ABD'li bilgisayar uzmanına Wikileaks sorgusu   Konuyu açan: tasfirin77   İlk Mesaj: 06-17-2011 (23:00)   Son Mesaj: 06-17-2011 (23:00)    Cevap: 0    Gösterim: 641  

    06-17-2011

    ABD'li bilgisayar uzmanına Wikileaks sorgusu

    ABD'li bilgisayar uzmanına Wikileaks sorgusu
    ABD'li bilgisayar uzmanına Wikileaks sorgusu



    ABD yönetiminin binlerce gizli belgesinin Wikileaks'e sızdırılmasını araştıran yetkililer, bilgisayar uzmanı David House'u sorguladı.

    Basına kapalı yapılan ve bir saat süren duruşmada House'un soruları yanıtlamayı reddettiği bildiriliyor.

    Amerikan mahkemeleri, bilgi sızdırma sitesi Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a dava açmalarını gerektirecek bir hukuki zemin olup olmadığını araştırıyor.

    24 yaşındaki House, Wikileaks'e Amerikan tarihinin en büyük bilgi sızdırma vakası olan diplomatik kriptoları aktarmakla suçlanan Amerikan askeri Bradley Manning'in arkadaşı ve onu desteklemek için kurulan bir grubun üyesi.

    Er Bradley Manning'in daha önce tutulduğu hapishanede aşağılayıcı ve psikolojik yönden son derece yıpratıcı bir muameleye maruz bırakıldığı yönündeki haberler uluslararası planda ciddi eleştirilere yol açmıştı.

    Bu haberlerin ardından Manning başka bir hapishaneye nakledilmiş ancak naklin iddialarla ilgili olmadığı söylenmişti.

    Manning'in destekçileri, günde 23 saat hücresinden dışarı çıkmasına izin verilmeyen askerin, sürekli olarak çırılçıplak soyunmaya zorlandığını söylüyordu.

    'Hükümet Assange'a dava açmaya çalışıyor'

    Bilgi sızdırma vakasıyla herhangi bir ilgisi olmadığını belirten House'a göre, Amerikan hükümeti Assange'ı ABD yasalarını çiğnemekle suçlayıp dava açmaya çalıştığına inanıyor.Hükümet halen, neden David House'ı ifade vermeye çağırdığını açıklamış değil.

    House, Kasım ayında Chicago'da bir havaalanında gözaltına alınıp sorgulanmış ve bilgisayarına birkaç hafta süreyle el konulmuştu.

    Bu kez soruları yanıtlamayan House'ın, tekrar ifade için çağrılabileceğini ancak bu kez de ifade vermemesi durumunda hapisle cezalandırılabileceği belirtiliyor.

    House'a, Bradley Manning ile arkadaşlığıyla ilgili soruların da yöneltildiği bildiriliyor.







    ABD'li bilgisayar uzmanına Wikileaks sorgusu Yorumları