Diziler Güneydoğuluları çok yaralıyor   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 02-24-2013 (10:10)   Son Mesaj: 02-24-2013 (10:10)    Cevap: 0    Gösterim: 400  

    02-24-2013

    Diziler Güneydoğuluları çok yaralıyor

    Diziler Güneydoğuluları çok yaralıyor
    Diziler Güneydoğuluları çok yaralıyor

    Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Medyalog Platformu'nun Diyarbakır'da düzenlediği ?Toplumsal Uzlaşı ve Medya? çalıştayında ?barış? mesajları verildi. Toplantıda en çok eleştirilen konu, televizyon dizilerindeki Güneydoğu imajı oldu

    Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Medyalog Platformu'nun Diyarbakır'da düzenlediği ?Toplumsal Uzlaşı ve Medya? çalıştayında ?barış? mesajları verildi. Toplantıda en çok eleştirilen konu, televizyon dizilerindeki Güneydoğu imajı oldu Türkiye'nin İmralı'daki Öcalan-BDP heyeti görüşmesine odaklandığı gün, Diyarbakır'da da ‘toplumsal uzlaşıda medyanın rolü? masaya yatırıldı. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Medyalog Platformu'nun düzenlediği ?Toplumsal Uzlaşı ve Medya? çalıştayının açılışını Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir yaptı. Baydemir, konuşmasında ?Barış herkese lazım? mesajı verdi.

    Konuşmasına katılımcı gazetecileri Kürtçe selamlayarak başlayan Baydemir, ?Adil, eşitlikçi, özgürlük temelli barışın kaybedeni olmaz? dedi. Türkiye'de yaşanan ?ortak travmanın?, ülkenin doğusu ve batısında ayrı algılandığını, bu algı farklılığının ortadan kaldırılması için medyaya büyük rol düştüğünü kaydeden Baydemir, ?Medya barış dilini kullanmalı. Sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da, sadece gördüklerimizden değil, görmediklerimizden de, sadece söylediklerimizden değil, söylemediklerimizden de sorumluyuz, vebalimiz var. Medyanın doğu-batı uzaklaşmasında vebali var? diye konuştu. 2013 yılının ?barış yılı olmasını? da dileyen Baydemir, ?Onurlu barış olsun, kardeş kavgası nihayete ersin. Herkes diliyle, kültürüyle onurlu yaşasın? dedi. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil de, ?Toplumsal uzlaşı adına ümidin hiç bu kadar güçlü olduğu bir dönem yaşanmamıştı? dedi. Medyanın toplumun gözü, kulağı olduğuna dikkat çeken Yeşil, ?Peşinden koştuğumuz sevgili, barış ile vuslatın geldiği umuduyla? diye sözlerini tamamladı.

    ÖCALAN HABERLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

    Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak ise, ?İmralı ile temasların sürdüğü bu dönemde gayrı Kürtlerin de hissiyatı dikkate alınmalı? diye konuştu. Uşak, manşetlere çıkarılan ?Öcalan merkezli haberlerin sürece olumsuz etkisi olacağına? dikkat çekerek, ?Mevcut diyalog sürecinde ne söylendiği kadar, nasıl söylendiği de önemlidir. Hatta böyle hassas dönemlerde, nasıl söylendiği daha büyük önem taşır? dedi.

    ‘Sayın Öcalan' kişisel

    Diyarbakır'daki çalıştayda ?Sayın Öcalan? tartışması yaşandı. Gazeteciler ve Yazar Vakfı Başkan Yardımcısı Cemal Uşak'ın konuşmasında ?Sayın Öcalan? ifadesini kullanması, bazı internet sitelerine ?Cemaat'in Sayın Öcalan açılımı? olarak yansıdı. Bunun üzerine öğleden sonraki oturumda söz alan Uşak, ?Burada kullandığım ifadeler kişiseldir, cemaate mal edilemez? dedi.

    GÜNEYDOĞU

    Dizideki imaj yaralıyor

    Toplantıda en çok eleştirilen konu, televizyon dizilerindeki Güneydoğu imajı oldu. Avukat Muhammed Akar, ?Diziler bizi çok yaralıyor? dedi ve bölge insanının ?kan davasına bulaşmış cahiller? gibi gösterildiğini savundu. Akar, ?Gazeteciler, bölgeye ilişkin haberler yaparken hep gecekondu mahallelerinin görüntülerini kullanıyor. Hep Mardin'deki kan davası, Urfa'daki aşiretlerin birbirini kestiği haber oluyor? diye konuştu.

    Kaynak: Hurriyet





    Diziler Güneydoğuluları çok yaralıyor Yorumları