haberi olmadığını açıkladı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Kozakçıoğlu'nu istifaya davet ederken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel "Paralar örtülü ödenekten teröre karşı mücadele için verilmiştir. Ancak ne için harcandığı açıklanırsa devlet sıkıntıya düşer" dedi.

    Kozakçıoğlu, 1 Kasım 1995'de görevini Rıdvan Yenişen'e devretmiştir.

    XX. ve XXI. Dönem İstanbul Milletvekiliği yapmıştır. Evli ve 3 Çocuk babasıdır.

    İntihar Etti.
    Eski OHAL ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu 23 Mayıs 2013 günü İstanbul Sarıyer'deki evinde kalbine tek kurşunla ateş ederek intihar etti.

    75 yaşındaki Hayri Kozakçıoğlu, sabah saatlerinde Sarıyer Reşitpaşa'daki konutunda ölü bulundu.

    Kozakçıoğlu'nun sol göğsüne, yakın mesafeden ateş edildiği tespit edildi.

    Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Hayri Kozakçıoğlu ve eşi Sabire Kozakçıoğlu, Sarıyer'deki konutlarında 01.00'e kadar oturdu. Hayri Kozakçıoğlu, daha sonra yatmak üzere odasına geçti.

    Eşi Sabire Kozakçıoğlu, sabah eşini uyandırmak üzere yattığı odaya gitti ve odanın kilitli olduğunu gördü. Bunun üzerine Sabire Kozakçıoğlu, oğlu Ferhan Kozakçıoğlu'na haber verdi.

    Ferhan Kozakçıoğlu, yanına çilingir de alarak eve geldi. Çilingir yardımıyla odanın kapısı açıldığında, Hayri Kozakçıoğlu yerde, kanlar içinde yüz üstü yatarken bulundu ve öldüğü anlaşıldı.

    Bunun üzerine polise haber verildi. Polis, cesedin yakınında Hayri Kozakçıoğlu'nun ruhsatlı tabancasını buldu.

    İlk belirlemelere göre, Kozakçıoğlu'nun sol göğsüne, yakın mesafeden ateş edildiği tespit edildi.
    --------
    Sarıyer'deki evinde ölü bulunan eski OHAL ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu için 25 Mayıs 2013 günü önce İstanbul Valiliği önünde tören düzenlendi. Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Kozakçıoğlu ailesi ve arkadaşları katıldı.

    Kızı: "Onurlu bir miras bıraktı"

    Kozakçıoğlu ailesi adına kızı Meral Kozakçıoğlu konuşma yaptı. Meral Kozakçıoğlu, "Babam aslında benim kahramanın ve yol göstericimdi. Doğruluktan ve haktan şaşmamayı öğretti. Onurlu bir hayatı miras olarak bıraktı" dedi.

    Vali: "Devletinin hizmetinde oldu"

    Törende konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kozakçıoğlu'nun gecesini gündüzüne katarak halkının devletinin hizmetinde olduğu belirtti. Vali Mutlu, "Değerli valim mekanın cennet olsun, yattığın yerde inşallah nur içinde yat. İstanbul ve görev yapmış olduğunuz yerlerde sizi seven, bilen insanlar elbette ki hoş bir sadayı her vesileyle gönüllerinde yaşatacaktır. Sizi bu derin üzüntüyle ebediyete uğurluyoruz. Allah yolunuzu açık etsin" diye konuştu.

    Sınıf arkadaşı Ergun Türker de yaptığı konuşmada Kozakçıoğlu'nun fakültedeki takma adının ise "Bandito" olduğunu aktardı.

    Törenin ardından Hayri Kozakçıoğlu'nun Türk Bayrağı'na sarılı cenazesi, İstanbul Müftü Yardımcısı Abdurrahman Binbir'in dua okumasının ardından polis memurlarının omuzlarında cenaze aracına götürüldü. 1991-1995 yılları arasında İstanbul Valisi olarak görev yapan Hayri Kozakçıoğlu'nun naaşı cenaze namazı için Teşvikiye Camii'ne kaldırıldı.

    Kozakçıoğlu için daha sonra Teşvikiye Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende Hayri Kozakçıoğlu'nun eşi Sabire Kozakçıoğlu, oğlu Ferhan Kozakçıoğlu, kızları Faika Kozakçıoğlu Alan ve Prof. Dr. Meral Kozakçıoğlu Özekici, damadı Prof. Dr. Ümit Özekici, kız kardeşi Sevil Kozakçoğlu taziyeleri kabul etti.

