ODTÃœ'deki 'yol' tartışmasını bitirecek gerçek!   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 09-02-2013 (12:21)   Son Mesaj: 09-02-2013 (12:21)    Cevap: 0    Gösterim: 551  

    09-02-2013

    ODTÜ'deki 'yol' tartışmasını bitirecek gerçek!

    ODTÜ'deki 'yol' tartışmasını bitirecek gerçek!
    ODTÜ'deki 'yol' tartışmasını bitirecek gerçek!

    "ODTÜ'den ikinci bir Gezi Parkı olayları çıkar mı?" tartışmaları devam ederken ODTÜ Rektörü'nden gelen açıklama tartışmaları bitirecek nitelikte... Rektörün açıklamasına göre Ankara'daki yol projesinin kararı yeni değil çok eskiden alınmış...

    "ODTÃœ'den ikinci bir Gezi Parkı olayları çıkar mı?" tartışmaları devam ederken ODTÃœ Rektörü'nden gelen açıklama tartışmaları bitirecek nitelikte... Rektörün açıklamasına göre Ankara'daki yol projesinin kararı yeni deÄŸil çok eskiden alınmış... Ankara'da günlerdir devam eden bir 'yol projesi' tartışması var. Tartışmanın merkezinde ise Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi ile ODTÃœ'lü öğrenciler var. ODTÃœ'lü öğrencilere göre, bu proje 'yeni bir proje'ymiÅŸ gibi kamuoyuna yansıtılmaya çalışılıyor ancak bu projenin kararını 1993 yılında (20 sene önce) alındığı ortaya çıktı. Bu gerçeÄŸi ise ODTÃœ RektörüÂ*Prof. Dr. Ahmet Acar, Vatan'dan Murat Çelik'e aktardı. Ä°ÅŸte Rektör Acar'ın aÄŸzından ODTÃœ'deki 'yol' tartışmasını bitirecek gerçekler:Â*

    ODTÜ REKTÖRÜ'NÜN YOL SIKINTISI

    "ODTÃœ o yola, 20 yıl önce ‘Evet' dedi. Karar 1993'te alınmış. Sonrasında da, en son 2011'de olmak üzere birçok kez "Tamam" dendi bugün tartışılan yola."

    Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü'nden bugün (2 Eylül 2013 Pazartesi) yazılı bir açıklama yapılacak ve özetle işte böyle denecek.

    Ankara'nın kent gündeminde, BüyükÅŸehir Belediyesi ile ODTÃœ arasındaki ‘yol' tartışması var biliyorsunuz. Ama tartışma Belediye ile ODTÃœ yönetimi arasında deÄŸil. Öğrenciler itiraz ediyor, bir bölümü üniversite arazisinden geçmesi planlanan karayoluna. Ve o yolun yapılmasına engel olmak için eylem sürüyor.

    ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ile karşılaştık, Çankaya Köşkü'ndeki 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu'nda.

    Üniversitenin web sitesinden bugün bir açıklama yapılacağını da Prof. Acar'dan öğrendim.

    Hoca sıkıntılıydı.

    Rektör Acar'ın sıkıntısı, yıllardır var olan ve onaylanmış bir projeye, bugünün konjonktüründe böyle bir reaksiyonun ortaya çıkmış olması.

    Rektör Ahmet Acar yol projesinin safahatını şöyle özetledi:

    - Bugün eyleme konu olan, tartışılan o yola tam 20 yıl önce ‘Evet' demiÅŸiz biz ODTÃœ olarak.

    - İlk olarak 1993 yılında alınan bu karar sonradan birçok kez konuyla ilgili bütün tarafların yer aldığı toplantılarda da teyit edildi. 2007, 2008, son olarak 2011'de...

    - Geçen bu 20 yıl içinde o arazinin kamulaştırmaları yapılmış. Ama yol bunca yıldır yapılmayınca, Çiğdem Mahallesi'ndeki kısmına vatandaşlar gelip, yıllar sonra tekrar yerleşmiş. Söz konusu yol projesinin sadece 2 - 2 buçuk kilometrelik bir bölümü ODTÜ arazisi.

    - Hatta 1993'te böyle bir karar alındığı için, yolun geçeceği o güzergâhta, son 20 yılda herhangi bir ağaçlandırma faaliyeti bile yapılmamış. Bugün kesileceği söylenenler de, bölgede kendiliğinden yeşermiş ve çok az sayıdaki ağaç.

    - Çevreyi ve yeşili koruma konusunda ODTÜ'nün duyarlılığını kimsenin tartışabileceğini düşünmüyorum. Biz şu anda ODTÜ Ormanı'nı ve Eymir Gölü'nü korumak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz.

    - Yolun üniversite arazisini ‘böleceÄŸi' söyleniyor. Böyle bir durum yok. ODTÃœ'nün sahip olduÄŸu arazinin bütünü içinde deÄŸerlendirildiÄŸinde, yola verilecek olan çok ama çok küçük bir parça ve yanımızdan geçiyor. Ama buna raÄŸmen biz yolun bu kısmının yerin altından, bir tünel ÅŸeklinde yapılması gerektiÄŸini söylüyoruz. Aslına bakarsanız, Konya Yolu, EskiÅŸehir Yolu, Bilkent Yolu ve Turan GüneÅŸ Bulvarı zaten hep ODTÃœ topraklarını bölmüş olan yollar.

    ODTÜ Rektörü Acar, durum böyle iken şimdi öğrencilerin bu yolun inşasını engellemek için eyleme başlamış olmasının sıkıntısını yaşıyor.

    Soruyorum:

    - Sadece ODTÜ'lüler mi yapıyor eylemi?

    - Bizim öğrencilerimiz de var, başka üniversitelerin öğrencileri de.

    - Pekiyi konunun -az önce anlattığınız- geçmişini eylemcilere izah edemez misiniz?

    - Biz de bunu istiyoruz zaten. ODTÜ camiasının nitelikleri, özellikleri, duyarlılıkları ortada. Bunu bilmeyen yok. Ama takdir edersiniz ki, 20 yıldır "Tamam" dediğimiz bir şeye, şimdi kalkıp "Hayır" dememiz de düşünülemez.

    - Peki baÅŸlayan bu eylemde, moda tabiri ile ‘Gezi ruhu'nun etkisi var mı?

    - Evet, öyle görünüyor. Tabii şimdi eylem yapanların sayısı az. Okul açılıp da diğer öğrenciler de geldiğinde sanırım eyleme destek verenler de çoğalacak. Biz ODTÜ olarak demokratik her türlü eylemin öncelikli ve geleneksel adresiyiz. Ama üniversitelerin herhangi bir siyasi partinin yanında ya da karşısında yer almasını da doğru bulmuyorum.

    - Yani siz gündemdeki yol mevzuunda öğrencileriniz ve camianızdan anlayış bekliyorsunuz. Doğru mu anlıyorum?

    - Konunun, size anlattığım gibi 20 yıllık bir geçmişi var. Ama bu kadar gecikince, sanırım detaylar unutulmuş. Ben bu konuda herkesin durumu bilmesini ve bu gerçekler ışığında tutum belirlemesini rica ediyorum."





    ODTÜ'deki 'yol' tartışmasını bitirecek gerçek! Yorumları