''Cerrahpaşa'' kitaplaştı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-23-2011 (12:33)   Son Mesaj: 11-23-2011 (12:33)    Cevap: 0    Gösterim: 816  

    11-23-2011

    ''Cerrahpaşa'' kitaplaştı

    ''Cerrahpaşa'' kitaplaştı
    ''Cerrahpaşa'' kitaplaştı

    Fakültenin 44. yılı kapsamında kaleme alınan ''Hastahaneden, Fakülteye; Cerrahpaşa 44. Yıl Anısına'' başlıklı kitap, okurla buluştu.

    ''Cerrahpaşa'' kitaplaştı

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş'ın, fakültenin 44. yılı kapsamında kaleme aldığı ''Hastahaneden, Fakülteye; Cerrahpaşa 44. Yıl Anısına'' başlıklı kitap, okurla buluştu.

    Prof. Dr. Altıntaş, kitabın ilk adımlarının, 1999 yılında Tıp Tarihi Müzesinin kurulma aşamasında başladığını belirtti.

    Altıntaş, ''Bu kitap, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin 44. yılında, bu önemli müesseseyi tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır. Burada vurgulanmak istenilen, fakülte tarihinin 44 yıllık değil, 1827'de başlayan ve bugüne kadar devam eden çağdaş tıp eğitiminin ana çizgisinde olduğunu göstermektir' dedi.

    ''Fakülte, 1827'de hizmete başlayarak, bugüne kadar hiç ara vermeyen Türk tıp eğitiminin bir devamıdır. Bu sebeple kitapta, '140 44' diyerek bu sürekliliği vurgulamak istedik'' diyen Altıntaş, Türk tarihindeki çağdaş tıp eğitiminin öncelikle Tıbhane-i Amire, daha sonraları Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Darülfünun Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi isimleriyle tek müessese halinde hizmet vermeye aralıksız devam ettiğini söyledi.

    Altıntaş, İstanbul Tıp Fakültesinin 1933'de içinde Cerrahpaşa'nın da yer aldığı hastaneleri kullandığını, fakültenin binalarının 1940 yıllarından sonra Cerrahpaşa ve Çapa'da odaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

    ''1967'ye gelindiğinde İstanbul Tıp Fakültesinin ikiye ayrılması gerçekleşmiştir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi de İstanbul Tıp Fakültesi gibi aynı üniversitede kendi yoluna devam etmiştir. Bu sebeple bu fakültenin tarihini anlatırken özellikle bu sürekliliği göstermek amaçlanmıştır. 1967 yılı esas alındığı takdirde Cerrahpaşa Tıp Fakültesini, Türkiye'de açılan 5. tıp fakültesi olarak kabul etmek yanlışlığına düşülecektir.''

    -Dönüm noktası-

    Kitabın hazırlanmasındaki hareket noktasının, Tıp Tarihi Müzesi için yapılan posterler olduğunu dile getiren Altıntaş, ''1999 yılında Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun isteği üzerine hazırlıklarına başlanan müze çalışmalarında, ben de öncelikle fakültenin tarihinin bilinmesini istedim ve poster çalışmasına başladım'' diye konuştu.

    Ayten Altıntaş, 2002'de müzenin koridorlarında sergilenecek Cerrahpaşa'nın tarihçesini gösteren posterleri teslim ettiğini ve 2004 yılındaki açılıştan sonra bunların sergilenmeye başlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

    ''2006 yılında Dekan Özgür Enver bu posterlerin kitap haline gelmesini istedi. Kitabın 40. yıl için hazırlanmasını ve basılmasını istedik. Ancak bu çeşitli sebeplerden dolayı gerçekleşmedi. Kitabın bu yıl basımı gerçekleşince, içeriğe 2011 yılındaki Cerrahpaşa Tıp Fakültesini de ilave ettik. 44. yıl Cerrahpaşa'daki birçok yenilenmenin gerçekleştiği bir yıl oldu. Bu sebeple 44. yıl önemli bir dönüm noktası haline geldi. Bu kitabı hazırlarken, aradığım birçok bilgi ve resimlere ulaşamadım. Ancak bulabildiklerimle yetindim. Dolayısıyla bu kitap Cerrahpaşa'nın görkemli tarihinden ufak bir kesittir.

