Sahte kimliklerle organ nakli vurgunu   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 09-25-2013 (10:12)   Son Mesaj: 09-25-2013 (10:12)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    09-25-2013

    Sahte kimliklerle organ nakli vurgunu

    Sahte kimliklerle organ nakli vurgunu
    Sahte kimliklerle organ nakli vurgunu

    Ankara'da sağlıklı kişilerden 15 bin liraya satın aldıkları böbrekleri 50 bin liraya satan suç örgütü bir buçuk yıllık takiple çökertildi. Çetenin nakilleri sahte kimlikle yaptığı belirlendi.

    Ankara'da sağlıklı kişilerden 15 bin liraya satın aldıkları böbrekleri 50 bin liraya satan suç örgütü bir buçuk yıllık takiple çökertildi. Çetenin nakilleri sahte kimlikle yaptığı belirlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde Ankara, İstanbul ve Çorum'da geçen haziranda gerçekleştirilen organ nakli operasyonunda ilginç ayrıntılar günışığına çıktı.

    Soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, organ mafyasının faaliyetleri Ş.T.'nin ihbarıyla ortaya çıktı. Ekonomik sorunları nedeniyle böbreğini internetten satılığa çıkaran Ş.T., 6 Aralık 2011'de polise bu konuda bilgi verdi. Ankara Emniyeti KOM Şubesi'ne giden Ş.T., internete verdiği ilandan sonra kendisini M.Ş. adlı kişinin arayıp bağlantı kurduğunu açıkladı.

    1.5 YIL TAKİP EDİLDİ

    Milliyet'te yer alan habere göre; Başından geçenleri tek tek anlatan Ş.T.'nin verdiği bilgiler üzerine polis, savcılık talimatıyla tam 1.5 yıl boyunca çeteyi takip ederek 7 ayrı böbrek satışı eylemini kayıt altına aldı. Polisin takiplerinde, çetenin Nevşehir'de yaşayan ihbarcı Ş.T. ile böbreğini satması karşılığında 15 bin liraya anlaştığı ve Ş.T.'nin Ankara'ya getirildiği belirlendi. Çetenin, böbrek ihtiyacı olan ve Çorum'da yaşayan I.S.'yi Ankara'ya getirdiği ve Ş.T.'den 15 bin liraya aldığı böbreği 30 bin liraya sattığı anlaşıldı. Polis, çetenin yasadışı organ ticareti çerçevesinde Ankara'da ünlü bir özel hastaneyi kullandığını ve verici Ş.T. ile alıcı I.S.'nin yanyana odalarda kaldığını belirledi.

    POLİSLE KOVALAMACA

    İhbarcı Ş.T.'nin verdiği bilgiler üzerine operasyon için düğmeye basan polis, suç örgütü üyelerinden Mümin Ş. ile Hüseyin Ö. ve Mustafa B.'yi gözaltına aldı. Örgütün lideri Tuncay D. ise kayıplara karıştı. Polisin yaptığı operasyon sırasında ise ilginç bir kovalamaca yaşandı. Söğütözü'ndeki özel hastanede yasadışı böbrek ameliyatı için hastanede önlem alan polis, Ş.T. ile Tuncay D.'nin içinde bulunduğu aracı takibe aldı. Ancak, takip edildiğini aylayan Tuncay D., ODTÜ'ye girdi. Özel güvenlik görevlilerinin müdahalesine karşın ters yönden kampusa giren örgüt lideri, daha sonra rektörlük lojmanları önünde aracından atlayarak ormanlık alanda izini kaybettirdi.

    Bu olayın ardından savcılık talimatıyla operasyona başlandı. Yapılan araştırmalarda yasadışı organ ticareti yapan örgütün 7 ayrı olayı organize ettiği tespit edildi. Yapılan takiplerle, çetenin verici olarak tespit edip pazarlık yaptığı kişileri önce Ankara'ya getirdiği, ardından bu vericileri, alıcı kişilerin yakın akrabası olarak göstermek için sahte nüfus cüzdanları hazırladığı ve hastaneye yatış kayıtlarıyla organ nakillerinin yapılmasını sağladığı tespit edildi.

    AYNI HASTANE KULLANILDI

    Polisin tespitlerinde, alıcılarla 7 bin 500-15 bin lira arasında böbrek nakil pazarlığı yapan çetenin uygun organları ihtiyaç sahiplerine 30-50 bin lira arasında satışını gerçekleştirdiği anlaşıldı. İnternet ortamını takip eden çetenin, anlaştıkları alıcılara 4. dereceye kadar bir yakının nüfus cüzdanıyla Ankara'ya getirip gerekli sağlık analizlerini yaptırdığı, bu arada sahte kimlikler hazırladığı belirlendi. Çete üyelerinin anlaştıkları vericilere, alıcıların akrabaları üzerine hazırlanan sahte kimlikteki kişisel nüfus bilgilerini ezberleterek sorun yaşanmasını önledikleri belirlenirken, organ nakli operasyonlarının sürekli aynı hastanede yapılması da polisin dikkatini çekti.

    İKİ KİŞİ TUTUKLANDI

    Çetenin, bu süreçte organ nakli için gereken dosyaya konulmak amacıyla sahte nüfus cüzdanlarıyla nüfus müdürlüklerine giderek, 'vukuatlı nüfus kayıtları'nı aldıkları anlaşıldı. Ayrıca çetenin, alıcı ve vericilerin para konusunda birbirleriyle görüşmelerini önledikleri, polisin takibinden kurtulmak amacıyla her organ nakli operasyonu sonrasında kullandıkları cep telefon hatlarını yeniledikleri saptandı. Geçimini sadece yasadışı organ ticaretinden sağlayan çetenin, operasyonları tamamladıktan sonra vericilere, daha önce yaptıkları pazarlıkta belirlenen bedelden daha az para ödediği, vericileri tehdit ettikleri ortaya çıkarıldı. Yakalanan 3 zanlıdan 2'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılık iddianame çalışmalarına başladı.

    Kaynak: Milliyet





    Sahte kimliklerle organ nakli vurgunu Yorumları