    Cenaze törenine AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve İçişleri eski Bakanı Abdülkadir Aksu, MHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Celal Adan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve eşi Nurten Çapkın'ın yanı sıra, eski bakanlardan Nahit Menteşe, Mehmet Ağar, Ünal Erkan, eski İstanbul Valilerinden Nevzat Ayaz, Saffet Arıkan Bedük ile Celal Doğan, Nurettin Sözen, Sezen Cumhur Önal, Selami Şahin, Yılmaz Ulusoy, Erdoğan Demirören'in de aralarında bulunduğu siyaset, iş ve sanat dünyasından bazı isimler katıldı.

    Mehmet Ağar: "Meslek büyüğünü kaybettik"

    Bir süre önce Susurluk davası kapsamında aldığı ceza nedeniyle girdiği hapisten tahliye edilen Mehmet Ağar, cenaze namazı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ağar, genç yaşından itibaren kendini devlet hizmetine adamış bir meslek büyüğünü kaybettiklerini söyledi. Ağar; "Benim yakın çalıştığım, sevdiğim, saydığım bir büyüğümdü. Kendisiyle siyasette de birlikte çalıştık. Aramızda hiçbir olumsuz, tatsız hatıramız olmamıştır. En son kendisi bana ziyarete de gelmişti. Bir hafta, on gün evvel kendisiyle telefonda görüştüm ve fevkalade iyiydi. Hiçbir olumsuzluk da hissetmemiştim. Haberi aldığımızdan itibaren çok üzüntülüyüz, çok sıkıntılıyız. Bunca senenin emeği, hizmeti yazık olmuştur. Hayat bir yandan da böyle, tahammül etmek gerekir. kendisine Allah'tan rahmet ve sonsuz huzur diliyorum. Yoğun ve yorucu bir ömrün böyle bir acı sonu olabiliyor. Bu kaderin bir çizgisidir. İnanan, iman etmiş insanlar olarak her türlü sonuca rıza göstermekten başka bir yolumuz yoktur" dedi.

    Abdülkadir Aksu: "Birlikte çok mesaimiz oldu"

    Eski İçişleri Bakanlarından AK Parti MKYK Üyesi Abdülkadir Aksu ise "Rahmetli mesai arkadaşım ve meslektaşım. Birlikte çalıştık benim ilk bakanlığım dönemimde kendisi de ilk OHAL Valisi olarak görev yapıyordu. Birlikte çok mesaimiz oldu. Çalışkan, gayretli, işini yapmanın gayreti içinde olan değerli bir devlet adamı ve arkadaşımızdı. Böyle bir şey beklemiyorduk. Allah taksiratını affetsin. Hepimizin ve bütün camiamızın başı sağ olsun" dedi.

    Nevzat Ayaz: "Son derece dürüst bir arkadaşımızı kaybettik"

    İstanbul eski Valilerinden Nevzat Ayaz ise, "Son derece üzgünüz. İntiharlı ölümü için şu ana kadar herhangi bir sebep de öğrenmiş değiliz. Beraber çalıştığımız son derece dürüst çalışkan bir arkadaşımızı kaybetmekten dolayı büyük üzüntü duymaktayım. Ölüm sebebiyle ilgili herhangi birşey söyleme imkanım yok" dedi.

    Celal Adan: "Ölüm biçimi beni çok üzdü"

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan da Kozakçıoğlu ile birlikte milletvekilliği yaptığı ifade ederek, "İstanbul'un her tarafını birlikte gezdik. Kendisi bölücü terör örgütünün ve Türkiye'deki bütün terör örgütlerinin hedef seçtiği bir devlet adamı. Başsağlığı diliyoruz, üzgünüz." dedi.

    Nurettin Sözen: "Son derece anlayışlı ve uyumlu çalıştık"

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Nurettin Sözen de, "Rahmetliyle birlikte çalıştık. Son derece anlayışlı ve uyumlu bir süreçti o dönem. Kendisi çok sevdiğim bir insandı. daha sonraki hayatımızda da dostluğumuz sürdü. Ölüm biçimi beni çok üzdü. Çok güçlü bir insandı. Ufak tefek olaylara boyun eğmeyecek bir insandı" dedi.

    Öte yandan Hayri Kozakçıoğlu'nun cenazesine 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Muammer Güler de çelenk gönderdiler.

    Zincirlikuyu'da toprağa verildi.
    Hayri Kozakçıoğlu'nun naaşı öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu'daki aile kabristanında toprağa verildi. Yakınlarının gözyaşlarına boğulduğu defin sırasında İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da Kozakçıoğlu'nun mezarına toprak attı.




    Latest 5 Biyografi





    Hayri Kozakçıoğlu (Hayri Kozakçıoğlu Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları