Ä°ÅŸte Gezi Parkı'ndaki korkunç ittifakın kanıtı   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 09-20-2013 (13:18)   Son Mesaj: 09-20-2013 (13:18)    Cevap: 0    Gösterim: 664  

    09-20-2013

    İşte Gezi Parkı'ndaki korkunç ittifakın kanıtı

    İşte Gezi Parkı'ndaki korkunç ittifakın kanıtı
    İşte Gezi Parkı'ndaki korkunç ittifakın kanıtı

    Gezi eylemlerine 3 milyon 545 bin kişi katıldı.. Bütün yasadışı örgütlerin alana indiği olayların en etkin örgütü MLKP'yi SDP ve DHKP-C takip etti... 20 twitter hesabı, günde 5 bin tweetle olayları örgütlerken, 2.5 milyon İngilizce tweet atıldı.

    Gezi eylemlerine 3 milyon 545 bin kişi katıldı.. Bütün yasadışı örgütlerin alana indiği olayların en etkin örgütü MLKP'yi SDP ve DHKP-C takip etti... 20 twitter hesabı, günde 5 bin tweetle olayları örgütlerken, 2.5 milyon İngilizce tweet atıldı. İçişleri Bakanlığı Gezi Parkı süreciyle ilgili geniş kapsamlı bir rapor hazırladı. Eylemlerdeki örgüt profilinden adli sürece kadar birçok detayın yer aldığı rapora göre, eylemler süresince en etkili örgütün MLKP olduğu ortaya çıktı. Star'ın haberine göre, 80 ilde yaklaşık 3 milyon 545 bin kişinin aktif olarak katıldığı Gezi Parkı olaylarının yaşanmadığı tek ilin ise Bayburt oldu. 160 kişinin tutuklandığı eylemlerde tutuklu sayısında liste başı İzmir oldu.

    En aktif terör örgütü: MLKP

    Taksim Gezi Parkı'ndaki imar çalışmaları sırasında bazı ağaçların başka yere nakledilmesi bahane edilerek başlatılan protestolar, daha sonra marjinal gruplar, terör örgütleri ve bazı siyasi partilerin de olaya müdahil olmasıyla ciddi toplumsal olaylara dönüştü. Şiddet eylemleri sırasında en aktif rol alan örgütün Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) olduğu belirtildi. Yaşanan olaylar sırasında şiddet eylemlerine karışan 5 bin 341 kişi gözaltına alındı. En fazla gözaltı olayı Ankara'da yaşandı. Başkent'te 280 olayda 905 kişi gözaltına alınırken, İstanbul'da olay sayısı Ankara'nın 3 katı olmasına rağmen gözaltı sayısında 872 ile Ankara'dan sonra ikinci sırada yer aldı. Olaylarda 160 kişi ise tutuklandı. İzmir'de 50, İstanbul'da 40, Ankara'da 37, Bursa'da 8, Erzincan ve Malatya'da 7, Kocaeli'nde de 6 kişi tutuklandı. Türkiye geneli operasyonlarda gözaltına alınanlara ilişkin örgütsel dağılımda yine MLKP yüzde 38'ye ilk sırada yer aldı. Gözaltına alınanların yüzde 23'ü SDP, yüzde 8'si TKP-ML, yüzde 7'si ise DHKP-C terör örgütü mensubu kişilerden oluştu.

    Siyasi partilerin rolü % 22

    Türkiye geneline yayılan eylem, gösteri, prostesto ve ÅŸiddet olaylarına karışan oluÅŸumlar içerisindeÂ* en çok etkisi olan ve destek saÄŸlayan yapının sol eÄŸilimli sivil toplum kuruluÅŸları ve bağımsız gruplar oldu. Olaylara yüzde 53'le en çok etkiyi yapan STK'ların yanı sıra, siyasi partilerin de yüzde 22'yle direk etkisi ÅŸaşırttı. Bu iki yapıyı yüzde 16 ile Ulusalcı oluÅŸumlar takip ederken, en az etki eden ise dini istismar eden marjinal yapılanmalar oldu.

    Ä°ÅžTE KATILAN MARJÄ°NAL?YAPILANMALAR

    İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlatılan Gezi Raporu'na yansıyan bilgilere göre, söz konusu eylemlerde başı çeken MLKP'nin yanı sıra şiddet eylemlerine karışan bazı örgüt, marjinal grup ve partiler şu şekilde: DHKP-C, Halk Cephesi, Anarşistler, DEV-YOL, Maoist Komunist Parti (MKP), Direniş Hareketi, Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi (DSİH), Marksist Leninis Silahlı Propaganda Birlikleri (MLSPB), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Türkiye Komunist Partisi- Marksist Leninist (TKP-ML), Türkiye Komunist İşçi- Bağımsız Demokratik Sosyalist Partisi (TKİP-BDSP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Genç-Sen, TİKP-Bolşevik Proletere Devrimci Duruş, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkevleri, (Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Anti Kapitalist Müslüman, Devrimci Müslüman Gençlik, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP).

    Toplamda 4 bin 725 eylem yapıldı

    Taksim'de başlayarak 80 ile yayılan Gezi olayları sırasında en sağduyulu il ise Bayburt oldu. Bayburt, Gezi ile ilgili hiçbir olayın yaşanmadığı tek il olurken, Türkiye genelinde 4 bin 725 eylem yapıldı. Söz konusu eylemlere, 3 ay boyunca bütün mükerrer katılımlar dahil yaklaşık olarak 3 milyon 545 bin kişi katıldı.

    Olaylarda 5 bin kişi yaralandı

    Olaylarda 4 bin 312 sivil vatandaş, 694 güvenlik görevlisi yaralandı. En çok katılım 1 milyon 153 bin kişiyle İstanbul olurken bu şehirde 733 etkinlik ve eylem düzenlendi. Olaylara en ciddi katılım 1 Haziran, 7 Temmuz ve 13 Temmuz tarihlerinde yaşandı. En dikkat çekici istatistik ise katılımcı profilinde gözlendi.

    Liderlik yapan 20 tweet hesabı

    Eylemlere katılan sivil halkı kışkırtarak şiddet olaylarına katılımı artırmak için yalan haber yayan, olayları yönlendiren 20 Twitter hesabı da mercek altına alınarak rapor edildi. Bu hesapların her birinden 7 binden fazla paylaşım yapıldığı belirlendi. Bu 20 Twitter hesabından günlük ortalama 5 bin Tweet atıldığı ifade edildi.

    Tam 2.5 milyon Ä°ngilizce tweet

    Başta Twitter olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinin tamamını etkin bir şekilde kullanan Gezi eylemcilerinin Twitter'da 150 konu başlığı (hashtag) altında 39 milyon paylaşımda bulunduğu görüldü. Twitter'in Gezi sürecinde etkin kullanıldığını gösteren bir diğer istatistik ise o dönem atılan 2 buçuk milyon İngilizce Tweet oldu.

    Eylem yoksa burs da yok

    Öte yandan üniversitelerin açılmasına az bir zaman kala bazı örgütler olayları tekrar baÅŸlatmak için harekete geçti. Halkevleri'nin üniversiteyi yeni kazanan öğrencilere "Size burs vereceÄŸiz ancak yapılacak eylemlere destek vermenizi istiyoruz"Â* dedikleri, daha önce burs verdikleri öğrencileri de "EÄŸer eylemlere destek vermezseniz burslarınız kesilir" diye tehdit ettikleri bildirildi.





    İşte Gezi Parkı'ndaki korkunç ittifakın kanıtı Yorumları