Diyanet'ten alevi açılımı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 08-30-2013 (10:27)   Son Mesaj: 08-30-2013 (10:27)    Cevap: 0    Gösterim: 539  

    08-30-2013

    Diyanet'ten alevi açılımı

    Diyanet'ten alevi açılımı
    Diyanet'ten alevi açılımı

    Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Başbakan Tayyip Erdoğan'a 'Alevi Açılımı'yla ilgili bir rapor sundu... Raporda devrim gibi öneriler yer aldı. Aleviler için eşit statü ve cemevlerinin ibadethane olması istendi.

    Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Başbakan Tayyip Erdoğan'a 'Alevi Açılımı'yla ilgili bir rapor sundu... Raporda devrim gibi öneriler yer aldı. Aleviler için eşit statü ve cemevlerinin ibadethane olması istendi. Demokratikleşme paketi çerçevesinde gündeme gelecek Alevi açılımı ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in raporu geçtiğimiz günlerde Başbakan Tayyip Erdoğan'a bizzat sunduğu öğrenilirken, çalışmada "devrim" gibi önerilerin yer aldığı belirtildi. Diyanet raporunda, aleviler için "eşit haklar" istendi. Başbakan Erdoğan'ın da tekliflere olumlu yaklaştığı ifade edildi. İşte o taleplerden bazıları:

    YENİ YAPI: Din İşleri Yüksek Kurulu kurulsun. Bu yapı Bakanlık olarak kurgulansın ya da Başbakan Yardımcılığı'na bağlı olsun. Diyanet bu yapı altında bulunsun. Diyanet gibi aleviler de benzer bir yapılanma ile bu Kurul'a bağlansın. Tüm cemevleri ve dedeler bu yapıya bağlı olsun. Dedeler, imam, müezzin ve müftü gibi kamu görevlisi olsun.

    EŞDEĞER KAYNAK: Alevilerin sorunları elektrik, su yada cem evleri ile dedelere kamu yardımının çok ötesinde. Bu yüzden sorunların tespiti ve çözümünü yeni kurulacak yapı sağlasın.

    CEMEVLERİNE STATÜ: İbadethane tanımını ne devlet ne de Diyanet yapabilir. Hangi inançtan olursa olsun, kişiler ibadetlerini nerede yapıyorsa oraya ibadethane denilebilir. Bu çok doğal. Aleviler cemevlerini ibadethane olarak tanımlıyorsa, karşı çıkmanın gereği yok.

    SÖZ SAHİBİ OLSUN: Din İşleri Yüksek Kurulu sadece aleviler veya Diyanet değil, toplumdaki tüm diğer azınlık inançların ihtiyaç ve sorunlarının çözümü için de çalışsın. İnanç ve ibadet özgürlüğü önündeki tüm sorunların kaldırılması noktasında aktif bir yapıda olsun.

    Kaynak: Takvim





    Diyanet'ten alevi açılımı Yorumları