Suphi Ansen (Suphi Ansen Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

Suphi Ansen (Suphi Ansen Kimdir? - Hakkında - Hayatı)   Konuyu açan: KaJmErAnNn   İlk Mesaj: 10-20-2012 (03:35)   Son Mesaj: 10-20-2012 (03:35)    Cevap: 0    Gösterim: 1142  

    10-20-2012

    Suphi Ansen (Suphi Ansen Kimdir? - Hakkında - Hayatı)

    Alt Kategori: Sanat


    İstanbul Devlet Operasının en renkli ses sanatçılarından biridir. Annesi Atatürk'ün silah arkadaşı İstiklal Savaşı doğu cephesi komutanı Org.Kazım Karabekir ile amca çocukları olan Muzaffer Hayriye, babası devlet-i hümayunda mızıka zabiti Mustafa Fahri'dir. 1923 yılının 10 Ekim günü Bursa'nın Mustafa Kemal Paşa ilçesinde doğan Suphi Ansen ilkokul döneminde kedilerin kavgasından korkarak kekeme olmuş, bu zor durumdan kurtulmak için tarlalarda bağırarak konuşmaya çalışarak kekemeliğinden kurtulmasını' belki de hayatının dönüm noktası olduğunu yıllar sonra anlamıştır.

    Bariton Suphi Ansen aslında okuduğu hukuk fakültesinden atılmamak için talebe pasosuna sahip olmak düşüncesiyle gittiği İstanbul Şehir Operası sınavını kazanır, operanın korosuna katılır. 1959 yılında henüz yeni bir oluşum içinde olan bu kadroya hemen ısınır, çok kısa zamanda sesini kabul ettirir. Puccini'nin muhteşem eseri "Tosca" o oluşumun ilk sınavıdır. Direktör Aydın Gün keşfettiği bu delikanlıyı "Zangoç" rolünde sahneye çıkarır. Tepebaşı'nın köhne binası şehir tiyatrosunun tozlu ahşap kargir yapısı artık İstanbul halkına yeni bir çehre, yeni bir hayat, yeni bir oluşumla opera sanatının bugünlere gelmesindeki en büyük pay sahibidir. İstanbul Şehir operası Cumhuriyet döneminde İstanbul'da kurulmuş ilk opera, Bariton Suphi Ansen'de Aydın Gün ve Muhsin Ertuğrul'un ön ayak olduğu bu topluluk içinde ilk opera ses sanatçıları arasında yerini alır. Uzun yıllar yönetmen (o zamanki adıyla sahneye koyan) Elmar Voigt ve Ertuğrul İlgin, koro şefi Muhittin Sadak, orkestra şefi Pino Tröst ile çalışarak pek çok operada ve operette rol almıştır.

    Konsolos, Tosca, Sevil Berberi, İl Trovatore, Turandot, Rigoletto, Hoffmann'ın Masalları, Don Pasquale, Madame Butterfly, Aida, La Boheme, Maskeli Balo, Figaro'nun Düğünü, Şendul, Çardaş Fürstin, Yarasa, Midas'ın Kulakları onun başarıyla rol aldığı opera ve operetlerden bazılarıdır.
    Leyla Gencer, Ayhan Baran, Mustafa İktu, Mesut İktu, Erol Uras, Meral Menderes, Agop Terziyan, Jirayir Çarkçı, Ferhan Onat, Doğan Onat, Özer Sezer, Azra Gün, Mete Uğur, Atilla Manizade, Sevda Aydan, Güher Güney, Ferdi Atuner, Okan Demiriş, Leyla Demiriş, Atıfet Usmanbaş, Sabahat Tekebaş, Belkıs Aran, Licinio Montefusco, Serdar Öztürk görev aldığı operalarda sahneyi paylaştığı rol arkadaşlarıdır. Bariton Suphi Ansen şan hocası Saadet İkesus ve şan pedegogu Atıfet Usmanbaş'tan aldığı eğitimle kendi geliştirdiği ses tekniği sayesinde dönemin şartlarına uygun henüz elektronik cihazlar olmadığından sahnenin arka kısmından oturma sıralarının en arkasına kadar sesini en net duyuran ender sanatçılardan biridir. Yaşamı boyunca her zaman opera sanatının içinde olan sanatçı Ankara Devlet Konservatuarını dışarıdan girdiği sınavlarla bitirerek müziğe verdiği değeri bir kez daha duyurmuştur. Sağmacılar Lisesi, Darüşşafaka Lisesi, Kültür Koleji, Saint Benoit Lisesi onun müzik öğretmenliği yaptığı sayısız öğrenci yetiştirdiği okullardır. 1995 yılının 15 Nisan günü 72 yaşında ikinci kez geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden sanatçının ebedi istirahgahı İstanbul Göksu deresi yanındaki Anadolu Hisarı mezarlığındadır.






    Latest 5 Biyografi





    Suphi Ansen (Suphi Ansen Kimdir? - Hakkında - Hayatı) Yorumları