FlaÅŸ iddia: Kürtler ile Türkler ittifak yapacak!   Konuyu açan: Savrozi   Ä°lk Mesaj: 09-17-2013 (12:14)   Son Mesaj: 09-17-2013 (12:14)    Cevap: 0    Gösterim: 524  

    09-17-2013

    Flaş iddia: Kürtler ile Türkler ittifak yapacak!

    Flaş iddia: Kürtler ile Türkler ittifak yapacak!
    Flaş iddia: Kürtler ile Türkler ittifak yapacak!

    25 Kasım'da yapılacak olan Kürt Konferansı'nda Kürtler, Türkiye'ye bağlılıklarını ilan edecekler mi? PKK silahı tamamen bırakacak mı? Kandil ile İmralı arasında bir kopukluk ve anlaşmazlık mı var? Türkiye'de bir Kürt Devleti kurulabilir mi? Terör örgütü PKK'nın alt kadrosunda üniversiteli gençler olmasına rağmen, üst kadro 35 yıldır neden aynı kelimeleri kullanıyor, kendini geliştiremiyor?

    25 Kasım'da yapılacak olan Kürt Konferansı'nda Kürtler, Türkiye'ye bağlılıklarını ilan edecekler mi? PKK silahı tamamen bırakacak mı? Kandil ile İmralı arasında bir kopukluk ve anlaşmazlık mı var? Türkiye'de bir Kürt Devleti kurulabilir mi? Terör örgütü PKK'nın alt kadrosunda üniversiteli gençler olmasına rağmen, üst kadro 35 yıldır neden aynı kelimeleri kullanıyor, kendini geliştiremiyor? Ömer Süt'ün haberi?[/B]

    -Irak'ta Barzani ve Talabani önderliği ilk fırsatta Türkiye'yle birleşmeyi arayacaktır.

    -Suriye, Irak, İran, Ermenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde yaşayan Kürtlerin yüzü Türkiye'ye dönük.[/B]

    -PKK yöneticileri 70'li yıllardaki kavrayışları aşamadı, kendini yenileyemedi.

    - Öcalan'ın ‘silahlar sussun, fikirler konuÅŸsun' sözleri maalesef Kandil tarafından bir türlü anlaşılmak istenmiyor.

    - PKK her türlü şiddet ve çatışmanın Öcalan'ı İmralı'ya gömeceğini bilmiyor mu?

    ***

    KÃœRTLER Ä°LE TÃœRKLER Ä°TTÄ°FAK MI YAPACAK?

    BuÂ* çarpıcı sözlerin sahibi Tunceli Ãœniversitesi Sosyoloji Bölüm BaÅŸkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan ile gündemi deÄŸerlendirdik. Türkiye dışında yaÅŸayan Kürtlerin, Türkiye'ye büyük bir hayranlıkla baktığını ifade eden Özcan, önümüzdeki aylarda Kürtler ile Türklerin birleÅŸebileceÄŸini iddia etti.Â*

    Yrd. Doç. Dr. Özcan PKK ve Abdullah Öcalan'la ilgili olarakÂ* dünyada yapılmış tek PKK sosyoloji doktorasının sahibi olarak karşımıza çıkıyor. Doktora tezini temel alan ve dünyanın en büyük yayınevleri arasında sayılan Routledge tarafından yayınlanan "Turkey's Kurds" adlı kitabının Türkçesi Ekim ayında piyasaya çıkacak. Bu yönüyle örgütü, Abdullah Öcalan ve Kandil'i iyi bildiÄŸi düşünülen Özcan, PKK'nın çözüm sürecinde üstlenmiÅŸ olduÄŸu rolü, Öcalan'ın söylemlerini ve gelinen son noktayı deÄŸerlendirdi.

    15 Eylül'de Erbil'de yapılacak ‘Kürt Ulusal Konferansı' ertelenerek 25 Kasım'a alındı. O konferansın -doÄŸru deÄŸerlendirilirse- Türk ve Kürtler üzerinde büyük etkilerinin olabileceÄŸini savunan Yrd. Doç. Dr. Özcan, Erbil'de alınması muhtemel kararları da açıkladı.

