Bozdağ: Tabelalarımızı Türkçeleştirelim   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 09-02-2013 (05:53)   Son Mesaj: 09-02-2013 (05:53)    Cevap: 0    Gösterim: 509  

    09-02-2013

    Bozdağ: Tabelalarımızı Türkçeleştirelim

    Bozdağ: Tabelalarımızı Türkçeleştirelim
    Bozdağ: Tabelalarımızı Türkçeleştirelim

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dünyada Türkçenin önem kazandığını belirterek, "Biz tabelalarımızı, isimlerimizi Türkçeleştirelim. Türkçe isim yeteri kadar var. Hangi alanda istersek o alanda onu kullanabiliriz." dedi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, dünyada Türkçenin önem kazandığını belirterek, "Biz tabelalarımızı, isimlerimizi Türkçeleştirelim. Türkçe isim yeteri kadar var. Hangi alanda istersek o alanda onu kullanabiliriz." dedi. Memleketi Yozgat'a partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılmak üzere gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve AK Parti Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem, toplantı sonrası Abide İşhanı'nda bulunan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Yozgat Şubesi'ni ziyaret etti. Bozdağ, burada yaptığı açıklamada, Türkçe'nin toplum hayatında yeri ve ve önemine değindi.

    İstanbul Türkçesi tabirinin Türkçenin güzelliklerine uygun şekilde kullanılmasından dolayı hayat bulduğunu belirten Bozdağ, aynı şekilde Türkiye'nin her yerinde insanların şive, lehçe gibi farklıkları azaltarak Türkçeyi ağız birliği, dil birliği ve güzellikleri ile konuşma imkanın oluşması gerektiğini söyledi.

    Yozgat gibi Anadolu şehirlerinde tabelaların yabancı kelimelerden oluştuğunu ifade eden Bozdağ, "Esasında markaları oluştururken Türkçe markalar oluştursak Türkçenin tanınırlığını bilinirliğini daha da artırmış oluruz. Biz markalarımızı başka dillerde oluşturduğumuzda o zaman o dilin tanınırlığına, bilinirliğine hizmet ediyoruz. Marka çalışması yapanlar, başka güzel işleri yapanlar, yaptıkları güzel işlere Türkçe isimler verirlerse, hem Türkçenin tanınmasına, bilinirliğine daha fazla hizmet etmiş olurlar hem de markalarının ülkemizde daha iyi bir noktaya gelmesine katkı sağlamış olurlar. O yüzden herkese ben buradan tavsiye ediyorum. Biz tabelalarımızı isimlerimizi Türkçeleştirelim. Türkçe isim yeteri kadar var. Hangi alanda istersek o alanda onu kullanabiliriz. İletişim ürünlerinde insanlar yarı bölge İngilizce konuşur bir hale geldi. İfadelerin İngilizce olarak hayat bulduğu konuşma hayatında Türkçe karşılıkları bulunmasına rağmen kullanılmıyor. Bu noktada Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Türkçe sevdasını her yerde yeşertmek adına önemli bir görevi üstlendi." dedi.

    Yozgatlı Şair ve Yazar Abbas Sayar gibi ünlü edebiyatçıların ardından gelen yeni yazarların yetişmediğini söyleyen Bozdağ, "Umarız ki onu geçen, ondan daha iyi olan birileri çıkar. İlk gazeteyi Osmanlı'da çıkaran kişidir. Gazete alanında epey Yozgatlı var. Onların da arkasının gelmesi lazım. Her alanda edebiyatta, gazetecilikte, her alanda daha iyilerinin çıkması lazım. Bunu bu anlamda bir öncü olarak görüyoruz. Dileriz ki bu dernek Yozgat'tan yeni edebiyatçıları, yeni dilcileri keşfeder Türkiye'ye mal eder." diye konuştu.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem de dernek olarak toplumda dil şuurunun yerleşmesi için çalıştıklarını belirtti. Erdem, "Baktığımız zaman gerçekten bir şuursuzluğumuz var. Dil bilinci yeterli değil. Bunu tabelalarda net görüyoruz. Burada içinde bulunduğumuz hanın bile içerisine girip de tabelalara baktığımız zaman bizimle ilgisi olmayan birtakım isimler görüyoruz." dedi.

    Kamuda F klavye kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Erdem, "Ne olacak F olsa, ne olur Q olsa diyebilirsiniz. İkisinin arasında çok büyük bir fark var. Bir kere hızlı yazmak için F klavye. Çünkü Q ile siz Türkçeyi değil İngilizceyi bile hızlı yazamazsınız. F klavye ile bakmadan yazarsınız. Q klavye ile bakmadan yazamazsınız. Çünkü harfler ona göre dizilmemiş, mutlaka görmeniz lazım. Gerçekten dil çok önemli, dille ilgili Mevlana'nın bir güzel sözü var, ben o sözlerle sözlerimi noktalamak istiyorum. Gerçekten Mevlana çok muhteşem ifade etmiş. 'İnsanda güzel olan yüzüdür, yüzde güzel olan gözüdür, ama insanı insan yapan ağzından çıkan sözüdür' diyor." ifadelerini kullandı.

    Denek ziyaretinin ardından Bozdağ, Erdem ve partililer Abide İşhanı içerisindeki Muhtarlar Derneği'ni ziyaret ederek muhtarlarla kısa bir sohbet gerçekleştirdi. Bozdağ ve Erdem daha sonra AK Parti Yozgat İl Başkanlığını ziyaret etti.





    Bozdağ: Tabelalarımızı Türkçeleştirelim Yorumları