Hanan Aşravi (Hanan Aşravi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Hanan Aşravi (Hanan Aşravi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: eyvallah   İlk Mesaj: 01-12-2017 (03:38)   Son Mesaj: 01-12-2017 (03:38)    Cevap: 0    Gösterim: 757  

    01-12-2017

    Hanan Aşravi (Hanan Aşravi Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Toplum


    8 Ekim 1946’da Filistin’in Nablus kentinde Filistinli Hristiyan bir ailede doğan Hanan Aşravi’nin babası Davut Mikail FKÖ’nün kurucularındandır. Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden (BAÜ) mezun olduktan sonra 1967 savaşı patlak vermiş ve Aşravi Filistin direnişine katılmıştır. Beyrut’ta mülteci kampındayken ülkesine dönmesine izin verilmeyen Aşravi orada Filistinli Öğrenciler Genel Birliği’nin sözcülüğünü yapmıştır. Aşravi ayrıca mülteci kampındaki kadınların örgütlenmesinde ve yabancı gazetecilerin kamplara girmesinde rol almıştır.

    1970’de Rönesans Edebiyatı üzerine yüksek lisansını tamamladıktan sonra İsrail, Filistin vizesini reddedince BAÜ tarafından kendisine teklif edilen Virginia Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine tam burslu doktora programını kabul etmiştir. 1973’te ailesinin yanına Batı Şeria’ya dönmüş ve Birzeit Üniversitesi’nde İngiliz Dili Bölümü’nü kurmuştur. İsrail ordusunun öğrenci protestolarını durdurmak için üniversiteleri periyodik olarak kapatmaya başladığı sırada Aşravi, Birzeit Üniversitesi Genel Yardım
    Komitesi/İnsan Hakları Hareketi Projesini hayata geçirmiş, kadın grupları oluşturarak kadınların evleneceği erkeği seçebilme özgürlüğü, boşanma hakkı ve mal paylaşımı gibi konularda haklarını elde edebilmeleri için çalışmalar yürütmüştür.

    1987 yılında Birinci İntifada’ya katılan Aşravi, İsrail ile barış görüşmelerine ve siyasi komitelere doğrudan katılarak işgale karşı olan İsraillilerle irtibata geçme gibi faaliyetlerde aktif olarak bulunmuştur. Aşravi ayrıca Avrupa ve Kudüs’te gerçekleştirilmekte olan “Filistinli ve İsrailli kadınlar barış arayışı içinde” konulu konferanslar dizisine, çeşitli aktivitelere ve hareketlere katılmıştır.

    Hanan Aşravi 1991-93 yılları arasında Orta Doğu Barış Süreci’ne Filistin Heyeti’nin Resmi Sözcüsü olarak ve 1991-92 yılları arasında Madrid Barış Konferansı’na da Filistin Liderlik Heyeti Üyesi sıfatıyla katılmıştır. 1993 yılında Oslo Barış Görüşmelerinin ardından istifa ederek Filistin Hükümeti’nde yer almayı reddetmiş ve Vatandaşların Hakları için Filistin Özgürlük Komisyonu’nu (PICCR) kurmuştur. İsrail ve Filistin topraklarında işlenen insan hakları ihlallerini araştırmış ve bir yandan da uluslararası basının bilinçlendirilmesi için çaba göstermiştir.

    Aşravi, 1996 yılındaki Filistin seçimlerinde Kudüs bölgesinden seçilerek Filistin Meclis’ine girmiştir. İki yıl Yüksek Eğitim ve Araştırma Bakanı olarak görev yapmış daha sonra istifa ederek 1998 yılında Kudüs’te insan hakları, özgürlükler, demokrasi adına çalışmalar yapabilmek ve devletlerin karşılıklı bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla Küresel Diyalog ve Demokrasi İçin Filistin Girişimini (MIFTAH) kurmuştur. Aşravi 2001’de İkinci İntifada’ya da aktif olarak katılmış ve bir protesto esnasında el bombası patlaması sonucu bacağından yaralanmıştır.

    2006 yılında Üçüncü Yol Partisi’nden aday olarak seçimlere katılan Aşravi tekrardan meclise girmeyi başarmıştır. Hanan Aşravi 2009 yılında, Filistin Ulusal Konseyi Üyesi olmuş ve böylece Filistin tarihinde en üst merciye ulaşan kadın olarak tarihe geçmiştir.

    Halen MIFTAH’ın başkanlığını sürdüren Aşravi MENA ve UNRISD gibi önemli kuruluşlara danışmanlık yapmıştır.




    Latest 5 Biyografi





    Hanan Aşravi (Hanan Aşravi Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları