Corto Maltese kimdir

Corto Maltese kimdir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 03-21-2012 (17:13)   Son Mesaj: 03-21-2012 (17:16)    Cevap: 1    Gösterim: 4276  

    03-21-2012

    Corto Maltese kimdir

    Alt Kategori: Sanat

    Corto Maltese kimdir - Corto Maltese hayati ve cizgi romani

    Corto Maltese Tarihcesi

    İtalyan çizer Hugo Pratt'ın yarattığı Corto Maltese 1887'de Malta'da doğar 1936'da Uluslararası Tugay'a katıldığı İspanya İç Savaşı'nda ölür (kaybolduğu da söylenir). Corto 13 yaşından itibaren "kahramanlıklar" yapmaya başlar. Giderek dünyanın her yerinde ve farklı zamanlarında maceralara atılmak, varlığının bir parçası haline gelir. Cortoya hikâyelerinde hem kurgu hem de tarihsel figürler eşlik eder.: Stalin'den Jack London'a, Enver Paşa'dan, John Reed'e kadar. (Çizgi romanın Tolstoy'u gibi bir benzetmeyle anılan) Corto'nun maceralarinda Rasputin ise eksik olmamıştır.

    Hugo Pratt'ın bir çizgi virtüözü olup olmadığı tartışılabilir ancak bir virtüöz olduğu herkesçe kabul edilen Milo Manara, Pratt'ı bu alanın en büyüğü olarak tanımlar. Umberto Eco'ya göre de Pratt engin bilgisi ve zekasıyla tam bir entellektüeldir ve biz insanlığa Corto 'yu miras bırakmıştır. Çizgi romanlarında ki coğrafya ve tarihi tahrifine rağmen yarattığı paradigma Pratt 'ın dokunulmazlıklarındandır.
    Dost Yayınları (Dost Kitabevi) 1999 yılında Corto 'nun dört macerasını ve 2004 yılında altı macerasını yayınladı. Yayınlanan on kitap içinde Semerkant 'taki Altın Yaldızlı Ev yaşadığımız coğrafyada geçmekte olup netameli konuların etrafında dönmektedir. 1921'de Rodos'ta başlayan hikâye Adana'da, Van'da devam ediyor.

    İttihatçılar, Kızılelmacı'lar, Panturancı Kürtler, Ermeni Komitacılar, Yezidiler hikâyenin kahramanları arasındadır. Enver Paşa 'nın son konuşmasını yaptığı kişi, yine Corto 'dur. Enver Paşa Corto 'yla konuştuktan sonra atına biner yaşamının finali -Hugo Pratt yorumuyla- bu serüvende çizilmiş gibidir. Türkçe olarak Dost Yayınları tarafından on albüm yayımlanmıştır.

    Corto Maltese Karakteri

    Corto Maltese (Muhtemelen Venedik dilinde 'Maltalı' olarak geçen bir tabirdir) 20.nci yüzyıl başlarında (1900-1920 civarı) maceradan maceraya seyreden, az ve özcesi bir açık deniz kaptanıdır. Valletta'da 10 Temmuz 1887 tarihinde, İngiltere vatandaşı denizci Cornwall ve "Cebelitarık'lı Nina" olarak bilinen çingene yosma Endülüs'ün oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Çocukluğu yahudi mahallesi olarak bilinen Córdoba'da geçmiştir. 'Corto' avucunda kader çizgisi olmadığını farkeder ve oraya bir jiletle kendi seçimi olan kaderini kazır. Her ne kadar tarafsız bir kahraman gibi gözükse de mağdurların ve ezilmişlerin yanındadır.

    Karakter, çizerinin ulusal, ideolojik ve dinsel iddialarının cisimleşmiş hlidir. Corto her meşrepten insanla kolayca arkadaşlık kurabilen birisidir. Bu arkadaşlar eli kanlı katil Rasputin'den (Çar Rasputinle Rasputin, bazı kişi özellikleri ve görünümü dışında bir bağlantısı yoktur), İngiliz Mirasyedi Tristan Bantam, Vudu rahibi Altın Ağız ve Çek Cumhuiryeti bilim adamı Jeremiah Steiner'e dek değişik kişiliklerdir. Corto ayrıca kimi tarihi şahsiyetleri bilir ve tanır. Örneğin Jack London, Ernest Hemingway, Herman Hesse, Butch Cassidy, White Russian General Roman Ungern von Sternberg ve Enver Paşa. Bu tanışıklık onun olmadık durumlardan kolayca sıyırlmasına vesile olur, mesela bir keresinde Türkiye Ermenistan sınırında kurşuna dizilmekten son anda Yosif Stalin 'den gelen bir telefon sayesinde kurtulabilmiştir.

    Corto'nun başucu kitabı yazar Thomas More'un Ütopya dır. Ancak onu okumayı asla bitirememiştir. Corto ayrıca London, Lugones, Stevenson, Melville ve Conrad gibi yazarların kitaplarını da okur ve atıfta bulunur.

    Corto Maltese öyküleri tarihi serüven öykülerinden esrarengiz okült rüya sekanslarına akar. O Kızıl Baron vurulduğunda yanındadır, Jivarolara Güney Amaerikada yardım etmektedir ve Venedikte faşitlerden kaçmaktadır, kimi zamanda farkında olmadan Merlin ve Oberona İngilitereyi korumada yardım etmektedir ve ardından Kayıp Kıta Muyu ziyaret etmektedir.

    Kronolojik olarak, ilk Corto Maltese serüveni olan La giovinezza (Erken Yıllar), Rus-Japon Savaşında geçmektedir. Diğer albümlerinde I. Dünya Savaşını birkaç değişik cephede yaşar, Ekim Devriminden sonra patlak veren Rus İç Savaşına katılır, and Faşist İtalya'nın ilk dönemlerinde gezinir. Pratt'ın ayrı bir serisinde, Gli Scorpioni del Deserto (Çöl Akrepleri) İspanyol İç Savaşı esnasında kaybolduğu tasvir edilir. .




    Latest 5 Biyografi





    Corto Maltese kimdir Yorumları




      Permalink - Mesaj no 1  03-21-2012, 17:16

    → Corto Maltese kimdir


    Corto Maltese resimleri - fotograflari

    Corto Maltese kimdir

    Corto Maltese kimdir

    Corto Maltese kimdir

    Corto Maltese kimdir

    Corto Maltese kimdir
    alptraum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) alptraum