    Kitabı yazarken bu müesseseye hizmet vermiş tanınan ve tanınmayan pek çok Cerrahpaşalı'nın hikayesini öğrendim. Bir ömre sığan bu büyük hizmetlerin kahramanlarına burada özellikle yer verdim. Bu fakülte onların sayesinde bugünlere gelmişti. Bugün de bu müessesede öğrenciliğinden emekli olana kadar hiç ara vermeden çalışan akademisyenleri, akademik kadroda olmayıp idare ve düzenden sorumlu olan pek çok fedakar Cerrahpaşalı'yı, kısa süre de olsa bu kuruma yaptıkları değerli katkılarıyla unutulmayacak Cerrahpaşalıları tanımak mümkün. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, ilk kuruluşunda olduğu gibi bugün de eğitim ve insan sağlığı için fedakarca çalışan bu insanlara çok şey borçludur.''

    -Eserin ithafı-

    Prof. Dr. Altıntaş, Cerrahpaşa'da okuyan ya da çalışanların sadece hizmet etmediklerini, düşünen bireyler olduklarını ve insan olarak da örnek teşkil ettiklerini dile getirdi.

    Bu nedenle kitabını ''İnsanlık yolunda sürekli yürüyen Cerrahpaşalılara'' ithaf ettiğini belirten Altıntaş, kitapta fakülte tarihi anlatılırken 1827'de kurulan çağdaş tıp eğitiminden, İstanbul Tıp Fakültesine kadar gelen Türk tıp eğitiminin geçirdiği önemli dönemlerin ele alındığını kaydetti.

    Ayten Altıntaş, bunların yanı sıra 1827 öncesi Türk tıp tarihinin de kitapta yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

    ''Çünkü yılların süzgecinden geçen binlerce yıllık Türk tıp eğitimi geleneği ve tecrübesi yok olmamış çağdaş tıp eğitimine taşınmıştır. Bu süreklilik özet bir şekilde verilmiştir. Kitabın ikinci kısmında Cerrahpaşa Hastanesi anlatılmıştır. Cerrahpaşa hastanesi tarihini anlatırken o semte ismini veren Cerrah Mehmet Paşa ve semti hakkında bilgi aktarılmış, hastanenin neden o semtte kurulduğu belirtilmiştir. Bu bölümde hastanenin önemli aşamaları görsel malzeme ve belgelerle anlatılmıştır. Cerrahpaşa Hastanesinin bu gelişimi, onun tıp eğitiminin bir parçası haline gelmesini hazırlayan sebeplerden olmuştur.

    Kitabın üçüncü bölümü tıp fakültesinin, Cerrahpaşa Hastanesine gelmesiyle başlar. İlk olarak 1925 yılında hastaneye gelinmişse de asıl taşınma 1933 yılında olmuştur. Cerrahpaşa Hastanesi o yıldan sonra tıp fakültesinin bir mekanı olarak hizmete devam etmiştir. Bu bölümde İstanbul Tıp Fakültesinin, Cerrahpaşa Hastanesindeki serüveni hakkında bilgi verilmiştir. Kitabın dördüncü bölümü tıp fakültesinin ikiye ayrılma dönemi ve Cerrahpaşa'nın doğuşuna ayrılmıştır. Burada da görüleceği gibi İstanbul Tıp Fakültesi, gerek hocalarının, gerekse öğrencilerin yarısını ayırarak bu fakülteye nakletmiştir.''

    -''Kitap, Türk tıp eğitim tarihi için önemli bir kaynaktır''-

    Prof. Dr. Altıntaş, kitapta 1967'den sonraki bölümlerin 10 yıllık bölümlere ayrılarak anlatıldığını ifade ederek, 1970'li yıllar olarak ayrılan zaman dilimlerinde binaların esas alındığı yerleşim düzeni ve o düzene bağlı bilgilerin verildiğini söyledi.

    2007 yılının Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin 40. yılı olduğundan özellikle bu bölümü geniş tuttuğuna ve bu bölümde o yıldaki fakülte binalarının esas alınarak fakülte hakkında bilgi verildiğine işaret eden Altıntaş, ''Kitabın basımı 44. yıla rastladığından 2011 yılına ait bir bölüm de ilave edilmiştir. Kitabın olmazsa olmazı bu müessesede eğitim görmüş öğrencilerimiz ve ihtisas yapanların listesiydi. 15 bin kadar olan zengin kadro, kitabın yaşayan kısmıdır. Aslında bu kitap mezunlarımız için olduğu kadar gelecekte bizlere katılacak öğrencilerimiz içindir. Tarih onları da yazacak'' şeklinde konuştu.

    Altıntaş, kitabın Türk tıp eğitim tarihi için önemli bir kaynak teşkil ettiğini ifade ederek, eserin amacının, ''Cerrahpaşalılık bilincini kuvvetlendirmek, bu müesseseye ait olmanın ve hizmet etmenin önemini ortaya koymak'' olduğunun altını çizdi.




    ''Cerrahpaşa'' kitaplaştı Yorumları