    PKK ÖCALAN'IN SAVUNMALARI ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞMIYOR

    PKK yönetiminin Öcalan'ın savunmaları çerçevesinde çalışmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özcan,Â* "Öcalan'ın savunmaları örgüt kadrolarına yansıtılmıyor" dedi. Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Nevruz mektubundaki mesajların örgüt tarafından yeteri kadar anlaşılmadığı ve uygulanmadığının altını çizen Özcan, konuyla ilgili olarak ÅŸunları söyledi:Â*

    CEMİL BAYIK'IN AÇIKLAMASI "NEVRUZ MEKTUBU"NU ASKIYA ALIYOR

    "Nevruz Mektubu'nda iki tane temel mesaj vardı. Ä°lki silahın iÅŸinin bittiÄŸini, silahlar sussun fikirler konuÅŸsun; ikincisi ise; Türk- Kürt iliÅŸkilerinin geleceÄŸi ile ilgiliydi. Hatta Öcalan buna refere ederken ‘Ä°slam Bayrağı' vurgusu yaptığı için Aleviler biraz kaygılandı. Cemil Bayık'ın son açıklamalarına bakıldığında ÅŸunu görüyoruz: Bayık'ın ‘Hükümet'ten çözüm süreciyle ilgili olarak adım atılmazsa çekilmeyi durduracağız' (PKK'nın çekilmesi durdu, ateÅŸkes devam ediyor) açıklaması Öcalan'ın ‘Nevruz Manifesto'sunu boÅŸa çıkarıcı niteliktedir. Cemil Bayık'ı tanımasam ‘bu adam Öcalan düşmanıdır' diyeceÄŸim, ancak Bayık öyle birisi deÄŸil. Mesela, ‘çekilmeyi durdururuz' yerine, Biz dünyanın en büyük ordularından birine yenilmediÄŸimizi dünyaya gösterdik, bu devlete/orduya karşı nasıl bir sivil çalışma ile direneceÄŸimizi aynı dünyaya gösteririz' demek akıllarına gelememektedir."

    Sözlerine "sivil toplum, sivil çalışma, sivil örgütlenme çerçevesinde önderliğimize bağlı kalarak nasıl bir kırıp-dökmeyen direnişin sahibi olacağımızı göstereceğiz" deseler çok mu tehlikeli olur?" diye sorarak devam eden Yrd. Doç. Dr. Özcan, PKK'nın bu şekilde davranmasını çok açık ifadeyle şöyle yorumladı:

    KANDİL İMRALI'DAN ÖCALAN'IN CENAZESİNİN ÇIKMASINI MI İSTİYOR?

    "Cemil Bayık, Öcalan'ın sözlerinden sonra tekrar ‘silahlara sarılırız' iması vermesi Abdullah Öcalan'ın cenazesinin Ä°mralı Cezaevi'nden çıkması manası taşır. Devlet adım atmadı ya da devlet samimiyetsiz, kötü, eksik veya düşman diyerek insanları ölüme gönderip, bombalar mı patlatacaksınız? Öcalan'ın ‘silahlar sussun, fikirler konuÅŸsun' sözleri maalesef Kandil tarafından bir türlü anlaşılmak istenmiyor."

    Devletin Abdullah Öcalan üzerinden PKK ile görüşmeler yürüttüğünü, bu yoldan PKK meselesini çözmek istediğini iddia eden Yrd. Doç. Dr. Özcan, PKK'ya da devlete de tavsiyelerde bulundu:

    "CEMİL BAYIK BU SÖZLERİ YERİNE..."

    "Bu süreçte kimse kimseyi kandırmasın. Devlet görüşmeleri Öcalan üzerinde yapıyor ancak silah onların elinde. PKK'yı çözecek isim Öcalan'dır. Devlet Öcalan'la çalışmayı Öcalan'ın zayıf tarafları ile değil güçlü tarafıyla yürütmeye özen göstermelidir."

    "Cemil Bayık da bu sözlerinin yerine evirip-çevirmeden ÅŸunları söyleyebilir: ‘Ya kardeÅŸim biz yıllardır bu daÄŸlarda savaÅŸtık, ÅŸiddet yaptık, terör yaptık, isyan ettik, çıngar çıkarttık ama sorunun ortaya çıkmasına sebep olduk, meselenin çözüme gelmesinde bizim payımız var: siz [devlet] bizimle ilgili ne düşünüyorsunuz? Bunu bize de Türkiye halkına da söyleyin. Söylemezseniz biz savaşı/isyanı yaptık, sivil direniÅŸi de yaparız.' Ama maalesef böyle konuÅŸmak Cemil Bayık'ın da, çevresindekilerin de aklına gelmiyor. Bunun için ne özgün bir zekâya ne de akademik bir birikime ihtiyaç var."Â*

    "Devlet ve Hükümet de anadilde eÄŸitim gibi ‘Allah'ın verdiÄŸi hakkı' kuluna çok görmemeli, tartışmaya bile almamalıdır. Kürtler bunu yapar yapamaz, ayrı konu. Bu hakkı tartışmamalıdır."

    "KDP PKK'YA GÖRE DAHA BİLİMSEL, AKADEMİK?"

