60 mukaddes eÅŸyayı sergileyecek yer bulamadık!   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 09-21-2013 (12:14)   Son Mesaj: 09-21-2013 (12:14)    Cevap: 0    Gösterim: 688  

    09-21-2013

    60 mukaddes eşyayı sergileyecek yer bulamadık!

    60 mukaddes eşyayı sergileyecek yer bulamadık!
    60 mukaddes eşyayı sergileyecek yer bulamadık!

    İstanbul'un göbeğindeki Fatih'te bulunan Hırka-i Şerif Camii'nde büyük bir hazine bulunuyor ama sergilenecek yer bulunamadığından(!) depoda saklanıyor...

    İstanbul'un göbeğindeki Fatih'te bulunan Hırka-i Şerif Camii'nde büyük bir hazine bulunuyor ama sergilenecek yer bulunamadığından(!) depoda saklanıyor... Büyük çoğunluğu Ehl-i Beyt'e ait 60 parça mukaddes eşya burada. Aralarında Kerbala şehidi Hz. Hüseyin'in kanlı gömleği de var. Bu hazinenin yıllardır sergilenmemesinin gerekçesi ise müze için yer bulunamaması.

    Hz. HüÂ*seÂ*yiÂ*n'Â*in kanÂ*lı gömÂ*leÂ*ÄŸi ve Hz. OsÂ*maÂ*n'Â*ın eÅŸÂ*yaÂ*laÂ*rıÂ*nın da araÂ*laÂ*rınÂ*da buÂ*lunÂ*duÂ*ÄŸu 60 emaÂ*neÂ*tin, yer yokÂ*luÂ*ÄŸu geÂ*rekÂ*çeÂ*siyÂ*le gözÂ*lerÂ*den uzak kalÂ*dıÂ*ğı anÂ*laÂ*şılÂ*dı. BüÂ*yük çoÂ*ÄŸunÂ*luÂ*ÄŸu Ehl-i BeyÂ*t'Â*e ait haÂ*ziÂ*ne, FaÂ*tiÂ*h'Â*teÂ*ki HırÂ*ka-i ÅžeÂ*rif CaÂ*miÂ*i'nÂ*de sakÂ*laÂ*nıÂ*yor. EÅŸÂ*yaÂ*lar için kuÂ*ruÂ*laÂ*cak müÂ*zeÂ*ye yer buÂ*luÂ*naÂ*mıÂ*yor.

    12 AY AÇIK

    Hz. MuÂ*hamÂ*meÂ*d'Â*in (S.A.V), VeyÂ*sel KaÂ*raÂ*niÂ*'ye heÂ*diÂ*ye etÂ*tiÂ*ÄŸi hırÂ*kaÂ*nın serÂ*giÂ*lenÂ*diÂ*ÄŸi HırÂ*ka-i ÅžeÂ*rif CaÂ*miÂ*i adeÂ*ta muÂ*kadÂ*des emaÂ*netÂ*ler müÂ*zeÂ*si giÂ*bi. CaÂ*miÂ*de esÂ*ki HırÂ*ka-i SaaÂ*det OdaÂ*sıÂ*'nın yaÂ*nınÂ*da yaÂ*pıÂ*lan küÂ*çük biÂ*naÂ*da serÂ*giÂ*leÂ*nen eserÂ*ler araÂ*sınÂ*da Hz. MuÂ*hammeÂ*d'Â*in ayakÂ*kaÂ*bıÂ*sı (PaÅŸÂ*mak-ı ÅžeÂ*rif), iç gömÂ*leÂ*ÄŸi (ZıÂ*bın-ı ÅžeÂ*rif), saÂ*kal-ı ÅŸeÂ*rif, Hz. MuÂ*hamÂ*meÂ*d'Â*in kaÂ*bir topÂ*raÂ*ğı, iç ve dış KâÂ*be örÂ*tüÂ*leÂ*ri, Hz. MuÂ*hammeÂ*d'Â*in kaÂ*bir örÂ*tüÂ*sü buÂ*luÂ*nuÂ*yor. DaÂ*ha önÂ*ce saÂ*deÂ*ce RaÂ*maÂ*zaÂ*n'Â*ın ilk hafÂ*taÂ*sı göÂ*rüÂ*leÂ*biÂ*len bu eserÂ*ler bunÂ*dan sonÂ*ra cuÂ*ma güÂ*nü, cuÂ*ma naÂ*maÂ*zınÂ*dan sonÂ*ra ikinÂ*di naÂ*maÂ*zıÂ*na kaÂ*dar 12 ay boÂ*yunÂ*ca ziÂ*yaÂ*reÂ*te açık tuÂ*tuÂ*laÂ*cak.

    KoÂ*nuyÂ*la ilÂ*giÂ*li BUÂ*GÃœÂ*N'Â*e bilÂ*gi veÂ*ren VeyÂ*sel KaÂ*raÂ*ni HırÂ*ka-i ÅžeÂ*rif CaÂ*miÂ*i HizÂ*met VakÂ*fı GeÂ*nel MüÂ*düÂ*rü SüÂ*meyÂ*ra GülÂ*dal, ziÂ*yaÂ*retÂ*çiÂ*leÂ*rin RaÂ*maÂ*zan dıÂ*şınÂ*da da bu muÂ*kadÂ*des emaÂ*netÂ*leÂ*ri göÂ*reÂ*biÂ*leÂ*ceÂ*ÄŸiÂ*ni beÂ*lirtÂ*ti. GülÂ*dal, eserÂ*leÂ*rin MuÂ*alÂ*la NeÂ*giz adınÂ*da bir haÂ*yırÂ*seÂ*ver taÂ*raÂ*fınÂ*dan baÂ*ğışÂ*lanÂ*dıÂ*ğıÂ*nı söyÂ*leÂ*di.

