Almanya'da ilk Siber Savunma Merkezi   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 06-17-2011 (23:00)   Son Mesaj: 06-17-2011 (23:00)    Cevap: 0    Gösterim: 634  

    06-17-2011

    Almanya'da ilk Siber Savunma Merkezi

    Almanya'da ilk Siber Savunma Merkezi
    Almanya'da ilk Siber Savunma Merkezi



    Almanya siber saldırılarına karşı harekete geçti.

    Bonn kentinde açılışı yapılan Siber Savunma Merkezi, bilgisayar korsanlarının saldırılarını zamanında önlemler alarak engellemeyi planlıyor.


    Siber Savunma Merkezi'nin açılışını yapan Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, bilgisayar korsanlarının saldırılarıyla artan tehlikeye dikkat çekerek "Kamusal yaşam için kritik önemdeki altyapıyı hedef alan siber saldırılar; yani elektrik ve su temini, iletişim, lojistik, tüm bunlara yapılabilecek saldırılar büyük zararlar verebilir. Bunu engellemek ve zamanında önlemler almak zorundayız“ dedi.Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, artan tehlikeyi vurgularken, işletmelere ve IMF gibi kurumlara yapılan siber saldırıların son haftalarda da hızla artış gösterdiğini belirtiyor.

    Son olarak da Malezya hükümeti ve CIA siber saldırıya uğradı. Alman hükümetinin geçtiğimiz yıl ‚Stuxnet' virüsünün tehlike potansiyelini tespit edebilmesi tam dört gün sürmüştü. Almanya, yeni açılan Siber Savunma Merkezi ile artık bu tür saldırılara daha hızlı reaksiyon göstermek istiyor.

    Bilgi alışverişi

    Bonn'da bulunan Siber Savunma Merkezi, bir resmi daire ya da internet saldırılarında devreye giren acil müdahale ekibi değil. Merkez daha çok bir bilgi ve kooperasyon platformu. Almanya İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich şu bilgileri verdi:

    „Artık resmi dairelerde ya da ekonomi işletmelerinde ağırlık merkezi internet olan bölümler var. Çünkü internette pek çok tehlike olduğu biliniyor. Ve bu ulusal savunma merkezinin amacı elimizdeki tüm bilgileri paylaşmak, birlikte analiz etmek ve vardığımız ortak sonuçla herkesin yararlanabileceği bir savunma sunmak. Yani hem ulusal daireler hem de istekli olan ticari işletmeler bilgi paylaşımında bulunacak. Bu Siber Savunma Merkezi’nin temel hedefi; olan bilgiyi birleştirmek.“

    Sanayi casusluğu arttıyor

    Devlet ile ekonomi işletmeleri arasındaki bu işbirliğini sağlamak için ‚Ulusal Siber Güvenlik Kurulu’ da oluşturuldu. Siber saldırı merkezi uzmanları günde 3 ila 4 siber saldırıyı inceleyecek. Almanya İçişleri Bakanı, 1 Nisan’dan bu yana çalışmalarına başlayan merkezin karşılaşabileceği saldırılara değindi.

    Bakan, "Başlıca saldırılar dünya genelinde olan suç organizasyonları tarafından gerçekleştirilenler. Bunlar, para peşinde olan yani banka hesaplarını ya da internette kullanıcı bilgilerini ele geçirerek maddi zarar veren organizasyonlar. Tabii devletlere ya da işletmelere zarar vermek isteyen organizasyonlar da var. Sanayi casusluğu ciddi boyutta. Bu nedenle bizim işletmelerimiz de bu konuda hassas davranmaya başladı. Yani internette başkalarından daha iyi olduğunu ispatlamaya çalışan bilgisayar korsanlarından tutun da ağır casusluk amacı taşıyan her türlü saldırı mevcut. Ciddiye almamız gereken oldukça fazla sayıda saldırgan var“ dedi.

    Almanya’da günde ortalama 43 bin sanal saldırı meydana geliyor. Bu saldırıların büyük çoğunluğu zararsız olsa da bazıları ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Bir kısmının da yabancı kaynaklı olduğundan şüpheleniliyor. Almanya İçişleri Bakanı Friedrich, sanayi casusluğuna yönelik saldırıların Çin’den geldiği yönünde ellerinde delil olmadığını belirterek şunları söyledi:

    “Belli ülkelerin sanayi casusluğu yaptığına dair delillerimiz yok. Asya’da bu yönde bir hareketlenme olduğunu, pek çok kayıplar olduğunu biliyoruz. Asya’dan ABD’ye ve Avrupa’ya da siber saldırılar düzenlendiğini tahmin ediyoruz. Federal Hükümet nereden geldiğine bakmadan tüm bunlara karşı koyabilmek için siber stratejisini oluşturdu. Siber savunma stratejimizin önemli bir unsuru da kurduğumuz Siber Savunma Merkezi ile uluslararası partnerlerimizle işbirliği yapmak, saldırılara birlikte karşı koymak.“

    Uzmanlar ise kaygılı

    Federal Alman Hükümeti’nin oluşturduğu Siber Savunma Merkezi’nin faydaları konusunda uzmanların ise kaygıları var. Bilişim uzmanı Dr. Sandro Gaycken, saldırıya uğrayan bir kurumun bir diğer kurumu saldırıdan haberdar etmesi ve uyarmasının faydalı olduğunu söylüyor.

    Ancak Gaycken, kurumlar arasında iletişim sağlansa da merkezin tehlikeli saldırıları teşhis edecek teknik konseptinin yeterli olmadığını belirtiyor. Sandro Gaycken, resmi kurumların fazla tehdit altında olmadığına, daha çok ekonomi işletmeleri, banka ve borsalar gibi kritik yapılanmaların tehdit altında olduğuna dikkat çekiyor.







    Almanya'da ilk Siber Savunma Merkezi Yorumları