    25 Kasım'da yapılması muhtemel olan Kürt Konferansı'nda PKK'nın silah bırakma kararı almasının pek beklenir olmaması gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özcan, PKK'nın Kürdistan Bölgesel Yönetimi altındaki Kürtler arasında güçlenmek için çaba sarf ettiğini dile getirdi. Kuzey Irak'ta etkin olan KDP'nin (Kürdistan Demokrat Partisi) PKK'ya göre daha geleneksel olmasına rağmen daha akademik olduğunu, üst kadrolarında akademik çalışma sahibi insanların çoğaldığını iddia eden Yrd. Doç. Dr. Özcan bu iddiasını şu sözlerle güçlendirdi:

    "PKK HALA 1970'LÄ° YILLARIN CÃœMLELERÄ°NÄ° KULLANIYOR"

    "KDP yönetici kadroları aÅŸiret yapılanmasına daha yakın ama daha akademik?Â* PKK daha modern Türkiye'deki üniversite gençliÄŸine dayanıyor, fakat entellektüel geliÅŸmeye yol açamadılar, 30-40 yıl öncesinin kalıp ve kavramlarıyla konuÅŸmaya devam ediyorlar. Türk Solu'nun geleneksel ‘Sovyetik' çemberini kıramadılar. Öcalan çeÅŸitli deÄŸerlendirmelerinde Â*‘PKK'da köylüler kazandı, aydınlar kaybetti' demektedir. Örgüt yöneticileri 70'li yıllardaki kavrayışları aÅŸamadı, kendini yenileyemedi. Bunun beslediÄŸi eksikliklerle/sorunlarla, bilimsellik ihtiva eden çabalara, bu çabaların insanlarına hep kaygıyla, şüpheyle yaklaÅŸmaya devam etmektedir. "

    "KÜRTLERİN YÜZÜ TÜRKİYE'YE DÖNÜK"

    Suriye, Irak, İran, Ermenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerde yaşayan Kürtlerin, Türkiye'ye yüzlerinin dönük olduğunu ve ileride bunların Türkiye'de yaşamaya eğilimli olduğunu savunan Yrd. Doç. Dr. Özcan, zaten Kürtlerin de yaklaşık yüzde 60'ının Türkiye'de yaşadığını dile getirirken şunları söyledi:



    "Bu konuyu sosyolojik olarak en çok anlayan ve ifade eden Abdullah Öcalan olmuÅŸtur. PKK yönetiminin ifadelerinde buna dair cümlelere rastlayamıyorsunuz maalesef. Erbil'e gittiÄŸinizde her yerde Türkçe iÅŸyerleri vardır, hemen hemen her yerde Türkçe ÅŸarkıların melodisi kulağınıza gelir[/B]. Bu incelemeye muhtaç ciddi konular,Â* sosyologların hatta psikologların önünde durmaktadır. Ve bu sosyolojik realite Türkler ile Kürtlerin bir ittifaka götürecek "zemin"in gücünü ifade ediyor."[/B]

    "PKK ÖCALAN'IN ÖNDERLİĞİNİN BİTMESİ İÇİN Mİ ÇALIŞIYOR?"

    Gerek Kürtler arasında gerekse PKK içerisinde Öcalan gibi bir önderin çıkmayacağının altını çizen Özcan, PKK yönetiminin "önderliğimize her taraftan bağlıyız" dedikleri sırada, Öcalan'ın önderliğinin bitmesi için adeta elinden geleni yaptığını söyleyerek "PKK her türlü şiddet ve çatışmanın Öcalan'ı İmralı'ya gömeceğini bilmiyor mu?" diye sordu.

    KÃœRTLER AYRI BÄ°R DEVLET MÄ° Ä°STÄ°YOR?

    Son olarak olası bir Kürt devletinin kurulup kurulamayacağı konusuna da deÄŸinen Yrd. Doç. Dr. Özcan, 200 yıllık modern milliyetçilik tarihi boyunca ulus devletlerin ulusal burjuvazi tarafından "ulusal Pazar" için kurulduÄŸunu söyledi ve ekledi: ‘Ulusların kaderlerini tayin hakkı' söylemi tam bir ucubedir. Bu kavrayışla Öcalan ‘Pazar ulusun rahmidir' der. Ama PKK adına siyaset yapanlar hâlâ bu pilavı piÅŸireduruyorlar "

    BARZANİ İLE TALABANİ TÜRKİYE İLE BİRLEŞİR Mİ?

    Hewler Kürt Konferansı için de Özcan, "Irak'ta Barzani ve Talabani önderliÄŸi bile ilk fırsatta Türkiye'yle birleÅŸmeyi arayacaktır. Bence de bu, Türk Kürt iliÅŸkilerinin geliÅŸmesinde yeni bir basamak olabilir. EÄŸer Kürtler, yakayı yarı-okumuÅŸ Kürt milliyetçilerine kaptırmazsa, Güney Kürtleri'nin Türkiye'yle birleÅŸme sürecinde, Erbil'deki Konferans tarihi bir anlam kazanabilir" iddiasında bulundu.Â* Â*

    omer.sut@haber7.com

    Haber7





    Flaş iddia: Kürtler ile Türkler ittifak yapacak! Yorumları