    KAÂ*ZA GEÂ*ÇİRÂ*DÄ°

    GülÂ*dal, MuÂ*alÂ*la NeÂ*giÂ*z'Â*in bir kaÂ*za geÂ*çirÂ*dikÂ*ten sonÂ*ra bu emaÂ*netÂ*leÂ*ri HırÂ*ka-ı ÅžeÂ*riÂ*f'Â*e baÂ*ğışÂ*laÂ*maÂ*ya kaÂ*rar verÂ*diÂ*ÄŸiÂ*ni, eserÂ*leÂ*rin uzÂ*manÂ*laÂ*rÂ*ca inÂ*ceÂ*lendiÄŸini belirtti. Güldal, uzÂ*manÂ*laÂ*rın bu emaÂ*netÂ*leÂ*rin Hz. MuÂ*hamÂ*meÂ*d'Â*in yaÂ*ÅŸaÂ*dıÂ*ğı döÂ*neÂ*me ait olÂ*duÂ*ÄŸuÂ*nu açıkÂ*laÂ*dıkÂ*laÂ*rıÂ*nı söyÂ*ledi.

    GEÂ*REKÂ*ÇE: YER YOK

    MuÂ*kadÂ*des emaÂ*netÂ*ler müÂ*zeÂ*si kurÂ*maÂ*yı planÂ*laÂ*dıkÂ*laÂ*rıÂ*nı beÂ*lirÂ*ten GülÂ*dal, "AnÂ*cak buÂ*nun için caÂ*miÂ*ye yaÂ*kın uyÂ*gun bir yer buÂ*laÂ*maÂ*dık. Åžu anÂ*da serÂ*giÂ*leÂ*neÂ*meÂ*yen eserÂ*leÂ*rin büÂ*yük çoÂ*ÄŸunÂ*luÂ*ÄŸu Ehl-i BeyÂ*t'Â*e yaÂ*ni Hz. MuÂ*hamÂ*meÂ*d'Â*in aiÂ*leÂ*siÂ*ne ait. AraÂ*laÂ*rınÂ*da Hz. HüÂ*seÂ*yiÂ*n'Â*in kanÂ*lı gömÂ*leÂ*ÄŸi ve Hz. OsmaÂ*n'Â*a ait eÅŸÂ*yaÂ*lar baÅŸÂ*ta olÂ*mak üzeÂ*re 60 eseÂ*ri ziÂ*yaÂ*reÂ*te açaÂ*mıÂ*yoÂ*ruz. Bu eserÂ*ler VeyÂ*sel KaÂ*raÂ*niÂ*'nin toÂ*runÂ*laÂ*rınÂ*dayÂ*dı. ÅžimÂ*di caÂ*miÂ*de özenÂ*le muÂ*haÂ*faÂ*za ediÂ*liÂ*yoÂ*r" deÂ*di.

    EMANETLER DAYISINDAN KALDI

    SüÂ*meyÂ*ra GülÂ*dal, eserÂ*leÂ*ri baÂ*ğışÂ*laÂ*yan MuÂ*alÂ*la NeÂ*giÂ*z'Â*in YaÂ*vuz SulÂ*tan SeÂ*liÂ*m'Â*in MıÂ*sıÂ*r'Â*ı fetÂ*hinÂ*den sonÂ*ra kurÂ*muÅŸ olÂ*duÂ*ÄŸu HaÂ*raÂ*meyn KaÂ*dıÂ*lıÂ*ğıÂ*'nÂ*da ilk göÂ*rev alan kiÂ*ÅŸiÂ*nin soÂ*yunÂ*dan gelÂ*diÂ*ÄŸiÂ*ni beÂ*lirtÂ*ti. GülÂ*dal, muÂ*kadÂ*des emaÂ*netÂ*leÂ*rin koÂ*lekÂ*siÂ*yon olaÂ*rak TopÂ*kaÂ*pı SaÂ*raÂ*yı MüÂ*zeÂ*siÂ*'ne kayÂ*detÂ*tiÂ*rilÂ*diÂ*ÄŸiÂ*ni beÂ*lirtÂ*ti. KaÂ*dıÂ*lık kuÂ*rulÂ*dukÂ*tan sonÂ*ra bu eserÂ*leÂ*rin bölÂ*geÂ*nin ileÂ*ri geÂ*lenÂ*leÂ*ri taÂ*raÂ*fınÂ*dan TırÂ*nakÂ*çıÂ*zaÂ*de aiÂ*leÂ*siÂ*ne heÂ*diÂ*ye edilÂ*diÂ*ÄŸiÂ*ni öğÂ*renÂ*dikÂ*leÂ*riÂ*ni söyÂ*leÂ*yen GülÂ*dal, MuÂ*alÂ*la NeÂ*giÂ*z'Â*e emaÂ*netÂ*leÂ*rin daÂ*yıÂ*sınÂ*dan kalÂ*dıÂ*ğıÂ*nı açıkÂ*laÂ*dı

    Kaynak: Bugün





    60 mukaddes eşyayı sergileyecek yer bulamadık! Yorumları